Zaterdag 30/05/2020

'Antisol': het eerste droeve en woordloze werk van 'De Morgen'-huiscartoonist Kim Duchateau

'Ik wilde al lang iets niet grappigs maken'

In de wereld van De Morgen-cartoonist Kim Duchateau is niets alledaags. En in het 32 pagina's tellende Antisol gaat hij nog een surrealistisch stapje verder. Alles is niet langer puur om te lachen. Het verhaal eindigt zelfs pessimistisch, als een soort eerbetoon aan Franquins Zwartkijken, waar humor en zwartgalligheid ook al hand in hand gingen.

DOOR GEERT DE WEYER

Er kwamen erg positieve geluiden over jouw werk uit Angoulême, waar Antisol op het stripfestival in première ging. Ben je er met dat album gaan leuren?

"Niet echt: ik ben een erg slechte leurder. Het Vlaams Fonds voor de Letteren en mijn uitgever Johan Stuyck deden dat wel. Strips bedenken en maken is iets compleet anders dan ze verkopen. Bovendien kan ik me alleen goed uitdrukken in het Frans als ik dronken ben."

Als er geen Franse uitgever voor jou wordt gevonden, wil je Vlaamse uitgever je strips desnoods zelf in het Frans verdelen. Blij?

"Dat zal wel. Het publiek bleek in Angoulême erg geïnteresseerd in de strips van Ilah en mij omdat wij nog niet in het Frans vertaald zijn. En één uitgeverij bleek wel erg veel interesse te hebben in mijn werk. Ze waren in ieder geval stomverbaasd dat mijn werk nog nooit in het Frans vertaald was."

Antisol is het eerste woordloze en tegelijk ook het eerste tragische verhaaltje dat je publiceert. Vanwaar die drang?

"Tot nu maakte ik uitsluitend strook- of paginagrappen en cartoons, maar ik wilde eigenlijk al langer een echt verhaal maken dat niet per se grappig moest zijn. Tja, Antisol loopt gewoon niet zo goed af. Ik zoek natuurlijk ook dat soort sferen op. Vreemd misschien, maar als ik iets bedenk, komt daar automatisch iets ergs of iets dramatisch uit.

"Verhalen vol geluk en vrolijkheid zijn niet zo aan mij besteed, vrees ik. (lacht)

"Antisol was eigenlijk een eerste vingeroefening in die richting. Met Angoulême voor de deur leek het me handig om er een woordloze strip van te maken. Het verhaal is lichtjes gebaseerd op de 24 hour comic-strip die ik drie jaar geleden maakte.

"Overigens wil ik nog altijd eens een langer verhaal maken, niet noodzakelijk woordloos. Een thriller of iets horrorachtigs, en liefst een dat nooit stopt, in achtenveertig delen of zoiets."

Wat verwacht je van Antisol?

"Ik heb geleerd nooit te veel te verwachten. Het komt zoals het komt. Esther Verkest (Kims stripbabe, GDW) verkoopt redelijk goed omdat die strip voorgepubliceerd wordt in P-magazine, zo simpel is dat. Mensen zijn geneigd te kopen wat ze kennen. Dus een one-shot als Antisol is redelijk oncommercieel en wordt alleen gekocht door de fans die ik al had en misschien per ongeluk door een enkeling hier en daar. Maar ik ben gezegend met een fantastische uitgever die ook mijn experimenten in boekvorm wil uitgeven, terwijl het niet eens zeker is dat hij daar veel winst mee opstrijkt. Dat is tegenwoordig heel zeldzaam."

Wat brengt de toekomst? Komt het project met de Nederlander Hanco Kolk er eindelijk?

"Ja, we zijn samen aan een strip bezig waarvan het scenario nu bijna rond is. Het gaat over een man die op zoek is naar zijn vrouw en door haar ook zichzelf probeert terug te vinden. Hij kan dat doen doordat hij de capaciteit heeft om letterlijk in en uit zijn geheugen te stappen. Verder is er binnenkort een minitournee langs culturele centra gebaseerd op mijn sprookjesboek Er was geenszins, en in 2010 toeren Jan de Smet en ik met een teken-muziekshow voor kinderen. Dat hebben we al eerder gedaan, met veel succes. Nochtans is het concept oersimpel: Jan brengt kinderliedjes en ik probeer ze live snel in tekeningen om te zetten.

"Ik hou van dat soort samenwerkingen. Het is een fijne afwisseling na jaren alleen achter een tekentafel e zitten. Nochtans heb ik daar niet echt moeite mee: ik ben niet zo sociaal dat ik elke dag mensen moet zien. Verder ga ik met mijn groep Phlitman en Kangaroo een ouderwetse vinylelpee uitbrengen, maar ik mocht het alleen over mijn tekenwerk hebben zeker?"

Antisol wordt uitgegeven bij Oogachtend en kost 7 euro.

Als ik iets bedenk, komt daar automatisch iets dramatisch uit. Verhalen vol geluk en vrolijkheid zijn niet zo aan mij besteed, vrees ik

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234