Maandag 02/08/2021

Antilliaanse Feesten

Reggeaton, salsa, merengue, soca en andere exotische muziekstijlen uit Midden- en Zuid-Amerika weerklinken begin augustus in Hoogstraten. Zwoele dansmoves, wiegende heupen en de stralende zon hebben ook al toegezegd. Dat een cocktail het populairste drankje zal zijn, spreekt voor zich. Beber y bailar, olé!

7 en 8 augustus, Blauwbossen, 2322 Hoogstraten. antilliaansefeesten.be.

Linkerwoofer

Na een jaar van gemis, is het sympathieke festival terug! De gasten zijn extra de moeite én op en top Belgisch. Of wat dacht je van Arsenal, Novastar (foto), Admiral Freebee of een familiedag met De Piepkes? Maar waar we natuurlijk het hardst naar uitkijken is de Wiedergutmachung van Daan. Nuchter, maar mét dronken band, schol!

6 tot 8 augustus, Frederik Van Eedenplein, 2050 Antwerpen. www.linkerwoofer.be.

Kunstitectuur

Het Middelheimmuseum nodigt Andrea Zittel uit, een Amerikaanse kunstenares waarvan de werken zich veelal tussen kunst en architectuur situeren. Ook werkt ze vaak met panelen en in de Hortiflora kan je aanschouwen hoe ze dat doet. Meer zelfs: je mag de installaties zomaar betreden om er te lezen en verstoppertje te spelen.

The Flat Field Works, tot 27 september, Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 A'pen. www.middelheimmuseum.be.

Wim Opbrouck maakt de 30.000ste Last Post bijzonder

"Het wordt een ode aan een ode"

De Last Post, de dagelijkse plechtigheid onder de Ieperse Menenpoort ter ere van de gesneuvelden van WOI, wordt op 9 juli voor de 30.000ste keer gehouden. Acteur en muzikant Wim Opbrouck zorgt voor een gepast eerbetoon.

Wim Opbrouck: "Hoewel de Last Post zelf maar een minuut duurt, gevolgd daar een minuut stilte, is het een enorm signaal. Die minuut stilte vind ik groots. Deze 30.000ste editie mocht dan ook geen spektakel worden met een concert van een bekende muziekgroep, ook al omdat je niet moet concurreren met de Last Post. Die is er sinds 1928 immers altijd geweest. Het wordt daarom een ode aan de ode, een serene en waardige viering waarbij men vanuit brandweerkazernes in België en de rest van de wereld samen naar de ceremonie zal kijken. Ik vind dat oeroude principe van samen naar iets kijken enorm ontroerend."

Waarom koos je voor brandweerkazernes en bijvoorbeeld niet voor stadspoorten?

"Eerst en vooral omdat de klaroeners volgens de traditie gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en een brandweeruniform dragen, maar ook omdat het een symbolische plek is. Brandweerlui zijn ook militair in rang, maar hebben een hulpverlenend functie, de verbroedering met kazernes in andere steden is groot. Zelfs in Duitsland, waar het geen sinecure was om kazernes te vinden die willen meewerken, is het net door dat broederschap wel gelukt."

Ben je tevreden met het aantal deelnemende kazernes?

"Zeker en vast. Op dit moment zijn het er 157: veel in België, maar ook in Groot Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, ... In Australië hebben zelfs jonge mensen er geen enkel probleem mee om midden in de nacht op te staan voor de ceremonie. Frankrijk ligt moeilijker, daar kennen ze de Last Post gewoon niet. Het was een moeilijk te organiseren en communiceren evenement, maar ik merk wel dat het nu wat meer begint te leven, ook in de kazernes. Er worden concerten georganiseerd, er zullen brieven voorgelezen worden. Geen overdreven feestelijke festiviteiten, het blijft sereen."

Wat zal je zelf doen?

"Ik zal een ode brengen aan de klaroeners, en net zoals zij dag in dag uit doen met hun klaroengeschal, wil ook ik een vredesboodschap brengen, een signaal tot verzoening en tot nooit meer oorlog."

Geloof je in wereldvrede?

"Het is jammer, maar volgens mij is de mens niet geneigd om vrede te bewaren, en ik verzet me daartegen. Ik durf te dromen van pacifisme, een utopie. "

30.000ste Last Post, 9 juli om 20u.

In verschillende brandweerkazernes en via www.deredactie.be.

