Zaterdag 24/08/2019

terreur

Antiterreuractie in Barcelona: "Drie verdachten waren op 22 maart op Brussels Airport"

Beeld EPA

Drie van de negen verdachten die vanmorgen zijn opgepakt bij een antiterreuractie in Spanje, zouden op 22 maart van vorig jaar opgemerkt zijn op de luchthaven van Zaventem. Dat meldt de VRT. De antiterreuractie was een samenwerking tussen de Catalaanse politie, de Spaanse nationale politie en de Belgische federale politie.

De negen verdachten, die opgepakt werden bij twaalf huiszoekingen in de gemeenten Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet, Cornellà de Llobregat en Masquefa, zijn allen tussen 31 en 39 jaar oud. Een van hen heeft de Spaanse nationaliteit en de andere acht de Marokkaanse. De meerderheid was al gekend door de politiediensten, zowel voor kleine als voor georganiseerde criminaliteit. Bij de huiszoekingen hebben de politiediensten een heleboel documenten, computers en andere elektronica, cash geld, vuurwapens en drugs aangetroffen.

Ook in Marokko zijn, op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter, huiszoekingen uitgevoerd in woningen die gelinkt worden aan de verdachten. Speurders van de Spaanse nationale politie en de Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, waren ook daarbij aanwezig.

Terroristische organisatie

De negen verdachten die vandaag zijn opgepakt, werden ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional (het nationale gerechtshof in Madrid), en worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, lidmaatschap van een criminele organisatie, drughandel, diefstal met geweld, verboden wapenbezit en witwassen.

Volgens Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht "te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties" en zouden ze naar België zijn gereisd. De Mossos d'Esquadra melden dat uit het onderzoek gebleken is dat enkele van de verdachten banden zouden hebben met mensen die in België in de cel zitten voor hun aandeel in de aanslagen van 22 maart.

Beeld AFP

Gezamenlijk onderzoek

Het Belgische federaal parket bevestigt de samenwerking met de Spaanse en Catalaanse politie en dat er Belgische politiemensen hebben deelgenomen aan de antiterreuractie. Het zegt dat het om een gezamenlijk Belgisch-Spaans onderzoek gaat met een zogenaamd JIT (Joint Investigation Team), maar geeft verder geen commentaar.

Nog volgens de Catalaanse politie is de antiterreuractie, die de codenaam "Apollo" kreeg, het resultaat van een onderzoek dat acht maanden geleden van start ging en dat gekenmerkt werd door een hoge graad van complexiteit, de veelvuldigheid aan te onderzoeken misdrijven, het grote aantal betrokken verdachten en de honderdduizenden data die de politie-analisten hebben moeten verwerken. De Mossos d'Esquadra wijzen er ook op dat het onderzoek niet van start had kunnen gaan zonder de medewerking van de bevolking, die hen in staat heeft gesteld de verdachten snel te identificeren.

Oussama Atar

Volgens La Dernière Heure zou Oussama Atar het doelwit geweest zijn van de antiterreuractie. Atar wordt het brein van de aanslagen in Brussel genoemd. 

De VRT meldt op basis van bronnen dat de verdachten die opgepakt zijn een paar dagen voor de aanslagen van 22 maart vorig jaar in ons land waren. Ze zouden contact gehad hebben met de aanslagplegers, en een laatste keer gezien zijn op 22 maart. Drie van de verdachten werden die dag opgemerkt op de luchthaven van Zaventem, voor de aanslag plaatsvond. Dat is echter nog niet bevestigd.

Oussama Atar. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden