Zondag 26/03/2023

AchtergrondJustitie

Antwerp-baas D’Onofrio vrijgelaten en niet in verdenking gesteld, Fornieri wel

Luciano D'Onofrio, vorige maand.  Beeld Photo News
Luciano D'Onofrio, vorige maand.Beeld Photo News

De Antwerpse voetbalbaas Luciano D’Onofrio (65) is samen met twee zakenlui opgepakt en verhoord op verdenking van handel met voorkennis. De zaak draait om 1,3 miljoen euro waarmee aandelen van een farmabedrijf gekocht werden. D’Onofrio werd gisteravond vrijgelaten en wordt niet in verdenking gesteld.

DJG

Op ‘toevallig’ het juiste moment aandelen kopen en het nodige geld daarvoor uitdelen, daar worden de sportdirecteur van Antwerp FC D’Onofrio, ex-CEO van Mithra François Fornieri en de manager van een beveiligingsbedrijf Samuel Di Giovanni van verdacht. Gisterochtend stond de federale gerechtelijke politie van Luik bij hen aan de deur, het trio werd opgepakt en overgebracht naar het politiebureau in Luik voor verhoor. Het is het resultaat van een onderzoek dat in het najaar van 2019 opgestart werd door het parket van Luik. Volgens het blad Le Vif/L’Express gaat het over “dubieuze aankopen” van aandelen van het farmabedrijf Mithra.

De twee Luikenaars lijken alvast een 10 beurtenkaart te hebben bij het gerecht, François Fornieri – de hoofdaandeelhouder en voormalig CEO van Mithra – en voetbalbaas Luciano D’Onofrio. De twee doken al meermaals op in gerechtelijke onderzoeken. Zo kwam D’Onofrio vooral in opspraak als voetbalmakelaar: in 2007 werd hij door de Franse rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel voor zijn aandeel in frauduleuze transfers rond Marseille in de periode 1997-1999. Ook andere transfers uit de jaren 90 bleven hem achtervolgen, in 2009 beweerde de Spaanse krant La Vanguardia dat D’Onofrio bij twee transfers steekpenningen ontvangen zou hebben en geld witwaste.

De ‘Waalse Marc Coucke’ alias Fornieri is de spilfiguur in de zaak-Nethys die begin dit jaar losbarstte. Daarin verdenkt het gerecht hem van verduistering en misbruik van vennootschapsgoederen. Fornieri kende als hoofd van het benoemings- en vergoedingscomité van Nethys ontslagvergoedingen uit voor zo’n 15 miljoen euro, volgens de speurders kon hij daarvoor in ruil twee filialen van Nethys aan soldenprijsje kopen. De zaak-Nethys zorgde er ook voor dat hij zijn positie als CEO bij farmabedrijf Mithra kwijtspeelde. Nu worden de Luikse vrienden samen met hun kompaan Samuel Di Giovanni – CEO van het beveiligingsbedrijf Protection Unit, waar Fornieri ook aandeelhouder is – verdacht van handel met voorkennis.

Volgens Le Vif zou het gerecht zich vragen stellen bij twee overschrijvingen. De eerste overschrijving was voor een bedrag van ongeveer 800.000 euro van de privérekening van François Fornieri naar de privérekening van Samuel Di Giovanni. Die kocht daarmee vervolgens aandelen van het bedrijf van Fornieri, net voor een officiële aankondiging die de aandelenkoers van het Luikse farmabedrijf zou opdrijven. En de speurders kijken ook in de richting van D’Onofrio, daarbij gaat het om een verdachte overschrijving op 3 juni 2015, de dag voor de beursgang van Mithra, waar D’Onofrio 500.000 euro overschreef naar de rekening van Fornieri met de volgende mededeling: “Volgens de kapitaalverhogingsovereenkomst van SA Mithra”.

‘Geheim van het onderzoek’

De advocaten van Fornieri zeggen dat het verhoor in deze zaak ‘deel uitmaakt van de normale voortzetting van het onderzoek’. “Onze cliënt betwist een strafbaar feit te hebben gepleegd en we betreuren nogmaals de publiciteit die is gegeven aan onderzoekstaken die onder het geheim van het onderzoek vallen”, aldus de advocaten. Het trio werd een hele dag ondervraagd en kwam gisteravond voor de onderzoeksrechter. D’Onofrio werd vrijgelaten en wordt niet in verdenking gesteld. Zowel Fornieri als Di Giovanni werden door de onderzoeksrechter wel in verdenking gesteld van de feiten en werden onder voorwaarden vrijgelaten.

Voor de handel met voorkennis is een rechter niet mals. Wie handelt met voorkennis riskeert tot vier jaar gevangenisstraf en tot drie keer het bedrag te moeten terugbetalen dat hij met de manipulatie verdiende.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234