Donderdag 02/04/2020

Update

Antwerpen geeft negatief advies over Lange Wapper

Beeld UNKNOWN

Het Antwerpse college zal de Vlaamse regering een negatief advies bezorgen over de bouwvergunningsaanvraag van de Oosterweelverbinding in zijn huidige vorm. De meerderheidspartijen in de Antwerpse gemeenteraad hebben daarover een resolutie uitgewerkt, zegt Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a).

Het advies zal tegen vrijdag worden uitgewerkt, zei Janssens nog. Hij wees erop dat naast de volksraadpleging ook rekening zou worden gehouden met alle andere adviezen die de stad heeft ontvangen en dat het advies gemotiveerd zou worden.

Enige optie
"Het college kan niet anders dan een negatief advies te geven," meent Freya Piryns van Groen!. "De Antwerpenaars hebben niet gestemd voor een Lange Wapper light, maar wel tegen het viaduct. Een rijvakje verleggen of een opritje aanpassen zal niet volstaan. Deze volksraadpleging is een signaal: de brug is definitief begraven". "De volksraadpleging ging over het tracé", meent ook sp.a'er Jo Vermeulen. "Niet over een afrit of een lokaal probleem, aan het Sportpaleis of Noordkasteel."

Annick De Ridder (Open Vld) drong aan op een negatief advies, maar benadrukte dat dat "de Vlaamse regering niet ontslaat van haar verantwoordelijkheid om een oplossing uit te werken voor het mobiliteitsprobleem." Ook Jurgen Verstrepen van LDD steunde een negatief advies.

Cijfers
"20 procent van de Antwerpenaars heeft tegen het BAM-tracé gestemd, 14 procent heeft voor gestemd en 66 procent heeft niet gestemd en daarmee het dossier in handen van de politiek gelegd. Er moet rekening worden gehouden met de uitslag, maar binnen die cijfermatige context," zei Suzette Verhoeven namens de CD&V/N-VA-fractie. Volgens het gemeenteraadslid waren er te veel onduidelijkheden - onder meer over de situatie aan het Sportpaleis - en is te weinig de klemtoon gelegd op de postieve punten van de Oosterweelverbinding zoals ze voorligt.

Sp.a'er Vermeulen counterde door erop te wijzen dat slechts 1 op 7 het tracé zijn steun heeft toegezegd met een ja-stem. "Met 130.000 mensen die zijn gaan stemmen en een 40/60-verhouding is dit een duidelijke uitslag", aldus Vermeulen. "De rest zijn achterhoedegevechten."

Wat nu?
Veel politici vragen zich af welke gevolgen het referendum en het negatief advies van het schepencollege nu hebben voor het Antwerpse mobiliteitsprobleem. Piryns vroeg of het college het tunnelalternatief nu voort zal laten onderzoeken, of alles in handen zal leggen van de Vlaamse regering. Ze riep op om "een hand uit te steken naar het ja-kamp" en samen een oplossing te zoeken voor de mobiliteitsproblemen. "Maar die zullen niet meer van de BAM kunnen komen", vervolgde Piryns, die haar pleidooi voor de ontmanteling van de BAM herhaalde. Ook Filip Dewinter van Vlaams Belang wil de BAM ontbinden.

Ook Verstrepen vroeg een duidelijk antwoord "of de brug nu helemaal weg is, of stukjes ervan, of niet" en wat de impact op het Antwerpse masterplan zou zijn. De sp.a pleitte voor een aantal ingrepen op korte termijn, zoals verkeersbegeleidingssystemen en een betere toegankelijkheid van de Liefkenshoektunnel. Daarbij wees Vermeulen erop dat die maatregelen al langer in de pijplijn zitten bij de Vlaamse regering, en pleitte voor een beter overleg tussen de regering en de stad.

Ook Dewinter riep op tot een aantal snel uit te voeren werken, zoals de aansluiting van de Liefkenshoektunnel op de E17 en het tolvrij maken van die tunnel of de ondertunneling van de kruispunten op de Antwerpse Singel. "Dan zien we wel in hoeverre een tunnel nog noodzakelijk is", stelde Dewinter. Volgens De Ridder volstaat een betere benutting van de Liefkenshoektunnel niet. Ze drong aan op een volledige uitvoering van het masterplan. De CD&V/N-VA- fractie vreest voor het hele masterplan. (belga/sam)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234