Maandag 18/10/2021

Antwerpse politie

Antwerps agent getuigt: "Zelfs als ik ziek thuis zat, bleven ze me pesten"

Agenten aan het werk in Antwerpen - niet de agent die getuigt. Beeld ANP
Agenten aan het werk in Antwerpen - niet de agent die getuigt.Beeld ANP

De Antwerpse agenten achter de in opspraak gebrachte WhatsApp-groep hebben heel wat meer op hun kerfstok dan het spuien van racistische en seksistische praat. Ze dreven minstens vijf collega's met hun pesterijen op de werkvloer tot wanhoop. "Het was zo erg dat ik twee keer heb geprobeerd om zelfmoord te plegen", getuigt één van hen.

Het onderzoek van het Antwerpse parket rond de WhatsApp-groep 'Dienst GEOV' van de Antwerpse politie gaat veel verder dan de racistische en seksistische taal die jarenlang via die chatgroep is gedeeld. Het gaat ook over ongebreidelde pesterijen op de werkvloer van het GEOV-team, dat instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen. Pesterijen waarvan minstens vijf agenten het slachtoffer werden.

Een van hen brengt de moed op om anoniem zijn stuitende verhaal te doen. Zijn advocate Joke Buyze: "Ik zal de Antwerpse procureur aanschrijven om de klacht wegens pesterijen ten aanzien van mijn cliënt toe te voegen aan het bestaande onderzoek rond het aanzetten tot haat en het delen van pornografische beelden via de WhatsApp-groep."

"Tot december 2016 heb ik bijna drie jaar als veiligheidsagent gewerkt binnen het Antwerpse GEOV-team", zegt de nu 39-jarige agent die als gevolg van de pesterijen is overgeplaatst naar een West-Vlaams veiligheidskorps. "Vanaf het prille begin heb ik de sfeer op de werkvloer als vijandig ervaren. Agenten keken er openlijk neer op veiligheidsagenten zoals ik. 'Jullie zijn maar nepagenten, niet goed genoeg om bij de echte politie te gaan.' Dat soort opmerkingen was dagelijkse kost. Agenten zeiden ook openlijk dat ze 'met die en die collega's' niet wilden werken en deden dat dan ook niet."

Bruine apen

"Allochtone collega's en collega's die in de ogen van de pesters zwakheden vertoonden, kregen het zwaar te verduren", vervolgt de agent. "Mijn 'zwakheid' was dat ik een pacemaker draag. 'Gij zijt ne gehandicapte!' 'Werk jij hier omdat ze het percentage gehandicapten bij Justitie moesten optrekken?' Ook dat kreeg ik dagelijks te slikken. De pesters - en ze waren met zo'n 25 - lieten onder elkaar ook hun afkeur over allochtone collega's blijken. Ze hadden het dan altijd over 'die bruin apen die hier alles mogen'.

"Ik kan van mezelf zeggen dat ik een sterke persoonlijkheid was", zegt de agent. "Ik kon me tegen vijf en ook nog tegen tien man verweren. Maar tegen zo'n grote groep? Dag in, dag uit? Nee. Ik ging eraan kapot. De stress sloeg over op mijn hart, ik was vaak ziek. En zat dan thuis met hartritmestoornissen. Tijdens die ziekteverloven volgde ik therapie om het allemaal aan te kunnen en het eerste wat die pesters zeiden wanneer ik weer kwam werken, was: 'Daar, zie! Ne nieuwe. Gaan we hem een rondleiding geven of een stamp onder zijn kloten?' Ze vielen mij zelfs tijdens mijn ziekteverlof lastig. Dan belden ze mij op: 'Nog niet beter? Gaan we een crèmeke gaan eten?' Het was... onleefbaar.

"In februari vorig jaar heb ik de pesterijen voor het eerst gemeld aan de Interne Dienst voor Preventie en Welzijn op het Werk", vervolgt de agent. "Ze zouden het onderzoeken, zeiden ze. Ik was ten einde raad en heb me van het leven willen beroven. (stil) Ik zag echt géén andere uitweg meer. Mijn pacemaker heeft me gered. Want die neemt de functie van je hart over, hé. Na die poging zat ik tot september thuis met ziekteverlof. En toen ik daarna opnieuw in staat was om te werken... ging het pesten gewoon door."

Weer onderuit

"En weer ging ik onderuit", zegt hij. "Weer kon en wou ik niet meer leven. Ik zat opnieuw zo diep dat ik thuis een tweede poging tot zelfmoord ondernam. Niet lang daarna kreeg een collega weet van de conversaties op die befaamde WhatsApp-groep en zijn we met vijf gepeste slachtoffers samengekomen. Bleek dat die conversaties niet alleen bol stonden van racistisch en seksistisch taalgebruik, maar dat ook wij als gepeste agenten het in die chatsessies zwaar moesten ontgelden. Tot dan had ik daar geen weet van. Het selecte clubje dat aangesloten was bij die WhatsApp-groep heeft me daar nooit op toegelaten."

"Dit keer hadden we zwart op wit bewijs van de pesterijen", zegt de agent. "Met ons vijven hebben we een brief naar onze oversten geschreven, om de beledigingen en discriminatie aan te kaarten. Daarna is er een intern onderzoek gevolgd en ben ik ook onmiddellijk overgeplaatst naar een West-Vlaamse politiezone, om weer tot mezelf te komen. Het is mijn grootste vrees om ooit terug naar Antwerpen te moeten."

"Mijn nieuwe werkplek valt in niets te vergelijken met die van Antwerpen", besluit de agent. "Hier is iedereen gelijk, hangt de ploeg aan elkaar en is er waardering voor je job. Hier kan ik gewoon... mijn werk doen. Ik ben nog steeds niet de oude, want ik heb de hel gezien. Ik wacht nu het onderzoek af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234