Woensdag 12/08/2020

Antiterreurexpert: 5 manieren om IS te verslaan

Beeld AP

De aanslagen in Brussel hebben opnieuw bewezen dat IS een heel veerkrachtige vijand is met een enorm aanpassingsvermogen. Terroristen slagen erin om in beveiligde omgevingen binnen te dringen en veiligheidsdiensten telkens een stap voor te zijn. Hoe kunnen we deze gevaarlijke maar sterke vijand verslaan? Malcolm Nance, voormalig militair en antiterrorism-expert en directeur van de Terror Asymmetrics Project, meent te weten hoe we IS kunnen vernietigen.

Europa, de VS en verschillende bondgenoten hebben sinds 2014 al bijna 23.000 luchtaanvallen uitgevoerd om Islamitische Staat te verzwakken. Door die bombardementen was IS genoodzaakt te snijden in salarissen en rantsoenen te halveren. Toch hanteren de coalitie tegen IS en de NAVO ook nog andere tactieken. In het gezaghebbende politieke tijdschrift Politico lijst Malcolm Nance vijf manieren op waarmee we IS kunnen verslaan.

1. Gebruik de juiste woorden

IS is geen "radicale islamitische groepering". Hamas, Hezbollah, Fatah, het Moslimbroederschap zijn wel radicale islamitische groeperingen die tot op zeker hoogte 'voor rede vatbaar' zijn. Groeperingen als Hamas en Hezbollah nemen weliswaar de wapens op en zaaien terreur, maar ze hebben ook interne regels en standaarden. Met zulke groeperingen kan onderhandeld worden, schrijft Politico.

IS is een andere organisatie. Het is een religieuze sekte die groter en extremer is dan de meeste extremistische islamitische groeperingen uit het verleden. IS gelooft in een eeuwigdurende apocalyptische jihad waarbij massamoord, verkrachting en terrorisme tegen vijanden op gelijke hoogte worden gezet met het gebed. En deelname aan de jihad tot de dood wordt hoger ingeschat dan het gebed, de vasten, de bedevaart naar Mekka of liefdadigheid.

IS gelooft dat de jihad zal leiden tot de Dag des Oordeels. Het is een corrupte variant van de islam die de Koran op een verkeerde manier interpreteert. Een Koran die zegt dat verkrachting, terreur en kindermisbruik de hoogste vormen van verering zijn.

Als we naar IS verwijzen als een religieuze sekte en niet zozeer als een radicale islamitische groepering, laten we moslims toe IS als groep te verwerpen zonder daarmee ook hun geloof te verwerpen.

"IS is een religieuze sekte die groter en extremer is dan de meeste extremistische islamitische groeperingen uit het verleden."Beeld videostill IS-video

2. Wijs niet naar islam, val de sekte aan

We kunnen IS enkel verslaan wanneer we de stem van de moslimwereld laten horen. Als moslims van over de hele wereld IS verwerpen en samen met de VS en bondgenoten rotte appels uit moslimgemeenschappen filteren, dan zal de invloed van IS snel verminderen.

We zullen daar enkel in slagen als we erkennen dat de moslimwereld ook slachtoffer is van IS en geen deel is van de dreiging. Moslims zijn onze bondgenoten.

Zolang we niet stoppen met het vingerwijzen naar moslims, zal IS blijven winnen. De groepering doet er immers alles aan om iedereen te laten geloven dat moslims de vijanden zijn van het Westen. Sta niet toe dat IS daarin slaagt.

3. Grondtroepen

De Amerikaanse 'Special Forces' zijn nu vooral bezig met het verzamelen van informatie, gijzelaars te redden of gezochte terroristen te klissen. Maar die elitetroepen kunnen op een andere manier veel beter gebruikt worden.

Het IS-kalifaat bestaat eigenlijk uit steden en dorpen die volledig van elkaar geïsoleerd zijn, enkel verbonden door wegen. Als we erin slagen die verbindingswegen door te knippen, dan zal dat territorium afbrokkelen.

Laat getrainde Irakese en Koerdische troepen samenwerken met de Amerikaanse Special Forces om de belangrijkste wegen aan te vallen. Die tactische aanvallen, gecombineerd met gerichte luchtaanvallen, kunnen de situatie op slag veranderen.

De grondtroepen kunnen op die manier niet alleen de bevoorrading afsnijden, maar ook gevechten uitlokken met grote concentraties van terroristen. Als IS-strijders uit hun schuilplaatsen worden gedreven en luchtaanvallen IS-voertuigen, tanks en artillerie vernietigen, dan zal dat zware gevolgen hebben voor de slagkracht van de terreurbeweging.

Amerikaanse Special ForcesBeeld Wikipedia

4. Cyberoorlog

IS opereert op het Dark Web, de diepste en donkerste krochten van het internet. Mochten we erin slagen hun netwerk aan te tasten, dan zouden we IS een zware klap toedelen.

Het US Cyber Command liet in het verleden al het Stuxnet-virus los op Iraanse computers die werden ingezet in het kernprogramma van Iran. Mochten we daar ook in slagen bij IS, dan zou het netwerk met de grote fanbasis afbrokkelen. Bovendien kan Cyber Command met een aanval counterpropaganda uitsturen op diezelfde netwerken.

5. Oorlogstribunalen op zee

Het Amerikaanse parlement en de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaarden eerder dat IS schuldig is aan genocide van christenen en Yezidi's in het Midden-Oosten. IS-strijders zijn ook schuldig aan oorlogsmisdaden tegen moslims.

Veel gevangen IS-strijders worden nu vaak uitgeleverd aan hun land van herkomst om daar terecht te staan. De internationale gemeenschap zou belangrijke strijders op schepen moeten veroordelen. Aanklagers en advocaten zouden dan via video kunnen pleiten.

Na hun veroordeling kunnen gevangenen worden overgebracht naar een gevangenis in het Westen. Grote 'gevangenisschepen' zouden alleszins goedkoper zijn dan Guantánamo en bovendien zou het heel moeilijk zijn om eruit te ontsnappen.

De gevangenisschepen zouden goedkoper zijn dan Guantánamo Bay.Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234