Antwerps hoger onderwijs gaat voor professionalisering van imams
In Antwerpen is vanavond het startschot gegeven voor een pilootproject rond de professionalisering van imams. Het initiatief komt er -mede op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a)- vanwege vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en vanwege de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA), zo laat het kabinet van de minister weten. Binnen de AUHA start er volgend academiejaar een vormingsaanbod voor imams en imams-in-opleiding.
Het pilootproject komt er volgens Smet omdat heel wat gezagsdragers in de moslimgemeenschappen van ons land veelal weinig vertrouwd zijn met onze taal en cultuur. "Jongeren uit de moslimgemeenschap kunnen daarom te weinig bij hen terecht met hun vragen. Ze voelen zich onbegrepen", klinkt het. "De jongere generatie Europese moslims is daarom op zoek naar religieuze voorgangers die hun taal spreken en hun leefwereld kennen."
Vanaf volgend academiejaar kunnen imams en imams-in-opleiding individuele creditcontracten afsluiten bij de AUHA-instellingen, zodat ze zelf seculiere vakken kunnen volgen om hun competenties aan te scherpen. Er komt een lijst met aanbevolen opleidingsonderdelen uit het aanbod van de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool, de Karel de Grote-Hogeschool en de Universiteit Antwerpen. Tot die vakken horen bijvoorbeeld Belgisch recht, ethiek en een introductie in onze sociale en politieke geschiedenis. Het gaat om lessen uit het reguliere aanbod, die dus ook door 'gewone' studenten gevolgd worden.
De Raad van Theologen van de moslims in Vlaanderen liet reeds weten het project te steunen en hun gezagsdragers te zullen stimuleren om op het vormingsaanbod in te gaan.
De jongere generatie Europese moslims is op zoek naar religieuze voorgangers die hun taal spreken en hun leefwereld kennen.Pascal Smet