Maandag 17/02/2020

Vakbondsactie

Antwerps ABVV-voorzitter schuldig aan kwaadwillige verkeersbelemmering: "Vakbond zal nooit aan handje van politici lopen"

Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt (midden) tijdens een vakbondsactie.Beeld Photo News

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt eenvoudig schuldigverklaard voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. Vakbondsafgevaardigde Tom D. werd vrijgesproken. Verlaeckt ziet in zijn veroordeling een poging van het "politieke apparaat" om de vakbonden "aan het handje te laten lopen". "Maar zo is het ABVV niet en zo zal het ABVV nooit zijn", reageerde de vakbonsman na de uitspraak van het vonnis. Het ABVV is van plan om de uitspraak in hoger beroep aanvechten.

Enkele tientallen vakbondsmilitanten hadden zich aan het justitiepaleis van Antwerpen verzameld voor het vonnis van Verlaeckt en D. De twee vakbondslieden werden vervolgd voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale actie van bijna twee jaar geleden. 

Het openbaar ministerie vorderde zes maanden cel met uitstel. De ABVV'ers vroegen de vrijspraak, omdat het recht om te betogen, ook op de openbare weg, een fundamenteel mensenrecht is. De vakbondslui vreesden dat een veroordeling een precedent schept, waardoor alle toekomstige betogingen en acties beperkt moeten blijven tot het uitdelen van flyers op de stoep, en het stakingsrecht dus beknot zal worden. 

Advocaat Jos Vander Velpen (met microfoon), met rechts van hem Bruno Verlaeckt.Beeld MLS

Blokkades

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de haven van Antwerpen. Er stonden lange files van vrachtwagens die wilden komen laden en lossen, maar er was geen doorkomen aan. Ook het havendorp Lillo was bijna onbereikbaar. De actie was aangekondigd, maar er was aan de bevoegde instanties niet meegedeeld dat er wegblokkades zouden opgeworpen worden. Door de blokkades werd volgens de rechtbank een gevaarlijke verkeerssituatie gecreëerd, wat onaanvaardbaar is. De ABVV'er kon zich daarbij niet beroepen op het stakingsrecht, dat niet onbeperkt is.

Verlaeckt werd door de rechtbank schuldig bevonden aan het organiseren van de blokkades. Gelet op zijn blanco strafblad en de overschrijding van de redelijke termijn werd hij eenvoudig schuldig verklaard, wat wil zeggen dat de straf beperkt blijft tot de gerechtskosten. Vakbondsafgevaardigde Tom D. werd vrijgesproken. 

Bruno Verlaeckt.Beeld MLS

"Politieke zelfbediening"

Verlaeckt was onder de indruk van zijn veroordeling, maar klonk toch strijdvaardig toen hij vanop de trappen voor het justitiepaleis de tientallen vakbondsmilitanten toesprak die van uit heel België naar Antwerpen waren gekomen om hem te steunen.

"Dit was een belangrijk proces en dit is een belangrijke uitspraak. Ze kadert in de politieke zelfbediening van een politiek apparaat dat enkel gericht is op besparen, loonmatiging en bezuinigen. Wat deze politiek wil, is dat wij, vakbonden, niet meer in de weg staan. Ze willen vakbonden die aan het handje lopen van de rechtse politici, die meedenken en meewerken aan het bezuinigingsbeleid. Maar ik zeg u: zo is ABVV niet en zo zal ABVV nooit zijn."

Hij vertelde zijn toehoorders ook dat zijn veroordeling "onverwacht" was. "De pleidooien van onze advocaten bewezen dat het kwaadwillig belemmeren van het verkeer ondergeschikt moet zijn aan het fundamenteel recht op staken, actie voeren en de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank is daar niet in gevolgd. Alle argumenten van de verdediging, die gebeiteld zijn in Europese en internationale verdragen, werden van tafel geveegd. Maar als wij er niet meer zijn om op te komen voor de mensen, dan is de democratie kapot", zei Verlaeckt. 

Vakbond gaat in beroep

Advocaat Jos Vander Velpen zegt dat het ABVV in beroep gaat tegen de uitspraak. "Desnoods stappen we naar Europa." De socialistische vakbond noemt de veroordeling een "regelrechte kaakslag". De motivatie van de rechtbank was bovendien zeer karig, met miskenning van Europese en internationale verdragen ter zake, meent het ABVV.

"Deze veroordeling komt hard aan, nu zelfs een vreedzame en incidentloze manifestatie met stakingspiketten op bepaalde toegangswegen tot de haven, zoals op 24 juni 2016, wordt beschouwd als een inbreuk op de strafwet. Dit betekent ook dat het recht om te betogen en te staken ondergeschikt wordt gemaakt aan het recht van de automobilist om zich zonder oponthoud in het verkeer te begeven", klinkt het in een persbericht.

Deze uitspraak maakt voor de toekomst soortgelijke acties zo goed als onmogelijk, vermits telkens een strafrechtelijke veroordeling dreigt. "Opkomen voor gerechtvaardigde belangen van de werknemers moet blijkbaar wijken voor de absolute vrijheid van de automobilist om zich in alle omstandigheden zonder oponthoud in het verkeer te begeven", vindt de vakbond.

Het ABVV kan het niet aanvaarden dat "het enige wapen waarover we beschikken (het recht om te staken en stakingspiketten op te trekken) ons nu ook nog wordt afgenomen en dat moedige strijders zoals onze afgevaardigden worden gecriminaliseerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234