Woensdag 16/10/2019

Onderwijs

Antwerpen maakt jongerenversie van LinkedIn voor al zijn scholieren

Beeld Eric de Mildt

De Scheldestad wil alle jongeren op de Antwerpse schoolbanken tegen 2028 een Talentenprofiel geven: een portfolio met alle vaardigheden die ze in de klas maar ook bijvoorbeeld in de sportclub hebben vergaard. "Men ontdekt eindelijk dat de talenten van jongeren niet enkel in een diploma te vatten zijn." 

Elke Antwerpse jongere zal tegen 2028 een digitaal Talentenprofiel moeten hebben. Dat kondigde Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) dinsdag aan. Bedoeling is om alle 100.000 leerplichtigen tegen 2028 een eigen profiel te geven op een website waarop zij hun talenten kunnen benoemen. Een soort jongerenversie van LinkedIn dus.

Speciaal is dat de stad ook sportclubs, muziekscholen en andere vrijetijdsorganisaties in het verhaal wil betrekken. "Jongeren doen in hun vrije tijd nog immens veel andere zaken, gaande van muziek maken tot sporten", zegt Marinower. "Wij constateerden dat die in nog geen enkel platform aan bod kwamen." De stad werkt nu samen met de start-up Juru om er zelf een te creëren.

Concreet zullen jongeren hun profiel kunnen verrijken met vaardigheden en competenties. Die zullen vervolgens moeten worden gevalideerd door hun begeleiders, zoals leerkrachten of sportcoaches. Die laatsten kunnen overigens ook zelf talenten op het profiel van een jongere plaatsen, al zullen ze altijd de goedkeuring van de leerlingen nodig hebben. Kritiek zal overigens geen plaats hebben op het profiel: "Daarvoor bestaan andere tools", reageert Marinower.

Bedoeling van het platform is tweeledig. Eerst en vooral wil het leerkrachten attent maken op bepaalde talenten van jongeren die ze in de klas uit het oog verliezen. "Denk aan een jongere die het Nederlands niet machtig is, maar die thuis wel drie talen spreekt die op school niet worden onderwezen", zegt Marinower. "Of een jongere die niet zo goed presteert op school, maar uitblinkt in de sportclub."

Onderwijskundige Martin Valcke (UGent) juicht het initiatief toe. "Men ontdekt eindelijk dat de talenten van jongeren niet enkel te vatten zijn in een diploma", zegt hij. "Scholen kijken eigenlijk nog met een veel te enge blik naar jongeren. Al begint dat te keren: het regent de laatste tijd zulke initiatieven."

Motivatie

"We kunnen van leerkrachten dan ook niet verwachten dat ze oog hebben voor alles wat zich buiten de schoolmuren afspeelt." Het idee is dat leerkrachten hier op kunnen inspelen en net die talenten kunnen maximaliseren. Of meer munitie krijgen om probleemjongeren te motiveren.

Ook dat erkent Valcke. "Het is algemeen geweten dat jongeren die we niet kunnen motiveren, zich ook niet voor het schoolse zullen inspannen. Een initiatief als dit kan die vicieuze cirkel helpen doorbreken."

Dat laatste moet Antwerpen helpen met een van zijn grootste onderwijsproblemen: de gigantische ongekwalificeerde uitstroom van jongeren. Dat zijn de jongeren die de schoolbanken zonder diploma verlaten. Dat aantal ligt in Antwerpen (22 procent) dubbel zo hoog als in Vlaanderen (11 procent).

"Dat is inderdaad een gigaprioriteit voor ons", erkent Marinower. Via het Talentenprofiel wilt hij die uitstroom naar beneden krijgen en anderzijds jongeren die afstuderen zonder diploma een extra troef geven op de arbeidsmarkt. "Nu de economie groeit, vinden veel van die jongeren wel een job. Maar wat gaan zij doen zodra die groei stopt?"

Leerlingen aan het atheneum in Antwerpen. Beeld Tim Dirven

Arbeidsmarkt

Zowel de VDAB, Unizo als het VBO reageren zeer enthousiast. De drie organisaties benadrukken wel dat een diploma nog altijd dé voornaamste garantie is op succes op de arbeidsmarkt, maar juichen toe dat de blik breder wordt. "We moeten niet van diploma’s af, maar van de eenzijdige focus op diploma’s", klinkt het bij de VDAB. "Maar ja, we moeten af van ons diplomafetisjisme", zegt Unizo.

Het Talentenprofiel zal de komende maanden op twee scholen in Antwerpen getest worden. Al is het de bedoeling om het zo snel mogelijk open te stellen naar alle scholen, over alle netten heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234