Maandag 24/01/2022

Antwerps gerecht voert nog dertigtal onderzoeken

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens / Caspar Naber

Echt makkelijk kondigen de eerste maanden van toekomstig Antwerps burgemeester Patrick Janssens op het stadhuis zich niet aan. Het lijkt er immers niet op dat de schandaalsfeer in de havenstad snel zal verdwijnen: momenteel voert het Antwerpse gerecht nog een dertigtal onderzoeken die betrekking hebben op malversaties in het lokale overheidsapparaat. De verwachting is groot dat die de komende weken en maanden tot nieuwe inverdenkingstellingen van ambtenaren, politieagenten of politici zullen leiden. Het gaat zowel om gerechtelijke onderzoeken als om zogenaamde opsporingsonderzoeken, waaruit een gerechtelijk onderzoek kán voortvloeien.

De afgelopen maanden kwam de volledige top van de Antwerpse ambtenarij en de Antwerpse politie al in opspraak. Stadssecretaris Fred Nolf is de enige die zelf al ontslag heeft genomen. Heel wat andere topfiguren zijn momenteel preventief geschorst: korpschef Luc Lamine, hoofdcommissaris Luc Van Beylen, stadsontvanger Roger Bekaert en adjunct-stadssecretaris Freddy Vandekerckhove. Gisteren schorste burgemeester Leona Detiège ook hoofdcommissaris Eddy Den Hondt voor een periode van vier maanden. Het hoofd van de politieschool werd eerder deze week door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van schriftvervalsing, fraude en corruptie.

Maandagavond verklaarde Detiège in het Canvas-programma Terzake dat de schandalen daarmee nog niet achter de rug zijn. "Er is nog meer op komst", concludeerde de ontslagnemende burgemeester na een gesprek met de Antwerpse procureur Bart Van Lysebeth. Detiège weigerde gisteren meer duiding te geven bij die mysterieuze uitspraak, ook niet op het schepencollege waar ze door collega's om uitleg werd gevraagd.

Maar de uitspraak van Detiège is meer dan speculatie. Momenteel is het Antwerps gerecht immers bezig met een dertigtal onderzoeken, zo vernam De Morgen gisteren. Sinds de start van de scandalitis in Antwerpen wordt het gerecht overrompeld door al dan niet terechte beschuldigingen. Die komen van mensen die zich verdedigen nadat ze zelf in opspraak zijn geraakt of van anderen die het moment nu rijp achten om klokkenluider te worden. "Het gaat inderdaad om ongeveer dertig onderzoeken", bevestigde het parket gisteren aan de redactie. Daarbij werd opgemerkt dat het zowel om gerechtelijke onderzoeken als om vooronderzoeken gaat.

Wat die onderzoeken betreft: momenteel spit de algemene inspectie van de federale politie op last van het Antwerpse parket in een tot nu toe niet in de openbaarheid gekomen dossier over het management van de tijdelijk geschorste korpschef Luc Lamine. Het gaat om het Crime Prevention Congres, dat in mei 2001 plaatsvond in het Astrid Park Plaza Hotel te Antwerpen. De politie betaalde 2 miljoen oude franken. Het Antwerps schepencollege keurde dat bedrag pas goed op 16 mei, terwijl het congres begon op 18 mei. Het gerecht vindt het vreemd dat die goedkeuring er zo laat kwam. De speurders verwonderen er zich ook over dat van de 120 tot 160 congresdeelnemers er een 80-tal tot de Antwerpse politie behoorde. Het gerecht onderzoekt nu of een aantal mensen uit de politietop zich met die constructie persoonlijk verrijkt heeft.

Gerecht onderzoekt waarom helft van deelnemers aan 'internationaal politiecongres' van Antwerpen was

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234