Woensdag 03/06/2020

Moord Julie Van Espen

Antwerps gerecht over Steve Bakelmans: ‘Echt niet normaal dat verkrachtingszaak zo lang aansleept’

Eerste voorzitter Rob Hobin.Beeld BELGA

Het hof van beroep in Antwerpen heeft uitzonderlijk op een persconferentie gereageerd op de zaak-Julie Van Espen (23). Dat de verkrachtingszaak van moordverdachte Steve Bakelmans (39) al bijna twee jaar aansleept, is volgens eerste voorzitter Rob Hobin ‘echt niet normaal’ en te wijten aan ‘een enorme onderbezetting’.

Bakelmans liep op 30 juni 2017 een veroordeling tot vier jaar cel op voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij tekende beroep aan, maar dat proces is twee jaar later nog altijd niet begonnen, wat het hof van beroep de afgelopen dagen op forse kritiek kwam te staan. De maatschappelijke vraag rees of het drama vermeden had kunnen worden als de Antwerpse justitie efficiënter was geweest.

Rob Hobin, die pas sinds begin dit jaar als eerste voorzitter is aangesteld, erkent nu dat die behandeltijd “echt niet normaal” is. Het oponthoud is volgens hem te wijten aan een personeelstekort. “In de zomer van 2018 was er een enorme onderbezetting”, klinkt het.

‘De kern van onze waarden’

“Niet alleen op menselijk vlak heeft het nieuws ons sterk aangegrepen, het raakte ook de kern van de waarden die we in ons vak willen uitdragen”, reageerde Hobin, die het verloop schetste. “Op 9 mei 2018 werd de zaak om organisatorische redenen uitgesteld naar 28 november 2018. Op 3 juli 2018 werd echter beslist om de werking van een van de vijf kamers van het hof van beroep tijdelijk op te schorten door een dramatisch tekort aan raadsheren. Tussen 1 september 2018 en 1 maart 2019 gingen er namelijk zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen.”

Een zestigtal dossiers, waaronder ook de zaak van Bakelmans, werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Alle partijen kregen een brief dat ze niet meer moesten verschijnen op de vastgestelde dag en dat ze opnieuw gedagvaard zouden worden. Intussen werd beslist de afgeschafte kamer vanaf 1 september 2019 opnieuw te openen. In mei en juni worden drie inleidende zittingen georganiseerd. Ook Bakelmans werd opnieuw gedagvaard voor de zitting van 5 juni.

Aan de alarmbel

Afgelopen maart trokken de magistraten nog aan de alarmbel over de nijpende onderbezetting. Hobin hekelt dat de pers daar toen niet meer aandacht aan heeft besteed. “Er moeten meer middelen in justitie geïnvesteerd worden”, onderstreept hij. “Het is eigenlijk een collectief falen van ons allemaal.” De eerste voorzitter wijst niet in de richting van bevoegd justitieminister Koen Geens (CD&V). “De politiek moet niet alleen met justitie rekening houden, maar ook met gezondheid, pensioenen en onderwijs. Een euro kan maar één keer uitgegeven worden, dus ik smijt de steen naar niemand.”

Justitieminister Geens voerde de afgelopen jaren een aantal wijzigingen door om de efficiëntie van de hoven van beroep op te krikken. In 2016 werd beslist burgerlijke zaken met slechts één raadsheer te behandelen, in plaats van drie. In Antwerpen gebeurde dat echter niet vaak, moet ook Hobin vaststellen. De eerste voorzitter is zich ervan bewust dat het personeelstekort niet meteen opgelost zal geraken en zegt daarom vaker een beroep te zullen doen op rechters die alleen zetelen – wat volgens hem echter niet de kwaliteit bevordert.

Minister Geens wilde liever niet reageren. “Het zou in deze fase niet opportuun zijn”, klonk het op zijn kabinet. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234