Maandag 22/07/2019

Antwerpen

Antwerpen staat niet langer onder Vlaamse curatele na afbouwen van 1,2 miljard euro historische schuld

Beeld Photo News

Omdat de openstaande schulden van de stad Antwerpen gedaald zijn van 1,6 miljard euro in 2003 naar 522 miljoen euro eind 2017 en tegen eind dit jaar naar net geen 400 miljoen euro verder zullen dalen, hoeft de stad niet langer onder Vlaamse curatele te staan. Dat hebben Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) en het stadsbestuur bekendgemaakt. 

Antwerpen torste decennialang een historische schuld, die er in 1995 toe leidde dat de stad onder curatele kwam te staan. "De stad gaf te veel uit, niet aan investeringen want die deed ze eigenlijk zelfs te weinig, maar wel aan personeel", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "In de jaren negentig werkten hier duizend mensen meer dan vandaag, voor minder inwoners. Bovendien ging het meestal om statutaire jobs, die dus langdurig en ook na het pensioen voor mokerslagen zorgden voor de stadskas." 

"Onder mijn voorganger Patrick Janssens en schepen Luc Bungeneers is er een ommekeer ingezet en deze legislatuur hebben we voor een daling van 1.400 jobs gezorgd zonder dat er ontslagen zijn gevallen", aldus De Wever. De schuldgraad van de stad bedraagt nu nog 1.000 euro per inwoner en daalt eind 2018 naar 750 euro, flink onder het Vlaamse gemiddelde van 990 euro.

Zowel Vlaams minister Homans als het stadsbestuur wijzen erop dat het wegwerken van de historische schuld niet betekent dat Antwerpen zich nu rijk mag rekenen. Zo zullen er nieuwe leningen worden aangegaan voor investeringen en zal er tijdens de volgende legislatuur nog eens 400 miljoen euro moeten worden gevonden om de pensioenen en de responsabiliseringsbijdrage te kunnen blijven betalen.

"Intensieve zorgen"

"We zijn verhuisd naar de afdeling intensieve zorgen, zou je kunnen zeggen", stelt De Wever. "Maar dat geldt eigenlijk voor elke stad of gemeente en ook de komende legislaturen zal dat zo blijven. We zijn echter bij de beteren van de klas nu en hebben het tegenovergestelde gedaan van wat verschillende andere steden en gemeenten aan het doen zijn. Als het water de lokale besturen echt aan de lippen komt te staan, zullen wij zeker niet de eerste zijn die verdrinken." 

De Wever verwijst onder meer naar het Mechelen van burgemeester Bart Somers (Open Vld), dat volgens minister Homans eind 2017 met bijna 3.000 euro per inwoner de op één na hoogste schuld telde in Vlaanderen, na Koksijde. 

De stedelijke begroting zal niet langer moeten worden goedgekeurd door een Vlaamse begeleidingscommissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden