Vrijdag 12/08/2022

Antisodomiewetten Texas aangeklaagd

John Geddes Lawrence en Tyrone Garner werden gearresteerd omdat ze in hun slaapkamer de liefde bedreven

LOS ANGELES.

ANDREW GUMBEL

Vrijdag worden in Houston, Texas, twee mannen in staat van beschuldiging gesteld in een zaak die voor verontwaardiging zorgt bij de Amerikaanse homogemeenschap. De twee worden aangeklaagd op basis van een 119 jaar oude wet die sodomie tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt.

Niet alleen het anachronisme van de sodomiewet en de uitvoering ervan, maar ook de omstandigheden van de arrestatie stuiten op fel protest. Op 17 september stormde de politie van Houston binnen in een privé-appartement in een noordoostelijke buitenwijk van de stad. De agenten verwachtten er een inbreker aan te treffen, "die als een gek met een pistool staat te zwaaien". Zo had de buurman die de politie had gebeld de situatie omschreven. In de plaats daarvan troffen de agenten twee mannen aan die de liefde aan het bedrijven waren in de privacy van hun slaapkamer.

De informant, die blijkbaar een afkeer heeft van homoseksuelen, werd beschuldigd van het rapporteren van een valse noodoproep en werd tot vijftien dagen veroordeeld. Maar de 55-jarige John Geddes Lawrence en de 31-jarige Tyrone Garner werden eveneens gearresteerd, op basis van de 119 jaar oude Texaanse sodomiewet. Ze werden urenlang in hechtenis gehouden vooraleer ze op borgtocht werden vrijgelaten in afwachting van hun verschijning voor de rechter.

Sinds het incident - pas onlangs - in de nationale belangstelling kwam, hebben homorechtengroeperingen in heel de Verenigde Staten zich achter Lawrence en Garner geschaard. "Het is ongelooflijk dat zoiets in 1998 nog kan gebeuren", zegt een van de advocaten van de beschuldigden, Mitchell Katine. "Het is voor eender wie een verschrikkelijke ervaring om gearresteerd te worden voor iets dat in de privacy van het eigen huis gebeurt tussen twee instemmende volwassenen."

Zelfs naar Texaanse normen - Texas is een van de 22 Amerikaanse staten waar antisodomiewetten nog in voege zijn en een van de zes die nog een specifieke anti-homowetgeving hebben - is deze zaak uitzonderlijk. De voorbije dertig jaar zijn er maar een handvol gevallen geweest waar het tot vervolging is gekomen, en de meeste daarvan hadden betrekking op seksuele daden in gevangenissen. En toch is er nog steeds een brede politieke en populaire basis om de antisodomiewetten te behouden. Het parlement van Texas oordeelde vijf jaar geleden al dat de antisodomiewetten indruisten tegen het recht op privacy, maar de wetten werden alleen afgeschaft voor heteroseksuelen. "Afwijkende seksuele betrekkingen met een individu van hetzelfde geslacht" - een definitie die veel breder is dan alleen maar anale penetratie - zijn nog altijd een misdrijf in Texas.

Wanneer Lawrence en Garner straks voor de vrederechter moeten verschijnen kunnen ze ervoor kiezen om de boete van vijfhonderd dollar (17.400 Belgische frank) te betalen en de hele zaak te vergeten. Maar diverse burgerrechtenorganisaties én de openbare aanklager in Houston hopen dat zij de aanklacht zullen bestrijden, zodat hun zaak gebruikt kan worden om de antisodomiewetten eens en voorgoed uit de wetgeving te schrappen.

"Dit kan een baanbrekende zaak worden voor het recht op privacy in de Amerikaanse wetgeving", stelt de International Gay and Lesbian Human Rights Commission in een mededeling. Plaatselijke homogroeperingen hebben een oproep gedaan om geld in te zamelen om de advocaten van Lawrence en Garner te betalen, mocht het - en zo wordt gehoopt - een zaak van lange adem worden, die maanden en mogelijk zelfs jaren aansleept.

Eerdere pogingen om de antisodomiewetten in Texas aan te vechten zijn altijd mislukt bij gebrek aan een strafrechtelijke zaak om mee in beroep te gaan. Mica England, een lesbische die een betrekking bij de politie van Dallas werd geweigerd, won in 1994 wel een rechtszaak wegens discriminatie - men argumenteerde dat iemand die in haar privé-leven misdrijven begaat niet toegelaten kan worden om in het openbaar de wet af te dwingen. Maar ze kon het Hooggerechtshof er niet van overtuigen dat de antisodomiewetten ongrondwettelijk waren.

"Ik heb altijd gevonden dat de beste manier om van een slechte wet af te geraken is hem af te dwingen", zegt procureur John Holmes. Met andere woorden: hij vervolgt Lawrence en Garner om de zaak een kans te geven om tot de hogere rechtbanken door te stoten, zodat de antisodomiewetten in vraag gesteld kunnen worden.

Maar zelfs indien de zaak voor de hoogste rechtbank wordt gebracht, is de uitspraak nog onzeker. In 1986 werd het federale Hooggerechtshof al eens gevraagd om een oordeel uit te spreken over de antisodomiewetten van de staat Georgia. Het hof oordeelde toen dat het recht op privacy niet van toepassing was op homoseksuele daden. Maar het hof was verdeeld met vijf stemmen tegen en vier voor het schrappen van de wet, en een van de rechters van destijds, wijlen Lewis Powell, heeft sindsdien gezegd dat hij verkeerd was.

Zelfs zonder strafrechtelijke procedures is er in Texas sprake van institutionele discriminatie van homoseksuelen. In 1997 werd een drie maanden oude baby bij zijn pleegouders weggehaald omdat zij lesbisch waren. De kinderwelzijnsdienst oordeelde dat het adoptieagentschap illegaal gedrag goedkeurde door het kind aan de vrouwen toe te wijzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234