Donderdag 21/11/2019

Antwerpen probeert nog te breken met JC Decaux

Een externe advocaat moet uitvlooien of het Antwerpse stadsbestuur enkele bijzonder ongunstige contracten met de reclamefirma JC Decaux Belgium nog kan opzeggen. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen gisteren beslist. Tegelijk zal een externe auditdienst het gebruik van Visa-kaarten bij de politie, onder meer door de stadssecretaris, doorlichten (zie kader). Ondertussen bevestigt het Antwerpse gerecht dat het in beide dossiers een onderzoek heeft geopend.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens / Georges Timmerman

Is het onterecht te vrezen dat de Antwerpse politici de komende maanden campagne zullen moeten voeren in een sfeer van scandalitis? Wie de persconferentie na het schepencollege gisterennamiddag meemaakte, kan alleen maar neen antwoorden. De bijeenkomst werd volledig overheerst door de onfrisse verhalen die de laatste weken en dagen in hoog tempo opduiken in en om het Antwerpse stadsbestuur en de politie. Niet alleen burgemeester Leona Detiège (SP.A) maar ook talrijke schepenen zoals Erwin Pairon (Agalev), Marc Van Peel (CD&V) en Ann Coolsaet (VLD) kwamen tekst en uitleg verschaffen.

Op het schepencollege werd voor de derde week op rij gesproken over de laatste deal die de stad met het bedrijf JC Decaux Belgium heeft opgezet. SP.A-fractieleider Patrick Janssens zette de kwestie dinsdagavond op de publieke agenda door een vraag te stellen in de Antwerpse gemeenteraad. Het bedrijf zal op eigen kosten het Antwerpse straatmeubilair (zoals tramhokjes) grijs schilderen, maar mag in ruil 200 reclamepanelen vervangen door zogenaamde Foster-borden, waarop ruimte is voor drie adverteerders. Op die manier misloopt het stadsbestuur volgens Janssens zo'n 7 miljoen euro.

Binnen het Antwerps schepencollege was gisteren te horen dat het iets minder eenvoudig ligt. Daar wordt gezegd dat Decaux voor de vervanging van de reclameborden helemaal geen nieuwe deal nodig heeft. Het bedrijf zou die verdriedubbeling gewoon kunnen eisen op basis van de vier "abominabele" contracten die nog door vorige schepencolleges werden afgesloten. "Om het zacht uit te drukken: die contracten zijn voor de stad niet meteen financieel gunstig", zei schepen voor Openbare Werken Ann Coolsaet. Volgens Coolsaet kan een opzegging van de contracten door de stad echter een factuur opleveren die in de honderden miljoenen loopt. Echt slecht is Decaux nu niet af, zoveel moge duidelijk zijn. Zo werd in maart 1991 afgesproken dat Decaux een aantal wachthuisjes en stadsplanborden mag plaatsen en beheren. Per stuk krijgt de stad daarvoor jaarlijks het fabuleuze bedrag... van 5.000 frank, of 125 euro. En toen de firma een jaar later, in 1992, een contract binnenhaalde voor borden en infozuilen werd er zelfs geen financiële vergoeding afgesproken. Decaux moest wel in enkele compensaties voorzien: één openbare wc, een 400-tal vuilnisbakken en dan nog enkele banken en vlaggenmasten. Toch zijn het niet alleen contracten uit een ver verleden: de laatste van de vier deals met Decaux (waarover al iets beter werd onderhandeld) zou dateren van november 1999. Volgens een juridisch advies dat het college recent inwon, zou de stad echter niet onder die faliekante contracten uit kunnen raken. "Onmogelijk te verbreken", klonk het gisteren op de persconferentie. Om helemaal zeker te zijn, en omdat het zich bewust is van de externe druk, vraagt het schepencollege nu echter ook een extern juridisch advies. Daarvoor wordt een gespecialiseerd Brussel advocatenkantoor ingeschakeld. Patrick Janssens betwist dat de recente deal met Decaux niet beter kan door de oude contracten.

In het Antwerps college was men gisteren bijzonder boos op SP.A-voorzitter Janssens. Onder anderen burgemeester Leona Detiège was volgens ingewijden "ten zeerste verstoord". Volgens het stadsbestuur wist Janssens dat ook het college niet gelukkig was met de Decaux-deals, toen hij de zaak, zonder veel overleg (ook niet in de SP.A), in de openbaarheid bracht. "Een shownummertje waarmee hij het huidige college in een bijzonder slecht daglicht stelt", luidde het in groene hoek. "Janssens profileert zich als de witte ridder terwijl iedereen besefte dat dit fout zat", klonk het bij een andere meerderheidspartij. "Zeer onverantwoord."

Ondertussen maakte het Antwerps gerecht bekend dat het de zaak-Decaux al sinds 18 februari aan het uitvlooien is. Dat bevestigde parketwoordvoerder Leen Nuyts gisteren. Lastens Decaux loopt er een onderzoek wegens actieve corruptie, lastens onbekenden een wegens passieve corruptie.

De afspraak om het straatmeubilair grijs te verven en de 200 borden te vervangen is door het stadsbestuur voorlopig in de koelkast gestopt. "Eerst moet er duidelijkheid komen in de verschillende onderzoeken", luidde het gisteren.

Gerecht opende onderzoek tegen Decaux wegens actieve corruptie en tegen onbekenden wegens passieve corruptie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234