Zondag 16/05/2021

Antwerpen doet eindelijk mee met 'Feest van de Muziek'

'Op dit gratis festival is iedereen welkom: de zwerver en de loftbewoner, jongeren en senioren

Antwerpen

Van onze medewerker

Dit jaar vervoegt Antwerpen officieel de andere wereldsteden die deelnemen aan het Feest van de Muziek. Op 20 en 21 juni treden 43 muziekgroepen op in het centrum van Antwerpen. In de open lucht en op diverse podia strijken muziekvogels neer van uiteenlopend pluimage, die van rock tot Franse muzette en zo ongeveer alles daartussen ten gehore zullen brengen.

Het Europees Feest van de Muziek is geen gewoon festival. Het ontstond in Frankrijk en vond voor de eerste maal plaats in 1982. Inmiddels is de volkse manifestatie, die gratis is en open voor iedereen die wil optreden (zowel amateurs als professionele muzikanten), internationaal doorgebroken. Frankrijk organiseert het festival al voor de 23ste keer. Na aansluiting van meer dan 200 landen strijkt het feest eindelijk ook in Antwerpen neer.

Het cultureel centrum van Sint-Andries wil met het Feest van de Muziek de cultuurparticipatie van de stadsbewoners verhogen. Voor de muzikanten is het festival in de eerste plaats een ontmoetingsmoment. Daarnaast biedt het minder bekend talent een podium waarop alle muziekgenres aan bod kunnen komen. Peter en meter van het project zijn de Vlaamse artiesten Arno Hintjens en Geena Lisa. Hintjens moet verstek laten gaan maar zal virtueel aanwezig zijn, Lisa praat de boel aan mekaar.

Het Feest van de Muziek begint op zondag 20 juni om 14 uur met de inhuldiging door burgemeester Patrick Janssens op het centrale podium. Verschillende Belgische artiesten zullen optreden tot middernacht. In de Aalmoezenier gaat het zelfs door tot 7 uur 's ochtends. Afsluiter is Roland Van Campenhout in de FNAC op 21 juni. Op zeven feestlocaties treden in totaal meer dan 300 artiesten op. De programmatie is zeer uiteenlopend, op het Muntplein is er zelfs een free podium voor kinderen. Jongeren bekwamen zich in het maken van elektromuziek, tijdens de volgende editie van het festival zal het resultaat te beluisteren zijn.

Het idee om het festival ook in Antwerpen te organiseren kwam van de ingeweken Parijzenaar Michel Zanetti. "Dit project werd uitgekozen omdat het zeer laagdrempelig is", zegt cultuurfunctionaris Lieve Eyskens. "Wij merken dat er op die manier een programmatie ontstaat die meer publiek bereikt dan wanneer we op de klassieke manier zouden programmeren. Zo krijgt cultuurparticipatie een directe toepassing. Buurtbewoners leveren een belangrijk aandeel in wat ze zelf willen zien. Op dit festival is iedereen welkom: van zwerver tot loftbewoner, zowel jongeren als senioren."

Eyskens wil het festival volgend jaar uitbreiden naar de rest van Antwerpen, samen met verschillende culturele partners. "De nadruk ligt op zoveel mogelijk muzikanten. Of ze nu professioneel dan wel op amateurniveau bezig zijn speelt geen rol. We gaan hiermee in tegen de tendens van commerciële muziekhappenings, waarvan enkel ticketverkopers, muziekproducenten en artiesten rijker worden. Het Feest van de muziek wordt overal ter wereld op dezelfde dag gevierd, en dat maakt het zo bijzonder", besluit Eyskens. (TV)

U kunt het programma raadplegen op www.feestvandemuziek.be, of in het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries, Sint-Andriesplaats 24 (03/260.80.50)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234