Summerfestival

Alweer de zevende editie van dit dancefestival, waarvoor er in tegenstelling tot grote broer Tomorrowland wél nog tickets te verkrijgen zijn. Een tweedaagse vol progressive house, techno, hardstyle en andere elektronische genres. De blikvanger op de affiche is ongetwijfeld Hardwell, Nederlander en een van 's werelds populairste dj's. Ook Booka Shade, Yellow Claw, Angerfist, Regi en de Antwerpenaren van Station Earth zullen voor zwetende lijven en ruis in de oren zorgen.

4 en 5 juli, De Middenvijver, 2060 Antwerpen. www.summerfestival.be.

Circus Ronaldo op de Zomer van Antwerpen

"The show must go on, al breek je een been"

Tijdens de zomermaanden zullen Danny Ronaldo en zijn circus niet uit Antwerpen weg te denken zijn. Hij brengt zijn nieuwe solovoorstelling Fidelis Fortibus meer dan twintig keer tijdens de Zomer van Antwerpen.

Danny Ronaldo: "Het is fijn dat ik dit stuk zo lang kan spelen zonder veel te moeten reizen. Bovendien is de Zomer van Antwerpen bijzonder sfeervol, ik vind het leuk om er te staan met een nieuwe voorstelling."

De voorstelling heet Fidelis Fortibus, vertel eens?

"Het is een oude Romeinse leuze die letterlijk 'trouw zijn de dapperen' betekent. Het gaat over trouw en de verbondenheid bij circusfamilies."

Zit daar iets autobiografisch in?

"Ja, toch wel. Ik voel die circusroots wel: het zit in mijn familie en ik heb een nauwe band met veel andere circusfamilies. Ik begrijp de magie die rond het circusgebeuren hangt, de traditie en de trouw waarbij het werk van generatie op generatie overgaat. Het mag niet stoppen, het moet altijd doorgaan. The show must go on, ook al breek je een been of zakt de circustent in elkaar. Fidelis Fortibus is daar een metafoor voor."

Je speelt een clown wiens collega-artiesten overleden zijn, maar desondanks houdt hij ze in leven met zijn verbeelding. Dat klinkt triest...

"Hoewel het stuk tragikomisch is en er veel clownerie in zit, hangt er ook tristesse in de lucht. Het stuk draait rond een ernstige vraag, namelijk: wat doe je als alles en iedereen door wie je omgeven was, er niet meer is? Net zoals wij mensen veel bezig zijn met onze overledenen en vaak proberen te leven naar hun verwachtingspatronen, zo is ook de clown voortdurend bezig met het verleden. Daardoor probeert hij continu iemand te zijn die hij niet is en lukt het hem niet om zijn familie achter zich te laten."

Je werd voor Fidelis Fortibus gecoacht door een theatermaakster. Betekent dat dat het theaterluik meer aan bod komt dan circus?

"Niet echt, het is een combinatie van de twee. De opbouw is wel anders dan in voorgaande voorstellingen: er is geen spetterende finale vol bombarie, zoals dat in de meeste circusvoorstellingen wel het geval is."

Waarom koos je voor een solovoorstelling?

"Ik speelde al heel lang met het idee - sinds mijn zestiende ongeveer - en nu was het moment aangebroken. Net zoals de clown in de voorstelling maakte ik de rekening van mijn leven op, met als conclusie dat het tijd werd om een oud idee uit te voeren." (lacht)

Tussen 2 juli en 15 augustus, verschillende dagen op de Zomer van Antwerpen. www.zva.be en www.circusronaldo.be.

3x Zomeren in Mechelen

1. Dijlefeesten

Dit gratis stadsfestival pakt uit met niet minder dan de veertigste editie! Onder meer de jongens van het gewéldige Stuff. zullen op de Vismarkt hun mix van jazz, hiphop, rock en funk op het publiek loslaten. Ook op de affiche: de Antwerpse band Bed Rugs en Patrick Riguelle die onder de naam Riguelle chante Brel het illustere oeuvre van de grootmeester zal brengen.

3 tot 5 juli, Vismarkt-Melaan, 2800 Mechelen. www.dijlefeesten.be.

2. D.ART

De Mechelse zomer bestaat niet alleen uit muziek, ook uit kunst. Zo is er D.ART, een kunstroute die heel wat in petto heeft: schilder- en beeldhouwwerken, foto en video. De hoofdbrok van dit kunstfestijn vind je in de voormalige meubelzaak Artenova, waar 46 kunstenaars van heinde en verre hun uiteenlopende creaties tentoonstellen.

