Donderdag 09/12/2021

Achtergrond't Zuid

Antwerpen betaalt 7 miljoen euro voor iets wat niets zou kosten

Onder de Zuiderdokken wordt er een parking gebouwd, daarboven komt een park. Er komt nu 7 miljoen euro bovenop de 25 miljoen euro die de stad voor het project heeft voorzien in haar meerjarenbegroting. Beeld Klaas De Scheirder
Onder de Zuiderdokken wordt er een parking gebouwd, daarboven komt een park. Er komt nu 7 miljoen euro bovenop de 25 miljoen euro die de stad voor het project heeft voorzien in haar meerjarenbegroting.Beeld Klaas De Scheirder

De stad Antwerpen heeft een dading van bijna 7 miljoen euro afgesloten met de bouwheer van de parking onder de Zuiderdokken, een plein in het zuiden van de stad. Oorzaak is het stilleggen van de werken, na een klacht van enkele buurtbewoners. ‘Dit hadden we liever niet gedaan’, zegt schepen Koen Kennis (N-VA).

Een groot park in het zuiden van Antwerpen, vlakbij de Schelde. Met grasweides, sportvelden en ‘regentuinen’ die water opvangen. En vooral: met veel groen. De nieuwe Gedempte Zuiderdokken werden vier jaar geleden aangekondigd als een oase van rust, het ‘Central Park’ van Antwerpen. De auto’s die er nu nog gratis geparkeerd staan, zouden verdwijnen in twee betalende ondergrondse parkings, goed voor tweeduizend plaatsen.

Maar veel rust heeft het park nog niet gecreëerd. Het autonoom mobiliteitsbedrijf van Antwerpen heeft vorige maand een dading van bijna 6,8 miljoen euro afgesloten met Q-Park en Van Laere, de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de bouw en de exploitatie van de ondergrondse parkings. Oorzaak is een juridisch geschil over het stilleggen van de graafmachines, van mei 2018 tot het najaar 2019, meer dan 18 maanden.

Q-Park kreeg in 2017 de concessie voor de bouw en de exploitatie van de parking, waarna het in zee ging met de Zwijndrechtse aannemer Van Laere. Kort daarna trokken ontevreden buurtbewoners naar de Raad van Vergunningsbetwistingen, omdat ze verkeersoverlast en milieuhinder vreesden. De vergunning werd geschorst. Pas na een dading met het stadsbestuur, waarin zij akkoord gingen met de installatie van een luchtzuiveringsinstallatie in de parkings, konden de werken weer beginnen.

Zo zouden de Zuiderdokken er ooit moeten uitzien, als 'een soort Central Park'.  Beeld RV
Zo zouden de Zuiderdokken er ooit moeten uitzien, als 'een soort Central Park'.Beeld RV

Zwartepieten

Het resultaat is een rondje zwartepieten met hoge inzet. Van Laere stuurde vorig jaar een ingebrekestelling naar Q-Park, maar dat speelde de claim door naar de stad. Ook daar hadden ze geen zin om de factuur te betalen, maar ook niet in een nieuwe procedureslag. Het stadsbestuur wil absoluut vermijden dat de werf op het Zuid opnieuw een vergeetput wordt.

De deal: in ruil voor 6,8 miljoen euro laten Q-Park en Van Laere al hun claims vallen. De stad stort het geld op het rekeningnummer van Q-Park, waarna die 6,5 miljoen euro doorstort naar Van Laere. Daarnaast bevat de deal nog een bijkomende garantie. Als de werken ooit opnieuw worden stilgelegd, kunnen de bedrijven 400.000 euro extra krijgen.

De dading is een streep door de rekening van de stad. Normaal ging de parking geen cent kosten, Q-Park zou alles regelen. Nu komt er 7 miljoen euro bovenop de 25 miljoen euro die de stad voor de aanleg van het park heeft voorzien in haar meerjarenbegroting. “Natuurlijk hadden we dit liever niet gedaan. Het is jammer dat dit moet. Maar ik denk dat dit wel een fair bedrag is”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Vloek

Het is niet de eerste keer dat de Zuiderdokken problemen veroorzaken. Het begon met de verhuis van de Sinksenfoor, in 2015. De stad verloor toen het pleit nadat enkele mondige buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast. In 2018 roerden de bewoners van de aanpalende Verviersstraat zich, omdat de toegang tot de nieuwe parkings in hun straat zouden komen. Telkens werd er een dading afgesloten. Nu halen ook de aannemers hun slag binnen.

“Of er een vloek op rust? Dat zou ik niet zeggen. Er is wat juridische discussie, wat hier en daar geld kost. Dat kan gebeuren”, zegt Kennis, die vooral geen nieuwe heisa wil veroorzaken. Hij probeert al jaren om de verschillende partijen rond dit project te verzoenen. Elders binnen het stadsbestuur valt te horen dat de stad dit juridisch niet zo goed heeft aangepakt, waardoor ze nu gewoon op de blaren moet zitten.

Inmiddels is de bouw van de parkings alweer vertraagd, dit keer door de coronacrisis. De oplevering wordt nu verwacht in de loop van het najaar. Daarna zou de aanleg van het park, dat een van de mooiste plekken in Antwerpen moet worden, beginnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234