Donderdag 05/12/2019

Antwerpen mikt op titel van UNESCO City of Literature

Het voorbije stadsfestival De Stad van Elsschot is een van de adelbrieven die Antwerpen voorlegt. Over vier jaar lokte het uiteindelijk 100.000 toeschouwers, waarvan 50.000 in het slotevenementenjaar 2010.

De titel van UNESCO City of Literature is felbegeerd, maar wordt slechts mondjesmaat toegekend. Momenteel dragen het Australische Melbourne, de Amerikaanse universiteitsstad Iowa City, het Ierse Dublin en het Schotse Edinburgh het keurmerk. Het beloont en stimuleert de literaire uitstraling van deze steden. Schepen van Cultuur Philip Heylen: “Nadat Antwerpen in 2004 UNESCO Wereldboekenstad was en met het succesvolle festival De Stad van Elsschot achter de rug, vinden we het tijd om weer aan onze internationale uitstraling te werken. De permanente titel van UNESCO City of Literature kan daar ongetwijfeld toe bijdragen. Je komt als stad in een mondiaal literair netwerk van Creative Cities terecht.”

Antwerpen heeft een uitgebreid dossier ingediend dat aan de vereiste criteria voldoet. De beslissing wordt verwacht tegen eind 2011. Ook wordt binnenkort een meertalige website gelanceerd. Alles wat er in Antwerpen literair reilt en zeilt, wordt er gebundeld. De site dient mee als uithangbord voor de aanvraag. Volgens Heylen werpt het voorbije De Stad van Elsschot zeker mee gewicht in de schaal: “Het was een toonbeeld van een geslaagd literair festival dat de hele stad begeesterde. En nadat Gent in juni 2009 door de UNESCO Creative City of Music werd toegekend, zou het mooi zijn als Antwerpen City of Literature wordt”, voegt hij eraan toe. “We hebben aangetoond dat Antwerpen een échte schrijversstad is. We eren niet enkel de groten van weleer, we zijn ook een voedingsbodem voor een nieuwe generatie talentvolle auteurs.”

De kansen zijn erg reëel dat de aanvraag wordt gehonoreerd, zegt Michaël Vandebril van Antwerpen Boekenstad. Dat bewijzen diverse voorbereidende contacten. “Het komt erop aan dat je aantoont dat je als stad een rijke historisch-literaire traditie hebt, maar ook naar de toekomst kijkt”, aldus Vandebril. “In feite moet je een soort geloofsbrieven voorleggen, bewijzen dat het literair bruist en beweegt. Maar ze kijken ook naar infrastructuur om literaire manifestaties in onder te brengen.” Vandebril vermoedt dat het netwerk van UNESCO Creative Cities erg stimulerend werkt: “Ik was al eens aanwezig op zo’n bijeenkomst van Cities of Literature in Edinburgh, waar best practices worden uitgewisseld. Zij pakken bijvoorbeeld sterk uit met hun leesbevorderende One City, One Bookproject, waarbij ze één welbepaald boek massaal weggeven. Op hun beurt kijken ze op van onze Stadsdichterprojecten. Een City Poet, dat kennen ze daar niet.”

De Stad van Elsschot is voltreffer

Heylen maakte gisteren in het Letterenhuis ook de definitieve balans bekend van De Stad van Elsschot, het festival rond de Antwerpse zakenman-schrijver dat in 2007 van start ging, maar in 2010 - bij de vijftigste sterfdag van de auteur van Het dwaallicht - zijn hoogtepunt kende. Ruim 100.000 bezoekers namen de voorbije vier jaar deel aan de evenementen. Vorig jaar waren dat er 50.000, toen de meeste activiteiten gecentraliseerd waren. De leven en werk-expo Dichter bij Elsschot in het Letterenhuis bleek een voltreffer, met 16.000 bezoekers, een ongewoon hoog aantal voor een literaire expo. Eveneens viel de muziektheatervoorstelling Dwaallicht van Braakland/ZheBilding met Warre Borgmans in de huid van Laarmans in de smaak bij het publiek. De wandeling in het kielzog van Het dwaallicht, uitgetekend door De Morgen-redacteur Eric Rinckhout, bleek zelfs zo populair dat ze blijvend is opgenomen in het programma van Antwerpen Toerisme & Congres. Maar de belangrijkste realisatie van de voorbije jaren vond Heylen toch “de aankoop van het literair en zakelijk archief van Elsschot door de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeen-schap”. Voor 2012 kondigt het Letterenhuis een grootse expositie aan rond Louis Paul Boon, wiens honderdste geboortedag dan wordt herdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234