Donderdag 27/02/2020

Noodweer

Antwerpen en kust zetten zich schrap voor "ergste storm in 50 jaar"

De Schelde in Antwerpen (archiefbeeld).Beeld Bob Van Mol

De Vlaamse kustgemeenten en andere steden nemen maatregelen voor de aangekondigde storm van de komende dagen. Nu al wordt gesproken van de ergste storm in 50 jaar.

Omdat er de komende dagen hoogwater op de Schelde voorspeld wordt, zullen de waterkeringspoorten aan de kaaien van de rivier volgens het Antwerpse stadsbestuur vanaf vanavond 23 uur gesloten worden. 

De verwachtingen zijn momenteel dat het water komende nacht en morgen eerder beperkt over de blauwe steen komt. Op vrijdag zouden de kaaienparkings volgens de huidige voorspellingen zeker onder water komen te staan. Automobilisten verwijderen daarom best zo snel mogelijk hun geparkeerde wagens. De stad Antwerpen plaatst in de loop van vandaag de nodige signalisatie. De wagens van de bestuurders die het parkeerverbod negeren, zullen getakeld worden op hun kosten, zegt de stad nog.

Uit voorzorg zullen de waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien gesloten worden vanaf vandaag om 23 uur. De parkings oprijden is vanaf dan niet meer mogelijk. Ze gaan vermoedelijk opnieuw open op vrijdag 13 januari om 21 uur. Wie bij gesloten waterkeringspoorten de parkeerterreinen af wil rijden, gebruikt de aangeduide nooduitritten. Het is sterk afgeraden om te voet de waterkeringsmuur over te steken tijdens of onmiddellijk na hoogwater. 

Ook het sluizencomplex in Terneuzen wordt in de nacht van woensdag op donderdag tijdelijk gesloten omwille van de combinatie springtij met een sterke noordwestenwind, zo werd vernomen bij het Havenbedrijf Gent. De west- en oostsluis worden tussen 1.15 en 2.15 gesloten, de middensluis tussen 1 en 3 uur 's nachts. Bij het volgende hoogtij, dat donderdag rond 14 uur wordt verwacht, is voorlopig nog geen stremming voorzien. 

Kust

Ook in verschillende kustgemeenten is het alle hens aan dek. Onder meer in Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort worden stormmuren opgetrokken om te vermijden dat het water in de stad/gemeente zijn weg vindt. Alle risico's worden vermeden. 

Woensdagmiddag was er een crisisoverleg tussen de kustgemeenten, waarbij expliciet werd gevraagd maatregelen te nemen. In Bredene is er momenteel geen reëel overstromingsgevaar. Door dijkverstevigingswerken aan de uitmonding van de Noord-Ede richting Ibis is er geen gevaar voor bresvorming. Het is echter wel mogelijk dat, door de hevige wind, golven overslaan ter hoogte van het Maertenssas. 

De storm op vrijdag zorgt er wel voor dat het voor het gemeentebestuur besloten heeft om de nieuwjaarsdrink en kerstboomverbranding die zou plaatsvinden op zaterdag 14 januari af te gelasten. Voor die dag worden windsnelheden tot 6 beaufort voorspeld. 

In Middelkerke zal het strand volledig afgesloten worden met nadarhekken en zal ook gevraagd worden om het strand niet te betreden. Ook in Blankenberge worden verschillende plaatsen afgezet. Zo zal de Pier tot vrijdagavond niet bereikbaar zijn. Ook niet voor vissers. In Oostende wordt op het Zeeheldenplein, waar de Rock Strangers staan, tussenschotten geplaatst om te vermijden dat het zeewater de dijk kan bereiken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234