Maandag 03/08/2020

Antwerps justitiepaleis jaar later open dan gepland

Het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen zal een jaar later gaan 'draaien' dan verwacht. Volgens de Regie der Gebouwen houdt de vertraging verband met de aanbestedingsprocedures en met de heraanleg van de leien. Duidelijk is ook dat het gebouw een pak duurder zal zijn dan eerst geraamd.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

De aanbestedingen voor de bouw van het nieuwe gerechtshof zijn volgens Marcel Hendrickx, hoofd van de Regie-afdeling Antwerpen, geen openbare aanbestedingen in de ware zin van het woord. "Bij zulke bestedingen wordt de opdracht gegund aan degene met de laagste prijs. In het geval van het justitiepaleis vragen we offertes en gelden gunningsvoorwaarden. Al blijft de prijs een belangrijk criterium, het is niet het enige. De opdracht gaat dus niet noodzakelijk naar de goedkoopste bieder."

Enkele aanbestedingsprocedures moesten volgens Hendrickx worden overgedaan. "We stelden verschillen vast tussen onze ramingen en het uiteindelijke offertebedrag van de aannemers. Dat lag soms tientallen procenten hoger. Dat was onder andere het geval bij de gevels en de glazen daken." De heraanbestedingen zorgden naar zijn zeggen voor een vertraging van vier maanden. Andere aanbestedingen, waaronder een deel van de afwerking van het gerechtshof, werden volgens hem nog niet gedaan. "De aanbesteding van de buitenafwerking is momenteel in beoordeling. Tegen september verwachten we de beveiliging en telefonie te kunnen aanbesteden. Daarna is het de beurt aan de buitenaanleg en de signalisatie."

Ook de heraanleg van de leien speelt de Regie der Gebouwen parten. "Vooral de uitvoering van de Amamtunnel, wat staat voor aansluiting met de Amerikalei, loopt daardoor vertraging op. De tunnel fungeert tegelijk als fundering van het paleis. De middenkoker werd al gebouwd, maar we moeten nu wachten op het graven van de tunnel alvorens te kunnen beginnen met de fundering onder de zijvleugels van het justitiepaleis." De werken aan de leien starten maandag, maar werden maandenlang vertraagd door een procedure bij de Raad van State, die was ingesteld door enkele ontevreden buurtbewoners.

Door de vertraging zal het nieuwe gerechtshof volgens Hendrickx pas gaan draaien in september 2005 in plaats van in september 2004. "De ingebruikname zal al kunnen gebeuren vanaf mei 2005. Voor sommige diensten zal dat zelfs al een maand of twee eerder zijn, zoals bijvoorbeeld de vredegerechten die de huur van hun huidige onderkomens al opzegden en dus kunnen verhuizen zodra het paleis klaar is. De officiële opening zal echter plaatsvinden in september omdat men per se wil starten bij het begin van het gerechtelijk jaar."

Of het justitiepaleis ook duurder zal uitvallen door alle vertraging kan Hendrickx nog niet zeggen. "Hoe dichter we bij de honderd procent afronding komen, hoe meer zicht we krijgen op de kosten. Het laatste bedrag dat werd goedgekeurd door de ministerraad, was 106,5 miljoen euro", aldus Marcel Hendrickx. Twee jaar geleden werd de kostprijs van het nieuwe gerechtshof, een ontwerp van de Britse architect Richard Rogers van onder andere de Millenniumdome, nog geschat op 75 miljoen euro. (CN)

Nieuwe justitietempel ook al pak duurder dan voorzien

Het ontwerp van de Britse architect Richard Rogers zal 106,5 miljoen euro kosten en in september 2005 gebruiksklaar zijn.(Foto Tim Dirven)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234