1 tot 5 juli, op verschillende locaties,

2800 Mechelen. www.d.art-mechelen.be.

3. Parkpop

Elke donderdag opnieuw, de hele zomer lang kan je genieten van de meest uiteenlopende muzikale acts terwijl de zon ondergaat. Zowel Vlaamse rock (De Mens) als dance (2 Fabiola, zie foto) en schlagers (Nicole & Hugo) komen de kwetterende vogels overstemmen. Met Maaike Ouboter en Toe Maar (klinkt vermoedelijk als Doe Maar) zorgen ook onze noorderburen voor vonken en vuur.

2 juli tot 27 augustus,

Kruidtuin, 2800 Mechelen.

dezomerisvanmechelen.be/parkpop.

Zo mooi, zo blond

Deze Antwerpse musical van Walter Van de Velde (Octaaf uit Samson & Gert) en Gert Verhulst (gewoon als zichzelf) zit vol Vlaamse meezingers. Misschien heb je geen zin om in een theaterzaal te gaan zitten tijdens de zomermaanden en ga je liever zonnen op het strand van pakweg Blankenberge. Dat treft, want laat de voorstelling nu net over de zon en de hete zomer van 1976 in Blankenberge gaan, ha!

2 tot 19 juli, Fakkelteater, Hoogstraat 12,

2000 Antwerpen. www.fakkelteater.be.

Happen en Stappen

Wandelen is leuk, je gastronomisch laten verwennen ook. De combinatie van beide? Ideaal! Starten en eindigen doe je bij en van de twee deelnemende restaurants, en ook tussendoor staat er nog een culinaire stop op het - welja - menu. Als tussendoortje krijg je een route van 13 km in het groen.

www.happenenstappen.be, reserveren via boom@happenenstappen.nl.

Big Jump

Zowel grote als kleine springers en sprongen zijn welkom, zolang ze maar in het water eindigen. Het opzet voor deze Grote Sprong is na al die jaren nog niet veranderd: springen voor proper water. Tegen 2015 moesten alle Europese waterlopen zelfs weer ecologisch gezond zijn. Of dat gelukt is? Ga jumpen en oordeel zelf maar.

12 juli, in Antwerpen, Balen, Mechelen, Hoogstraten en Vorselaar. www.natuurpunt.be/

big-jump.

Openluchtfilms

Vier films worden viermaal vertoond in openlucht - tenzij 'typisch' Belgisch zomerweer roet in het eten zou gooien. Een topinitiatief, want wie zit er tijdens de zomer nu graag in zijn living naar de televisie te staren? Het beste van twee wereld combineren heet zoiets. De films zijn trouwens niet van de minsten: Birdman, The Theory of Everything, Into the Wild en Flying Home.

10 en 24 juli, 7 en 21 augustus, De Zwaan en 't Kristallijn, 2400 Mol. www.getouw.be.

Openluchttheater Rivierenhof

Wow! Werkelijk om duimen en vingers bij af te likken, het programma van OLT Rivierenhof. Om je een idee te geven: Antwerps stadstroubadour Tourist Lemc, Kommil Foo, Lamb, Safi & Spreej, Simple Plan, Urbanus & De Fanfaar. En daar stopt het niet, want komen ook: het New Yorkse hiphopinstituut Public Enemy en Marcus Miller, een klasbak die twee Grammy's op zijn schouw heeft staan, samenwerkte met Miles Davis, Aretha Franklin en Eric Clapton en - echt waar - meer dan 600 producties op de teller heeft! Voeg daarbij het ongelofelijke decor van het Rivierenhof en je weet waar the magic deze zomer zal happenen.

De hele zomer lang in Openluchttheater Rivierenhof, Turnhoutsebaan 232, 2100 Deurne. www.openluchttheater.be.

Reggae Geel

Voor de chillste zomervibes en de beste reggae, ska, dub en dancehall moet je al sinds jaar en dag in Geel zijn. De twee absolute headliners van deze editie: Super Cat, die voor het eerst zal in Europa optreedt, en Shaggy aka Mr. Boombastic. Haal dat groen-geel-rode polsbandje en die groene - euhm - tuinkruiden maar al uit de kast, of trakteer jezelf gewoon op een coupe dreadlocks.

31 juli en 1 augustus, Malosewaver,

2440 Geel. www.reggaegeel.com.

Sfinks Mixed

Ook voor deze veertigste feesteditie komen muzikanten uit alle windstreken het mooie weer maken. Zin in wereldmuziek van Cheikh Lô (foto links), Bunny Wailer (foto rechtsonder) of Bossa Negra? Of liever wereldse muziek uit eigen land van Bart Peeters (foto rechtsboven) en Slongs Dievanongs? Afspraak eind juli in Boechout!

Van 23 tot 26 juli, Molenveld, 2530 Boechout. www.sfinks.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234