Zondag 16/02/2020

Antwerpen zomert het hele jaar door

theater

andere podia trekt van discotheek tot huiskamer

Antwerpen Open brengt al negen zomervakanties lang theater, dans, circus en muziek op ongewone locaties in de Scheldestad tijdens De Zomer van Antwerpen. Met Andere Podia wil Antwerpen Open nu ook het hele jaar door het zonnetje in huis brengen en dat mag behoorlijk letterlijk genomen worden: Antwerpenaars die zich geroepen voelen hun huiskamer open te stellen voor artiest en publiek kunnen zich vanaf vandaag kandidaat stellen.

Antwerpen

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Andere Podia wil een werking zijn naast de Zomer van Antwerpen. Geen festival, geen producent maar een organisatie die de goesting wil aanwakkeren bij het publiek om anders te kijken, bij de artiesten om anders te spelen. "Tot onze frustratie moesten we bij Antwerpen Open vaak interessante projecten afwijzen wegens een overvolle agenda of gewoon omdat die voorstellen niet binnen het 'zomers concept' pasten", aldus artistiek coördinator Patrick De Groote. "Door ervaring hebben we echter weet van interessante locaties en hebben we een bepaald publiek opgebouwd. Daaruit is het idee gegroeid om het hele jaar door, van 1 februari tot 31 december, Antwerpen artistiek te laten doorstromen."

Andere Podia is opgevat als een tweeluik. 'Andere Podia Uit' adviseert artiesten die hun werk op een specifieke locatie willen brengen, helpt hen zoeken naar een geschikte ruimte en biedt communicatieve steun en een ticketingdienst. Zo zal in het voorjaar van 2004 de voorstelling Ecstasy in een regie van onder anderen Jenne Decleir dreunen in een discotheek, gunt de Rosa Mei Dance Company het publiek een kijk op haar dansstudioloft en tourt Bad van Marie langs zeven rust- en verzorgingstehuizen.

'Andere Podia Thuis' koestert dan weer het 'terug naar de huiskamer'-gevoel waarbij een voorstelling bij je op visite komt. Met zijn compagnie KAiET is all in one-muzikant Geert Hautekiet al langer vertrouwd met huiskameroptredens en coördineert hij nu 'Andere Podia Thuis'. "In principe kan iedereen zijn woonkamer openstellen: je nodigt vrienden en buren uit en indien plaats over kan wie aan de deur staat er nog bij." De toeschouwers betalen 5 euro per persoon waarmee Andere Podia de artiesten vergoedt. Reservering is in tegenstelling tot bij 'Andere Podia Uit' niet mogelijk. Zal dat, de ellenlange wachtrijen voor De Zomer van Antwerpen indachtig, niet escaleren tot 250 man voor iemands voordeur? "Dat zien we dan wel weer", wuift Hautekiet weg.

Danser-choreograaf Alexander Baervoets heeft aan één matras genoeg om zijn Room 201 voor je kachel te installeren, de Clement Brothers brengen kamercountry, Ianka Fleerackers leest erotische verhalen, Johan Petit en Vanessa Broes (MartHa!tentatief) brengen voorleestheater met De mantel van Gogol en danseres Anabel Schellekens doet de huiskamerdans.

De demythologisering van de elitaire theatercultuur? "Integendeel", vindt flamencogitarist Jokke Schreurs, "met deze formule gaan we back to the roots." Hautekiet beaamt: "Als artiest mis je vaak de kleine zaaltjes. Meestal beland je in een mastodont waar jaarlijks ook het bal van de burgemeester moet kunnen plaatsvinden. Het is zovele intenser om bij elkaar op schoot te kruipen. In het begin heb je schroom, maar na enkele minuten wil je niet meer anders."

Andere Podia start in februari 2004. Vanaf januari verschijnt driemaandelijks een folder met het programma. Tickets voor 'Andere Podia Uit' kunnen gereserveerd worden via Antwerpen Open Ticketing. De precieze locaties voor 'Andere Podia Thuis' worden telkens pas de week voor de voorstelling bekendgemaakt. Info: 03/229.18.85 of www.anderepodia.be.

Andere Podia wil theater op aparte locaties brengen, zoals bij mensen thuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234