Donderdag 28/10/2021

Antwerpen stuurt aan op juridisch akkoord met krakers

Onderwijsschepen Voorhamme: 'Hun aanklacht was terecht, er is te veel leegstand in de stad'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jeroen Verelst

De krakers die hun intrek namen in een stadseigendom in de Antwerpse Bisschopstraat, moeten hun stek binnen een paar weken verlaten. Het leegstaande pand zal dienst doen als transitwoning. Tot het zover is, mogen de krakers in de Bisschopstraat blijven als ze een juridische overeenkomst met de stad tekenen. Veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD) bijt in het zand, hij vond dat de krakers onmiddellijk moesten opkrassen.

Het huis in de Bisschopstraat, op een boogscheut van het Centraal Station, werd op nieuwjaarsdag gekraakt. Het stond al een tijdje leeg en daar zou niet meteen verandering in komen. Het Antwerpse stadsbestuur wil het pand, waar vroeger onder andere het PMS huisde, omtoveren tot een crèche. Maar de werken zouden pas in 2008 beginnen.

"Ondertussen staat er wel een perfect bewoonbaar huis zomaar leeg", reageren de krakers. "Daarom hebben we het gekraakt. Het is toch waanzin om veel te veel huur op te hoesten terwijl er woningen als deze staan te verkommeren. De buren zijn blij dat er eindelijk iets gebeurt met het huis. Ze staan volledig achter onze actie. Robbe De Hert, die hiernaast zijn kantoor heeft, is zelfs al een thermos koffie komen brengen."

De krakers zijn niet aan hun proefstuk toe, maar ze zijn het er roerend over eens dat het pand in de Bisschopstraat tot nu toe hun beste vangst is. "Kraakpanden zijn niet allemaal even gezond om in te leven. Kapotte ramen, schimmel op de muur... Maar dit huis is helemaal in orde. Onbegrijpelijk dat hier niemand woonde. We moesten gewoon even tegen de deur duwen en we waren binnen."

De actie van de krakers mist haar effect niet. Het Antwerpse stadsbestuur gaat er in de toekomst voor zorgen dat ongebruikte, maar perfect bewoonbare stadseigendommen niet meer leeg komen te staan. "In afwachting van een nieuwe functie, zoals die crèche in de Bisschopstraat, gaan we de panden gebruiken voor sociale doeleinden", verduidelijkt Robert Voorhamme (sp.a), als onderwijsschepen 'eigenaar' van het gekraakte huis.

De uitgestrekte woning in de Bisschopstraat wordt alvast ingericht als transitwoning. Mensen die hun huis moeten verlaten omdat het onbewoonbaar verklaard is door de stadsdiensten kunnen er tijdelijk onderdak vinden. "In de Bisschopstraat is maar een aantal kleine ingrepen nodig. Die kunnen snel gebeuren, in een paar weken moeten de aanpassingswerken kunnen beginnen."

Tot de werklui arriveren mogen de krakers in hun kersverse woonst blijven. Daarna moeten ze er onherroepelijk uit. "Om die paar weken te overbruggen stellen we een juridische overeenkomst tussen de stad en de krakers op", legt Voorhamme uit. "Ze moeten zwart op wit beloven dat ze zorg zullen dragen voor het huis en dat ze zelf opdraaien voor water en elektriciteit. Er moet ook een oplossing gevonden worden voor de brandverzekering."

Met het nakende akkoord tussen de stad en de krakers delft veiligheidsschepen Grootjans het onderspit. Hij verkondigde deze week dat het absoluut niet kan dat de stad kraakpanden tolereert, ze vloeken met het Stadsplan Veilig, waarmee Grootjans de probleembuurten wil opkuisen. Wat hem betreft, moesten de krakers onmiddellijk inbinden en andere oorden opzoeken. "Dan provoceer je de krakers alleen maar", countert Voorhamme. "Hun aanklacht was terecht, er is te veel leegstand in de stad. Maar nu hebben we een constructieve oplossing gevonden die ook op lange termijn effect heeft en het aantal leegstaande panden fors moet terugdringen. En huizen die niet leegstaan, kunnen ook niet gekraakt worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234