Woensdag 18/05/2022

Antwerps gerecht jaagt op diamantmiljoenen van Bin Laden

In het kader van een strafonderzoek naar het witwassen van de opbrengsten van smokkeldiamant uit Sierra Leone, mogelijk bestemd ter financiering van Al-Qaeda, heeft het Antwerpse gerecht woensdag huiszoekingen verricht in de Artesia-bank in de Antwerpse diamantwijk. Een Libanees-Antwerpse diamanthandelaar, die al een maand in voorhechtenis zit, wordt nu ook beschuldigd van witwassen en diamantsmokkel.

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Kort na de aanslagen van 11 september had de bank uit eigen beweging een aantal verdachte transacties gemeld aan de antiwitwascel. Vervolgens vroeg het Antwerpse parket aan alle banken die zaken doen in de diamantsector om rekeningen te melden die met Al-Qaeda in verband kunnen worden gebracht. Gisteren bracht Het Laatste Nieuws het bericht over de huiszoeking bij Artesia, waarbij de speurders een hoeveelheid documenten in beslag hebben genomen.

Op 2 november vorig jaar werd het verband tussen het terreurnetwerk van Bin Laden en de illegale trafiek van 'bloeddiamanten' tussen Sierra Leone en Antwerpen voor het eerst gelegd door Douglas Farah, regionaal correspondent in West-Afrika van The Washington Post. De Amerikaanse krant beschreef hoe in de Liberiaanse hoofdstad Monravia door de rebellenbeweging RUF (Revolutionary United Front) uit Sierra Leone gesmokkelde diamant illegaal werd verkocht aan de Belgisch-Libanese handelaren Aziz Nassour en Samih Ossaily, die de stenen in Antwerpen op de markt brachten.

"Of de opbrengst van die transacties bestemd was voor Al-Qaeda, durf ik niet te zeggen", stelt Johan Peleman, een internationaal erkend specialist inzake diamantsmokkel van de Antwerpse ngo International Peace Information Service (Ipis). "Maar het staat vast dat Nassour en Ossaily in Monravia zaken deden met het RUF. Het verhaal van The Washington Post blijkt te kloppen en werd na enkele weken bevestigd door de Amerikaanse inlichtingsdiensten. Charles Taylor, de krijgsheer die de baas is in Liberia, heeft een prijs gezet op het hoofd van Douglas Farah, die als gevolg daarvan moest uitwijken."

Mogelijk onder druk van de Amerikaanse autoriteiten schoot het Antwerpse parket in gang. Een maand geleden werd Ossaily aangehouden, aanvankelijk enkel wegens wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook zijn Belgische vriendin, die mogelijk als koerier optrad, verdween een poosje achter de tralies. Enkele weken geleden werd Abbas Machy, een tweede koerier van de diamanthandelaar, gedurende enkele dagen aangehouden. De man bekende eigenhandig diamanten te hebben gesmokkeld van Afrika naar Antwerpen.

"Mijn cliënt is het slachtoffer van een machinatie van The Washington Post", zegt Liliane Verjauw, de advocate van Ossaily. "In het dossier zit geen enkel element dat verwijst naar Al-Qaeda. Mijn cliënt heeft enkel diamanten gekocht en verkocht in Sierra Leone en heeft nooit diamant ingevoerd naar ons land. Ik vermoed dat België zijn gezicht niet wil verliezen ten opzichte van de VS. Voor mij is het duidelijk dat de geheime diensten een obscure rol spelen in dit dossier." Volgens de advocate kreeg Ossaily overigens het voorstel om op te treden als geregistreerd informant van het gerecht, een voorstel dat hij heeft geweigerd.

Aziz Nassour, de vermoedelijke financier en opdrachtgever van Ossaily, verblijft inmiddels in Libanon, buiten het bereik van de Belgische justitie. Hij bleek gisteren niet bereikbaar op zijn gsm. Nassour behoort tot een sjiitische clan, die een zakenimperium heeft opgebouwd in de Antwerpse diamantwereld. Volgens Peleman had Nassour een tijdlang het monopolie van de diamanthandel in het door Rwanda bezette gedeelte van Kongo. In 1998 beschreef de militaire veiligheidsdienst Adiv in een geheim rapport over de rol van Belgen in de diamantsmokkel vanuit Angola hoe een aantal leden van de clan-Nassour ook bij die illegale trafiek betrokken waren. Khalil Nassour, een broer van Aziz, speelde dan weer een sleutelrol in de fraude rond het ABN/Amro-filiaal in de Amsterdamse Sarphatistraat. Ali Saïd Ahmad, een ander lid van dezelfde clan, werd ooit het slachtoffer van een overval door de voormalige rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234