Zondag 21/07/2019

Demografie

Antwerpen telt meer inwoners mét dan zónder migratieachtergrond

Beeld ID Bas Bogaerts

De stad Antwerpen telt meer inwoners met een migratieachtergrond dan autochtone inwoners. En dat is voor het eerst, meldt VRTNWS. Dat blijkt uit gegevens van de Stadsmonitor, die maatschappelijke evoluties in Vlaamse steden in kaart brengt.

Momenteel is 49,9 procent van de Antwerpenaren autochtoon, en dus heeft meer dan de helft van de bevolking daar een migratieachtergrond. In dat laatste geval gaat het zowel om vreemdelingen, nieuwe Belgen als personen van wie een of beide ouders een andere nationaliteit hebben. VRTNWS weet dat vooral mensen van Noord-Afrikaanse, Aziatische en West-Europese afkomst deel uitmaken van die groep.

Die demografische evolutie zet zich door omdat er onder de allochtone bevolking meer kinderen worden geboren. 3 op de 4 kinderen tot 10 jaar zijn in Antwerpen van allochtone afkomst, een cijfer dat in bepaalde wijken nog hoger ligt.

Stadsburgerschap

Antwerps schepen van Sociale Zaken en Samenlevingsopbouw Tom Meeuws (sp.a) reageerde op Radio 1 al met de boodschap dat er niet “verkrampt” mag worden omgegaan met de statistieken. “Iedereen die de stad kent, heeft dit wel zien aankomen”, zegt Meeuws. “Je ziet de hele wereld passeren in Antwerpen en het wordt tijd dat we daar leren mee omgaan.”

Meeuws vindt het te kort door de bocht om over ‘de’ persoon met een migratieachtergrond te praten. Daarvoor zijn de nationaliteiten, religieuze overtuigingen... te divers, zegt hij. Wat al die mensen wel verenigt: het zijn allemaal Antwerpenaren. “Het gaat over stadsburgerschap. Als je die waarden deelt, hoor je erbij”, zegt hij nog.

Tegelijkertijd is het goed om in het beleid af en toe herkomst en nationaliteit te monitoren, al is het maar om te kijken: geven we die mensen alle kansen en grijpen ze die, om een leven voor zichzelf en hun kinderen uit te bouwen?” Op dat laatste vlak is er volgens Meeuws “nog werk aan de winkel”.

In Antwerpen wonden nu ruim 527.000 mensen, verwacht wordt dat er de komende jaren 10.000 tot 30.000 bij komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden