Zaterdag 24/08/2019

Antwerpen Historisch centrum

Restaurant Franq van het gelijknamige nieuwe boutiquehotel kan pronken met Tim Meuleneire, een chef met een Michelinster op zijn actief. Hij kookt alsof hij ze terug wil.

In het imposante 19de-eeuwse bankgebouw huisde vroeger de Crédit National Industriel waarvan de kluizenzaal nog een stille getuige is. Vroeger rustte hier het geld, nu de wijn. Het restaurant werd, net als de rest van het gebouw, in een elegante hedendaagse stijl ingericht met respect voor de neoklassieke elementen. De open keuken is het terrein van Tim Meuleneire en zijn team. Meuleneire werd eerste kok van België in 2010, een jaar nadat hij in Stabroek met zijn kompaan Wouter Van Tichelen De Koopvaardij had opgstart. Ze sleepten er een Michelinster in de wacht, maar overleefden de economische crisis niet. In Franq trekt hij de kaart met verfijnde Belgisch-Frans geïnspireerde bereidingen. Ik kies voor het viergangenmenu met de vergezochte naam 'ontdekkingskluis' (€ 65). Het zit al vanaf de eerste hap goed door de keuze van topproducten, de gelaagde smaakcombinaties en de perfecte gaartijden. Coquille uit Dieppe wordt even om en om gebakken zodat het uiterst malse vlees met de zoet/zilte smaak overeind blijft. Crème, chips en gebakken schorseneer en flinterdunne stukjes spek van Duroc varken verdiepen de smaken. Traag gegaarde zalm ligt boven een reep pastinaak met ernaast partjes clementijn, gepofte kastanjes, postelein en saus van clementijnen. Als hoofdgerecht fijne sneetjes fazantborst met puree van knolselder, een minuscuul stronkje licht aangezuurde witloof, blokjes knapperig gefrituurde polenta en een licht zoete Albufeirasaus met room en port. Als dessert een moderne versie van peer Belle Hélène, met crème van peer, vanilleijs, stukjes peer en chocolade. Het onthaal en de bediening gebeuren met charme en efficiëntie.

Voorgerecht: € 23 - € 30 Hoofdgerecht: € 31 - € 44 Nagerecht: € 12 - € 15

Ma tot zo van 12u tot 14u en van 18u tot 22u.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden