Zaterdag 10/12/2022

Antwerpen en Borgerhout op koers voor zes jaar ruzie

Uit angst voor rellen vaardigde 'rechtse' burgemeester Bart De Wever (N-VA) een samenscholingsverbod uit in Borgerhout. Het 'linkse' districtsbestuur sprak van 'spierballengerol'. Daarmee wordt voor het eerst duidelijk hoe diep het water tussen beiden is.

Spotprenten in het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo hebben de sluimerende weerstand tussen Borgerhout en Antwerpen opnieuw doen oplaaien. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vaardigde zaterdagmiddag een samenscholingsverbod uit rond de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Via sms en Facebook zouden moslims zijn opgeroepen om te protesteren aan de evenementenzaal De Roma. "Die betoging werd niet aangevraagd en is illegaal", verklaarde De Wever. "Het leek me beter om ze proactief te verbieden."

Een besluit dat in het verkeerde keelgat schoot bij districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). Zij meldde dat er geen massale oproep was om te gaan betogen. "Het is een drastische en contraproductieve maatregel. Het betekent dat alle Marokkaanse Borgerhoutenaren geviseerd worden. Dat zorgt voor onrust." De Wever verwierp de kritiek. "Wij viseren ophitsers die de reputatie van Borgerhout verknoeien." Uiteindelijk verrichte de politie twee administratieve aanhoudingen.

Veel geblaat, maar weinig wol? Niets van, zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van De Wever. "Mag ik erop wijzen dat een van die twee lid was van het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium? De meelopers zijn weggebleven door het verbod." Iets wat Wouter Van Besien, Groenvoorzitter en voormalig districtsburgemeester van Borgerhout, betwist. "Het stadsbestuur heeft de confrontatie opgezocht. Het is spierballengerol en niet bevorderlijk voor het opbouwen van een band met de verschillende bevolkingsgroepen."

De kloof lijkt opnieuw een stukje groter geworden. Na de lokale verkiezingen van 14 oktober werd Borgerhout wakker als een links eiland in een rechtse stad. Het kartel sp.a/Groen haalde er 36,1 procent, terwijl PVDA+ 17,1 procent van de stemmen wegkaapte. Tot nu toe waren districtsbesturen - die instaan voor de openbare ruimte, jeugd-, sport- en cultuurbeleid - haast altijd een afspiegeling van het stadsbestuur. In Borgerhout zien we het tegenovergestelde: geen enkele partij zetelt zowel in het stads- als in het districtsbestuur."

Dat zorgt al sinds het prille begin voor moddergegooi. Zo zei schepen Marc Van Peel (CD&V) in december dat "de Borgerhoutenaar ooit bevrijd moet worden van dit bestuur". Districtsschepen Zohra Othman (PVDA+) dreigde dan weer de bevolking te mobiliseren als het stadsbestuur neen zegt tegen voorstellen van Borgerhout over mobiliteit.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) denkt dat de spanningen verder zullen toenemen. "Zo wil Borgerhout enkele straten verkeersluwer maken, tot onvrede van de stad. Het lijkt erop dat het stadsbestuur niet wil samenwerken met PVDA+. Er heerst een conflicthouding, waar de Borgerhoutenaar de dupe van dreigt te worden."

Van Besien zegt die conflicthouding ook te zien. "Van Peel deed zeer vijandige uitspreken ten opzichte van Borgerhout. We hebben nog zes jaar om een evenwicht te vinden, maar ik vrees dat het stadsbestuur Borgerhout bij de grote infrastructurele projecten systematisch zal overslaan. En dat terwijl er te weinig bibliotheken, sportterreinen, scholen en crèches zijn."

Beinaerts, woordvoerder van De Wever, erkent het onderlinge wantrouwen. "Maar wij koesteren geen conflicthouding." Toch werd er voor de aankondiging van het samenscholingsverbod geen contact opgenomen met het district. "Waarom zou dat nodig zijn? Veiligheid is onze bevoegdheid Als je zulke acties plant, moet je ze niet van tevoren gaan rondstrooien. Dat zou pas contraproductief zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234