Donderdag 22/08/2019

Antwerpen verhoogt provinciebelasting

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft beslist vanaf 2008 de algemene provinciebelasting te verhogen, voor alleenstaanden van 13 naar 25 euro en voor gezinnen van 24 naar 33 euro. Zowel Groen! als Lijst Dedecker en Vlaams Belang laten weten dat ze tegen die belastingverhoging gekant zijn.

"De provincie haalt via deze belastingverhoging 9,5 miljoen euro extra middelen binnen, zonder echt duidelijk te maken waarom ze zonder deze middelen niet zou toekomen", stelt Tom Caals, fractieleider voor Groen! in de Antwerpse provincieraad. Hij wijst er op dat de provincie geen extra taken opgelegd heeft gekregen vanuit andere niveaus. "Beter was geweest om naast bijkomende intenties en investeringen ook eens te kijken naar wat niet meer noodzakelijk een provinciale taak is: het landbouwbeleid van de provincie bijvoorbeeld", luidt het.

Groen! vindt het positief dat meer mensen dan vroeger vrijgesteld kunnen worden van de algemene provinciebelasting, maar betreurt dat de hervorming aangegrepen is om de belastingen te verhogen.

Zowel Groen! als Vlaams Belang zijn benieuwd of Open Vld in de provincieraad voor de belastingverhoging zal stemmen. "Gaat de liberale partij tegen haar verkiezingsbelofte in een zoveelste belastingverhoging goedkeuren. Daarmee zou Open Vld alvast zijn kiezers bedriegen", vindt Vlaams Belang.

Volgens Vlaams Belang wordt de werkende Vlaming de dupe. De partij vindt dat het provinciebestuur boven zijn stand leeft en moet besparen. "Er is dringend een kerntakendebat nodig om in de toekomst meer belastingverhogingen te voorkomen", luidt het.

Lijst Dedecker klaagt aan dat de Antwerpenaars nu meer geld zullen moeten ophoesten "om een totaal nutteloos bestuur in stand te houden". "Als je niet weet waarvoor het geld moet dienen, is dat niet alleen een blinde belasting, het is een blanco cheque van 10 miljoen euro voor de politieke meerderheid". Volgens de partij hebben de provincies geen reden van bestaan. "Dat de Vlamingen nu al verplicht worden om die politieke benoemingsmachine te onderhouden, is een schande". (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden