Zaterdag 10/12/2022

'Antiglobalisten zijn geen criminelen'

Sleutelfiguren uit de Belgische antiglobalistenbeweging overwegen een klacht in te dienen omdat ze, in de aanloop naar de betoging tegen een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in 2001, 'geschaduwd' werden door de Luikse politie. Die verdacht hen ervan 'een criminele organisatie' te vormen. Telefoongesprekken en sms-berichten van twee leden van de groep D14 werden twee weken lang afgeluisterd, zo blijkt nu uit het dossier dat nog naar de raadkamer moet.

Brussel

Eigen berichtgeving

Babara Debusschere

Raoul Hedebouw (Partij Van De Arbeid) en Arnaud Leblanc (van het alternatieve media-agentschap Indymedia) organiseerden in september 2001 mee de antiglobalistenbetoging tegen de Ecofin-top in Luik, waarop de ministers van Financiën samenkwamen. Dat zij en nog drie andere antiglobalisten tijdens die voorbereidingen afgeluisterd werden, hebben ze onlangs pas 'ontdekt'.

Eind vorige maand moesten ze zich melden bij het parket van Luik, waar ze inzage kregen in hun dossier. "Ze wisten totaal niet waar het over ging, dachten dat ze misschien een verkeersboete hadden of zo", zegt Riet Dhont van D14. Zij organiseerde de betoging van 14 december 2001 rond de Europese top in Brussel.

Tot hun verbazing zagen Hedebouw en Leblanc in het dossier van een Luikse onderzoeksrechter dat ze in de periode voor de Ecofin-top en de betoging daartegen door de Luikse politie geschaduwd werden. Kopieën van stukken uit het dossier zijn terug te vinden op de website van de PVDA (www.solidair.org). "In het dossier staan al hun telefoongesprekken en sms'jes uit die periode. Ook van nog twee andere mensen uit de antiglobalistische beweging en van een anonieme persoon", zegt advocate Edith Flamand. Flamand wijst erop dat iemand schaduwen zonder ernstige aanwijzingen dat die persoon strafbare feiten gepleegd heeft in strijd is met de wet op de privacy. "Net daarom overwegen we een klacht in te dienen", zegt Dhont.

Uit het dossier blijkt dat de politie van Luik bij het begin van de protestacties tegen de eurotoppen in België op zoek wil naar de identiteit van Belgische antiglobalisten die, na de gewelddadige gebeurtenissen op de G8-top in Genua, protestacties organiseren in ons land. Op een herdenkingsparty voor Carlo Guiliani, de antiglobalist die in de rellen op die G8-top de dood vond, noteert de Luikse politie de gsm-nummers van onder andere Hedebouw en Leblanc, die op de party-affiche staan.

"Gezien de context van de oprichting van een steuncomité voor de gebeurtenissen rond de G8 zou het interessant zijn de vermelde gsm-nummers te identificeren en een kopie te verkrijgen van de factuur over zes maanden. We zouden banden met de internationale contacten kunnen blootleggen", schrijft commissaris Claude Pacqué in een eerste pv in het dossier. Wanneer de politie ook de nummerplaat van Hedebouws auto kan onderscheppen tijdens een andere herdenking, voor het Italiaanse consulaat in Luik, lijkt het plaatje compleet. In een tweede pv noteert Pacqué dat "het departement terrorisme van de algemene directie gerechtelijke politie van de Italiaanse politie vernomen heeft dat kort voor de top van Genua een auto met diezelfde nummerplaat werd ontdekt".

"En dat gaat zo maar door, net alsof wij criminelen zijn. Uit geen enkel proces-verbaal blijkt echter dat de organisatoren bij die rellen betrokken waren", zegt Dhont. In zijn pv's geeft Pacqué als motivatie voor het speurwerk wel aan dat de mensen van wie het telefoonverkeer onderschept wordt "een criminele organisatie" vormen. Op 11 september gelast de Luikse procureur des konings Lecrompe onderzoeksrechter Rusinowski een onderzoek in te stellen tegen de vier antiglobalisten. Als verdenking vermeldt ook zij: 'Criminele organisatie.'

"De verklaring daarvoor is niet ver te zoeken", zegt Flamand. "Een wetsartikel in het strafwetboek over schaduwen is sinds 1999 aangepast. Sindsdien volstaat het dat de politie vermoedt dat je een criminele organisatie vormt die misdrijven zou kunnen gaan plegen om je te schaduwen. Bovendien, stel nu nog dat de Luikse politie en de onderzoeksrechter aanwijzingen tegen Hedebouw en Leblanc hadden, dan nog vallen zij niet onder de noemer 'criminele organisatie'. Volgens de letter van de wet is dat een organisatie die zich via maffiapraktijken verrijkt. Antiglobalisten die een protest organiseren, vallen daar echt niet onder. Het parket in Luik doet niet eens de moeite om te bewijzen dat zij van hun zogenaamd criminele acties rijker willen worden. In datzelfde wetsartikel, dat er duidelijk gekomen is met het oog op de echte maffia, staat trouwens ook dat syndicale of levensbeschouwelijke organisaties er niet onder vallen", aldus de advocate.

Hedebouw en Leblanc zijn ondertussen door het Luikse parket buiten verdenking gesteld maar het dossier moet nog voor de raadkamer komen. "Waar we nu een strijdpunt van willen maken, is dat onze rechten op privacy geschonden zijn op basis van een wel zeer ruime interpretatie van het begrip 'criminele organisatie'", zegt Dhont. In het Franse Evian, waar morgen de top van de zeven rijkste industrielanden begint, neemt D14 nu ook contact op met andere antiglobalisten om na te gaan of 'dergelijke praktijken' wel vaker voorkomen. Dhont: "We hebben een zeer sterk vermoeden dat ook de Brusselse vleugel van D14 afgeluisterd werd."

Bij het Luikse parket was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Joannes Thuy, woordvoerder op het kabinet van Justitie, weigert commentaar te geven op een zaak die nog loopt maar stelt dat er "in het algemeen altijd wel een goede reden moet zijn om iemand te schaduwen".

'Zeer sterk vermoeden dat ook Brusselse vleugel van D14 afgeluisterd werd'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234