Dinsdag 25/02/2020

Antoine Mortier was een Einzelgänger

In Oudergem (Brussel) is dinsdag kunstschilder Antoine Mortier op 90-jarige leeftijd overleden. Antoine Mortier was een van de belangrijkste Belgische schilders in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij in de jaren veertig betrokken was bij 'Le Jeune Peinture Belge' - echter niet voor lang - was hij vooral een Einzelgänger. Antoine Mortier geniet erkenning als de pionier van de Europese 'action painting'.

Antoine Mortier werd in oktober 1908 geboren in Sint-Gillis. Aanvankelijk, na studies aan de Brusselse academie en het vrij atelier van Edgard Tytgat, legde hij zich vooral toe op beeldhouwkunst en zang. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon hij voluit te schilderen en sloot hij zich aan bij de kunstenaarsgroepering 'Jeune Peinture Belge', waar hij kennismaakte met tijdgenoten als Anne Bonnet, Gaston Bertrand, Louis Van Lint en Marc Mendelson. Mortier trok zich echter snel los en zou zich van dan af als onafhankelijk schilder opstellen. Eenzaam en tegen het onbegrip van het Belgische publiek en de pers in bleef deze markante persoonlijkheid 'zijn ding' doen. Het bekendst zijn de monumentale abstracte doeken in sombere donkere tonen. De term 'lyrische abstractie' waarmee Mortiers schilderkunst meestal werd aangeduid, suggereert niet meteen het soort krachtige archetypische tekens tegen een lichte, vibrerende achtergrond, zo kenmerkend voor het oeuvre van Mortier. Het heftige, onstuimige gebaar dook reeds in zijn schilderkunst op nog voor de in 1948 opgerichte internationale Cobra-beweging, die vooral een vereniging van schilders en schrijvers was, het teken in de Belgische abstracte kunst deed doordringen. Ook toen de Belgische kunst in de jaren vijftig overspoeld werd door een abstracte golf sloeg de schilderkunst van Mortier in eigen land niet aan. Internationaal kreeg hij meer waardering. Het Guggenheim-museum en de Albright Art Gallery kochten begin de jaren vijftig al werk van Mortier. De Belgische musea lieten veel langer op zich wachten. Thans bezit onder andere het SMAK in Gent een mooi ensemble werken van Antoine Mortier. De, wat late, waardering in eigen land kwam er onder andere door toedoen van Karel Geirlandt. Het werk van Mortier stond in het Gentse museum centraal in de hommage-expositie Karel Geirlandt in 1989. Zes jaar eerder was er in Brussel, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en het Paleis voor Schone Kunsten, al een retrospectief Antoine Mortier te zien. Van Mortier was twee jaar geleden ook een werk opgenomen in de tentoonstelling in Venetië over de Nederlandse en de Vlaamse schilderkunst die Rudi Fuchs en Jan Hoet samenstelden. Zoveel jaar later is duidelijk dat het werk van Mortier ook de volgende eeuw met gemak zal doorstaan.(EB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234