Dinsdag 09/03/2021

Antwerpen geeft nu ook GAS-boetes voor te volle brievenbus

Antwerpen steekt een tandje bij in de strijd tegen overlast. Het schepencollege heeft het politiereglement verstrengd. De opmerkelijkste nieuwigheid: binnenkort kun je een GAS-boete krijgen voor een kapotte of overvolle brievenbus.

In het aangepast reglement staat dat een brievenbus in goede staat moet zijn, afsluitbaar en regelmatig leeg gemaakt moet worden. "De stad krijgt veel klachten over reclamefolders of briefwisseling die rondslingeren op straat", zegt Philippe Beinaerts, de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "We willen de Antwerpenaren daarvan bewust maken. Als de brievenbus niet in orde is, zal een van onze ambtenaren een waarschuwing geven."

De stad kan in theorie ook GAS-boetes uitdelen aan overtreders. Die zullen bij een eerste inbreuk 30 euro bedragen. Na meerdere recidive kan een normale GAS-boete tot 350 euro oplopen. "Maar dat is echt niet de bedoeling. We willen hiervoor geen geldboetes uitdelen."

"Dit is overdreven moeiallerij", reageert ere-vrederechter en GAS-expert Jan Nolf. Bovendien is de maatregel niet altijd even realistisch, zo zegt hij. "In appartementsgebouwen bevinden de brievenbussen zich in een hal. Dat is een private ruimte. Wat heeft de stad daarover te zeggen? Al dat geregel begint een verslaving te worden. Op termijn zal het systeem van de GAS-boetes imploderen omdat het zichzelf onnodig belachelijk gaat maken."

Wie wel positief op de maatregel reageert, is Bpost. "Er zijn inderdaad veel brievenbussen die niet oké en veilig zijn. Het is een groot probleem voor ons, waar we al jaren mee kampen. Ook wij proberen de mensen te sensibiliseren. Er bestaan nu eenmaal regels voor je brievenbus. Desnoods brengen we, na verschillende waarschuwingen, geen post meer", laat het bedrijf weten.

Alcoholverbod

Daarnaast breidt het stadsbestuur de alcoholvrije zone in het centrum nog verder uit naar het Kievitplein achter het Centraal Station. In de buurt van het De Coninck- en het Astridplein is het sinds 2010, toen nog onder burgemeester Patrick Janssens (sp.a), verboden om op straat alcohol te drinken.

Vorig jaar kwamen daar de aangrenzende De Keyserlei en de Gemeente-, Pelikaan-, Osy- en Van Maerlantstraat bij. Wie er betrapt wordt met een geopend blik bier kan een GAS-boete krijgen. Op vergunde terrassen mag uiteraard wel nog een pilsje gedronken worden, net zoals tijdens officiële evenementen.

Ook het bedelverbod wordt aangescherpt. Vandaag mag er niet gebedeld worden in winkelstraten en toeristische zones in het stadscentrum. Het verbod geldt voortaan ook in de Diepe-, Handel-, Korte Zavel- en Sint-Gummarusstraat in Antwerpen-Noord, de Brederodestraat in Antwerpen-Zuid en de Herentalsebaan in Deurne.

Tot slot mogen cafés hun ramen niet meer ondoorzichtig maken met bijvoorbeeld spiegelfolie of platen. "Het is simpel: in die cafés gebeuren vaak zaken die het daglicht niet mogen zien, zoals drugshandel en illegale prostitutie. Dit willen we tegengaan", aldus Beinaerts.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234