Donderdag 20/02/2020

Update

Antwerps Astridplein opnieuw vrijgegeven voor verkeer

Aan Draaiboom in Oud-Turnhout knakte een boom doormidden.Beeld Jef Van Nooten

Op en rond het Koningin Astridplein in Antwerpen is dinsdag omstreeks 19.30 uur alle gevaar geweken in verband met de stormschade aan het dak van het Radisson Blu Astrid Hotel. Dat meldt de Antwerpse lokale politie.

De verkeersas Gemeentestraat-Carnotstraat-Turnhoutsebaan kan opnieuw worden vrijgegeven, nadat het plein de hele namiddag was afgesloten.

Ook het tramverkeer kan weer op gang komen, zij het met gevolgvertragingen. Elders in de stad blijft de brandweer wel nog aan de slag, het korps kreeg al 400 oproepen voor stormschade te verwerken.

De rukwinden van dinsdag deden heel wat bomen en reclamepanelen omvallen en in de haven zelfs containers verschuiven of omkantelen, maar volgens de politie vielen er nergens gewonden. In Deurne stortte een pas gemetste muur van een huis in aanbouw neer op het plat dak van de buren. Die woning moest gestut worden om instorting te voorkomen.

Elders in de provincie Antwerpen vielen bomen op (een achterbouw van) een woning in Wijnegem, op een politiecombi in Postel (Mol) en op de sporen van de lijn Antwerpen-Roosendaal in Essen, waardoor het treinverkeer anderhalf uur lang gehinderd was. Ook aan de Pater Verschuerenstraat in Turnhout moesten treinen twee uur lang stapvoets voorbijrijden wegens overhellende borden. In Mol blijft de N136 tot woensdagvoormiddag afgesloten over een lengte van verschillende kilometers tussen Den Diel en de Kasteelstraat, aangezien het gevaar bestaat dat daar de komende nacht nog meer bomen en takken zullen omwaaien.

Parken gesloten

Het noodweer houdt lelijk huis in de Scheldestad. Omwille van de slechte weersomstandigheden, en meer bepaald de sterke rukwinden, blijven de stedelijke en provinciale parken en groendomeinen in de stad Antwerpen vandaag gesloten voor bezoekers, sportclubs en concessiehouders. Volgens de stad kan de veiligheid er immers onvoldoende gegarandeerd worden omdat de kans op afbrekende takken te groot is. Ook het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom blijft een dag dicht.

Ook de stedelijke begraafplaatsen in Antwerpen zijn vandaag gesloten, behalve voor geplande begravingen. Aan alle gesloten domeinen worden, voor zover dat mogelijk is, infoborden geplaatst.

Stormschade

De brandweer van Antwerpen kreeg al 80 oproepen over schade te verwerken, zij het zonder grote incidenten. Wel vielen er enkele bomen om, onder meer aan de Boomsesteenweg, en zijn er op verschillende plaatsen reclamepanelen en zeildoeken van stellingen weggewaaid. Er kwam ook heel wat op te halen huisvuil op de rijbaan terecht.

Ook in de rest van de provincie Antwerpen hebben de brandweerkorpsen vandaag de handen vol. In Wommelgem begaven twee verlichtingspalen het, in Meerhout kwam een boom tegen een woning terecht en in Beerse viel een boom op een wagen. In Zoersel zijn dan weer verschillende bomen dwars over de rijbaan gevallen, wat voor verkeershinder zorgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234