Maandag 19/08/2019

Antwerpen krijgt vijf stripmuren

Antwerpen

Van onze medewerker

Geert De Weyer

Na Brussel moet ook Antwerpen bezwijken voor stripmuren en, later, een beeldverhalenroute. Het Schepencollege zette alvast het licht op groen. Een eerste muur in de Wolstraat werd toegekend aan Jan Bosschaert. Na hem krijgen nog andere Vlaamse tekenaars een muur in de stad toegewezen.

In de komende vijf jaar moet elk jaar minstens één stripmuur in de Antwerpse stad opduiken. Niet enkel de binnenstad wordt voor ogen gehouden, locaties worden ook gezocht in districten als Linkeroever, Luchtbal, Zurenborg of het Eilandje. De stad en het schepencollege gaven al hun toestemming voor het hele project. Op een persconferentie in de galerie van stripwinkel Mekanik, werd een huidige stand van zaken gegeven. Zaakvoerster Linda Torfs (45), tevens lid van de werkgroep Strips van het Fonds der Letteren, benaderde begin dit jaar Antwerpen Boekenstad om samen een beeldverhalenroute uit te werken.

"Het hele idee gaat zo'n acht jaar terug", zegt ze. "Ik ben toen gaan praten met de Brusselse schepen van Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening die in zijn stad de stripmuren in gang heeft gestoken. Door verschillende problemen als gebrek aan tijd en weinig personeel, heeft mijn dossier dan jaren in de la gelegen, tot Johan Bijttebier (Antwerps gemeenteraadslid, GDW) me vroeg of ik geen stripproject in de steigers had staan. Dat is het moment dat Dossier Muurvast opnieuw is beginnen te leven. Hij heeft me dan op sleeptouw genomen door de instanties die alleen hun zegje moesten doen, als Monumentenzorg of Beeld in de Stad, die verantwoordelijk zijn voor stadsverfraaiing of stadsevolutie. Want het is niet makkelijk; we moeten rekening houden met het historische kader van bepaalde straten. Bovendien moeten ook de eigenaars akkoord gaan.

"We zijn de afgelopen jaren met de fiets door Antwerpen gereden op zoek naar geschikte muren. We maakten foto's van zo'n dertig muren, maar er vielen er altijd wel weg door bouwplannen of het feit dat sommige gebouwen beschermd waren. Er was altijd wel een kink in de kabel."

Ondertussen werd toch een voorlopig lijstje van negen locaties voorgesteld, waaronder Korte Ridderstraat, Kleine Pieter Potstraat (hoek Hoogstraat), Lombardenvest, Volksstraat, Riemstraat, Begijnenstraat, Willem Lepelstraat en Sint-Antoniusstraat.

De eerste Vlaamse tekenaar die effectief een muur kreeg toegewezen is Jan Bosschaert ('Sam', 'Jaguar', 'De geverniste vernepelingskes'). Hij bereidde alvast enkele schetsen voor met een kale gevel op de Wolstraat nummer 10 voor ogen. "We hebben hem gekozen omdat hij een icoon is van het Vlaamse beeldverhaal", klinkt het. Wat volgt is een waslijst van Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en zelfs illustrators, want in tegenstelling tot de internationalere naambekendheid van de Brusselse muren, beperkt Antwerpen zich tot enkel Vlaamse tekenaars.

"We moeten een evenwicht tussen het artistieke en populaire zoeken", meent Torfs. "Het zou leuk zijn om met Bosschaert te beginnen om daarna over te gaan naar een populairder iemand als 'Kiekeboe'-tekenaar Merho om daarna weer voor een minder bekend iemand als Zaza of Serge Baeken te kiezen. Het moet de representatie zijn van het Vlaamse striplandschap." Ook de onlangs overleden Rode Ridder-tekenaar Karel Biddeloo staat op het lijstje. "De Vrienden van Biddeloo hebben me daarvoor aangeschreven. Die man heeft natuurlijk ook enkele decennia de Vlaamse stripscene een gezicht gegeven." Andere namen: Jan Van der Veken, Ever Meulen, Johan De Moor, Steven Dupré, Philippe Pacquet, Marvano, Rayman, Ersel, Kim, Jeroom, Erika Raven...

De uiteindelijke keuzes worden gemaakt door de Muurvast-kroonraad, bestaande uit het Mekanik-team, Belga-(strip)journalist Lucas Reynaert, artistiek directeur van het Brusselse stripmuseum Charles Dierick, Johan Bijttebier en (strip)journalist Geert De Weyer. Als alles goed gaat, wordt in oktober aanstaande begonnen met de Bosschaert-muur op de Wolstraat. De muurschildering blijft geheim tot de dag van de inhuldiging. Begin maart 2005 organiseert Mekanik een informatieve tentoonstelling over stripmuren in België en het Antwerpse Muurvast-project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden