Maandag 17/01/2022

Antropoloog Jacques Barou, Parijs

West-Afrikanen dupe van streng immigratiebeleid

'Kern van het probleem is de administratieve illegaliteit'

Volgens antropoloog Jacques Barou, verbonden aan het Centre National de Recherches Scientifiques (CNRS), verklaart de administratieve illegaliteit van veel West-Afrikaanse migranten hun precaire huisvesting.

Hoe komt het dat de slachtoffers van de branden in Parijs, zowel die in april als de twee van de voorbije vier dagen, allemaal West-Afrikanen waren?

Barou: "Omdat zij zich het vaakst in een irreguliere situatie bevinden."

(Dat de slachtoffers uit West- en niet uit zuidelijk of Oost-Afrika afkomstig zijn, heeft met Frankrijks koloniale verleden te maken, en met het feit dat het in de jaren zestig geen Engelssprekende Tanzanianen of Kenianen heeft aangetrokken om te werken, maar wel Senegalezen, Malinezen, Ivorianen en Guinezen, wier vestiging tot op heden nieuwe migratiegolven veroorzaakt.)

Maar hoe komt het dat Afrikanen uit landen ten zuiden van de Sahara in Parijs in slechtere woonomstandigheden leven dan andere migranten?

Barou: "Ze zijn de laatste immigranten en ze zitten erg vaak in een irreguliere situatie. Kijk, men heeft de reglementering op familiehereniging de jongste jaren verstrengd. Zo is het een voorwaarde dat de uitnodigende partij minstens een jaar onafgebroken werkt. Bovendien moet hij of zij huisvesting kunnen aanbieden die voldoende ruim is voor de familie die wil overkomen, en moet hij, of zij, over de nodige financiële middelen beschikken. De meeste Afrikaanse migranten voldoen niet aan die voorwaarden. Vast werk vinden is moeilijk en geschikte huisvesting voor een familie met pakweg zes kinderen, is in Parijs bijzonder problematisch. Vooreerst zijn de woningen afgesteld op een veel kleinere gezinssamenstelling en bovendien zijn grote panden onbetaalbaar.

"Veel migranten doen bijgevolg op illegale manier aan familiehereniging. Ze komen met een toeristenvisum en blijven gewoon, of ze vragen politiek asiel aan en raken uiteindelijk uitgeprocedeerd, waarna regularisatie niet automatisch mogelijk is. Veel sociale verhuurinstanties beschikken niet over de geschikte woningen - er is een wachtlijst van 100.000 families voor Parijs - en zijn bovendien niet geneigd om mensen te huisvesten van wie de papieren niet in orde zijn.

"Het is ook in die context dat je de morele verplichting moet zien om familieleden of kennissen onderdak te geven, wat voor nog grotere overbevolking zorgt. Veelal hebben ze geen plaats waar ze naartoe kunnen, en geen andere contacten in de stad." (CV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234