Woensdag 19/02/2020

Antwerpen verhoogt onderwijscapaciteit voor anderstalige nieuwkomers

ArchiefbeeldBeeld Eric de Mildt

De stad Antwerpen gaat zo'n 2,5 miljoen euro investeren in extra onderwijscapaciteit voor de zogenaamde onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Er is namelijk een limiet bereikt in het secundair onderwijs, zegt onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld).

 "In de loop van dit schooljaar kwam de limiet steeds dichterbij en de scholen hebben dan telkens wel wat extra plaatsen kunnen creëren, maar dat eindigt ergens", reageert Antwerps onderwijsrapporteur vluchtelingen Pat Kussé. Die limiet zou onder meer veroorzaakt zijn door de vele gezinsherenigingen en de grote aantrekkingskracht van Antwerpen. Al speelt de sluiting van het opvangcentrum voor vluchtelingen ook een grote rol. "We gaan nu snel onderzoeken hoe we met extra middelen tegen volgend schooljaar de capaciteit structureel kunnen verhogen. De voorkeur gaat uit naar de huidige tien scholen in plaats van een uitbreiding van het aantal scholen, omdat daar nu eenmaal al expertise aanwezig is."

Het geld dat schepen Marinower uittrekt, wordt gebruikt voor capaciteitsnoden. "Het gaat echt om infrastructuur, niet zozeer om middelen voor leerkrachten en dergelijke, want die komen automatisch van Vlaanderen wanneer het aantal OKAN-leerlingen stijgt", zegt hij. "Gelukkig staan alle neuzen in dezelfde richting en is iedereen overtuigd van het nut om kinderen op deze manier snel naar het reguliere onderwijs te leiden." 

Gevoeliger

De OKAN-klassen zijn erg belangrijk bij het helpen integreren van anderstalige nieuwkomers. Zo leren nieuwkomers er Nederlands en worden ze voorbereid op het reguliere onderwijs. Basisscholen krijgen daarvoor extra middelen van zodra ze een bepaalde inschrijvingsdrempel overschrijden. Bij secundaire scholen ligt dat gevoeliger. Slechts een beperkt aantal scholen met expertise op dat vlak mogen onthaalonderwijs en begeleiding aanbieden. Volgens cijfers van begin mei telde Antwerpen zo'n 1.129 OKAN-leerlingen in het secundair onderwijs. Dat is goed voor meer dan een kwart van het aantal secundaire OKAN-leerlingen in heel Vlaanderen. Opmerkelijk is dat die leerlingen slechts over tien Antwerpse scholen verspreid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234