Donderdag 17/10/2019

Onderwijs

Antwerps aanmeldingssysteem voor secundair onderwijs: 618 kinderen op de wachtlijst

Beeld ter illustratie. Beeld ANP XTRA

Het centraal online aanmeldingsregister in Antwerpen heeft niet ieder kind een plaats op een middelbare school kunnen geven. 81,5 procent van de aangemelde kinderen heeft een ticket voor een school uit zijn top 3 gekregen. 618 kinderen hebben nog geen plaats en staan op een wachtlijst.

Net als in Gent konden ouders in Antwerpen voor het eerst hun kind online inschrijven via een centraal register. Ouders konden zo voorkeursscholen opgeven waarna het systeem de plaatsen invulde. In tegenstelling tot de Oost-Vlaamse buren namen in Antwerpen niet alle scholen deel. 20 van de 66 scholen verkiezen het 'kamperen' boven online inschrijven.

Dat maakt het volgens de Antwerpse schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) bijzonder moeilijk om conclusies te trekken. De percentages liggen opvallend lager dan in Gent, 81,5 procent tegenover 94,8 procent ingeschrevenen, maar dat komt volgens Marinower omdat niet iedere school in het register zit. "Het gaat om nog eens 2.000 plaatsen en het zijn ook enkele grote, bekende scholen die besloten hebben om niet deel te nemen."

Verplichting

Bij de voorstelling van het aanmeldingsregister viel op dat vooral scholen met een beperkte sociale mix ontbraken. Binnen het register wordt met een dubbele contingentering gewerkt, een systeem om de sociale mix juist te bevorderen. Leerlingen worden opgedeeld in indicator- en niet-indicatorleerlingen. Indicatorleerlingen zijn kinderen of jongeren die een ouder zonder diploma secundair onderwijs hebben en/of een schooltoelage krijgen.

Elitescholen noemt Marinower de afwezige scholen niet: "Ze voelen zich niet gediend door een centraal systeem, maar iedere school heeft zijn reden. Sommigen vinden de wachtrij aan de schoolpoorten eerlijker, anderen liggen aan de rand en hebben niet enkel leerlingen uit de stad." De schepen is de dubbele contingentering liever kwijt dan rijk, volgens onderzoek van de stad heeft de maatregel nauwelijks impact. 

Samen met zijn Gentse ambtsgenoot Elke Decruynaere (Groen) pleit Marinower we voor een verplichting van het centraal aanmeldingssysteem in steden als Antwerpen en Gent. "Het sleept al geruime tijd aan in het Vlaams parlement, het zou goed zijn als de knoop wordt doorgehakt." Decruynaere wijst in een reactie op de Antwerpse cijfers naar Brussel. "Dat het zo loopt, is niet de schuld van Marinower, maar van onderwijsminister Hilde Crevits. Een aanpassing van het decreet is nodig om ervoor te zorgen dat alle scholen mee doen. Tegelijk moet het mogelijk zijn om lokaal te beslissen over criteria zoals dubbele contingentering, bijzondere zorgsituaties, studierichtingen en pedagogische projecten. Gent vraagt al 2 jaar een aanpassing van het decreet. De scholen, de ouders, de leerlingen en de steden zijn gewoonweg in de steek gelaten."

Wachtlijst

Van de 3.454 kinderen die zich online hebben aangemeld staan er 618 op een wachtlijst. Zij hebben nog geen ticket voor een school. Marinower begrijpt dat dit tot frustratie leidt. "Ouders liggen hier wakker van, maar laat duidelijk zijn dat er voor elk kind in Antwerpen sowieso een plaats is." Hij maakt zich sterk dat ieder ouder een school naar wens zal vinden. Online werden 410 plaatsen niet ingevuld, later komen daar nog de fysieke inschrijvingen bij van de niet-deelnemende scholen.

"Het is te vroeg om conclusies te trekken", herhaalt Eric Boels, voorzitter van het LOP, het lokaal overlegplatform van de scholen. Hij stelt dat slechts 63 procent van de deelnemers een ticket kreeg voor zijn of haar eerste keuze. Dat cijfers zegt volgens hem niet veel. "We verwachten dat nog zeer veel kinderen op de wachtlijst zullen doorschuiven naar een school van hogere voorkeur." Dat komt onder meer omdat zo'n 200 ouders hun kinderen voor zowel de A- als de B-stroom hebben inschreven, één van die twee plekken komt uiteindelijk vrij. Ook zijn er veel ouders die ondanks een ticket, in april toch gaan kamperen voor één van de populaire scholen, als zij succes boeken, komt ook hun ticket vrij. 

Volgens Boels werden de ouders van de kinderen zonder ticket telefonisch op de hoogte gebracht. "Ze kregen de boodschap om zeker niet te wanhopen."

DM Zapt

Krijg gratis nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234