Woensdag 20/01/2021

Antwerpen plant meer camera's

Eenentwintig extra camera's, vooral in de studentenbuurt en het schipperskwartier, moeten van Antwerpen een veiliger stad maken. Vrijdag werd het punt afgevoerd van de agenda van het schepencollege. Uit vrees voor protest, zegt men.

Nieuw is het idee niet, het is geen project dat de nieuwe Antwerpse coalitie heeft bedacht. Het vorige stadsbestuur, onder leiding van Patrick Janssens (sp.a), had al een plan ontvouwd om als aanvulling op de 96 bestaande camera's nog eens 21 extra camera's te plaatsen. Concreet zouden zeven ervan in de studentenbuurt komen, zes in het schipperskwartier (de prostitutiebuurt aan het Falconplein en Villa Tinto), nog eens zeven op Linkeroever (waarvan twee aan de Chicagoblok) en eentje in de Borgerhoutse Terlostraat.

Het plan stond vrijdag op de agenda van het schepencollege, maar werd er uiteindelijk af gehaald. Volgens de woordvoerder van de burgemeester vanwege gepland overleg met het Antwerps Studentenoverleg (ASO). "Het exacte aantal camera's kan ik niet bevestigen, maar dat we erover praten wel", aldus Philippe Beinaerts, woordvoerder van de burgemeester. "De reden is eenvoudig. De buurten waarover we spreken, hebben op dit moment weinig of geen camera-coverage. En we weten best dat camera's niet alle misdaad zullen verhelpen, maar ze kunnen wel een ontradend effect hebben."

Het idee is niet nieuw, maar dat het voor controverse zal zorgen, zou niet verrassen. In 2010 werd op de Ossenmarkt, een plein waar studenten druk uitgaan, een camera geplaatst. Dat zorgde toen voor veel protest. "We zegden officieel ons vertrouwen op in het stadsbestuur", zegt Orry Van de Wauwer, lid van het ASO. "Niet zozeer vanwege de plaatsing zelf. Wel omdat toenmalig burgemeester Patrick Janssens en schepen van Onderwijs Robert Voorhamme op vergaderingen aankondigden dat ze er zouden komen en waar, zonder overleg. Dat protest is geëscaleerd."

Het protest had wel een positief gevolg: afgesproken werd dat het stadsbestuur, bij beslissingen die een impact hebben op de studenten, een procedure tot consultatie met het ASO moest volgen. En dat zorgt er volgens Van de Wauwer nu voor dat de agenda van het schepencollege afgelopen vrijdag werd aangepast. "Wij volgen de agenda op de voet en waren een beetje verrast dat het erop stond", zegt Orry. "Dus hebben wij hen ingelicht over die procedure. Het is voor het nieuwe college ook nog wat zoeken, wij moeten hen aan de andere kant weer leren kennen, en aangezien we volop in de examens zaten, was er nog geen overleg."

De krokusvakantie schort dat overleg ook een beetje op. In ieder geval komt het er en komen de extra beveiligingscamera's daarna weer op de agenda van het schepencollege. Volgens Beinaerts is dat voor de andere locaties, zoals het schipperskwartier, minder een probleem. "Daar zit het overleg verder."

Maar dat er protest zal komen, zeker bij de studenten, zou niet verbazen. In 2010 ging het om één camera op de Ossenmarkt, nu is sprake van zeven extra camera's. Waarbij onder meer straten als de Grote Kauwenberg, de Kleine Kauwenberg en de Stadswaag in het vizier komen. "Als er commotie over zal ontstaan, zal het allicht vooral over de Stadswaag gaan", vermoedt Van de Wauwer.

Niet dat ze er per definitie tegen zijn, klinkt het bij ASO. "We kijken uit naar een goede verstandhouding met de nieuwe bestuurders en kunnen dus ook nog geen eenduidig standpunt innemen." Maar, zegt Van de Wauwer nog: "Zo'n camera als die op de Ossenmarkt werd op voorhand verdedigd als preventie tegen geweldpleging. Daar kunnen we voor zijn. Het is ook voor studenten beter dat ze in een veiliger buurt wonen. Helaas hebben we gezien dat bij de evaluatie van de werking toch bleek dat hij ook werd ingezet om wildplassen en straatlawaai tegen te gaan. Als studenten het gevoel krijgen dat ze gecontroleerd zullen worden op het aantal pinten dat ze drinken, dan is dat toch minder."

Maar goed: overleg is dus gepland. "We hebben ook adviesrecht, daar is na het overleg ook zes weken tijd voor. Maar als wij een negatief advies zouden geven, dan is het stadsbestuur nog altijd vrij om te beslissen wat het wil."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234