Zaterdag 18/09/2021

Antiglobalisten bouwen 'Manifeest' in Brugge

Brugge

Eigen berichtgeving

Naar schatting 500 à 1.000 mensen nemen donderdagavond in Brugge deel aan de betoging. Het is de eerste actie op Belgische bodem die de Europese Unie als mikpunt heeft. In de komende weken volgen acties in Luik, Leuven, Gent en midden december, als afsluiter, een grote betoging in Laken.

"Wij willen een ander Europa. Een sociaal, democratisch, vredelievend en rechtvaardig Europa. Een Europa dat zijn verantwoordelijkheid neemt voor een betere wereld voor iedereen. Wij willen een andere globalisering. Een waarin niet enkel de winsten van de grote multinationals en financiële speculanten tellen, maar waarin men vertrekt van de fundamentele mensenrechten en de behoeften van iedereen", zo luidt de kernboodschap van het dertigtal organisaties die de betoging leiden.

Organisaties zoals Attac, de voorstanders van een wereldwijde belasting op wisseltransacties, derdewereldverenigingen zoals Broederlijk Delen en 11.11.11, plaatselijke partijafdelingen (Agalev, SP, KP...) tot vakbonden (ABVV) sloegen in Brugge de handen in elkaar. Ze maken zich sterk dat hun manifestatie vreedzaam zal verlopen. "Er wordt overdreven als men zegt dat onze actie gewelddadig zal zijn", zegt Michel Verhaeghe, woordvoerder van Attac Brugge. "Wij zullen proberen met een groep van een dertigtal mensen zelf in te staan voor de ordehandhaving."

Concreet betekent dat betogers met slogans die niet stroken met de eisen van het Manifeest eruithalen. "Enkel de organisaties die de platformtekst hebben ondertekend, stappen mee op. Internationaal Verzet heeft dat niet gedaan en zal daarom achter de ordedienst moeten aanlopen. Extreem-rechts moet eruit", aldus Verhaeghe.

De betoging begint om 19.30 uur aan Het Zand, een van de grote pleinen in Brugge, en wordt ontbonden in het Koningin Astridpark. Daar volgen toespraken en zijn er optredens van Vuile Mong en van twee punkgroepen. "De neutrale zone, rond het Provinciaal Hof, waar de ministerraad plaatsvindt, is voor ons verboden terrein. We moeten een ander traject volgen. Onze voorziene route werd ingekort", zegt Verhaeghe.

De Belgische politie predikt een voorzichtige aanpak. Ze wil het gebruik van het geweld tegen betogers zo lang mogelijk uitstellen. De organisatoren van het Manifeest hebben vertrouwen in een rustige afloop van hun actie. "We verwachten niet dat de Belgische politie zal optreden zoals de Italiaanse. Onder invloed van de fascisten en de Lega Nord in de regering hebben de carabinieri vrij spel gekregen. De medeplichtigheid van de regering-Berlusconi is zeer groot", aldus Verhaeghe.

Voor het begin van de betoging is er een ontmoeting gepland met onderminister van Buitenlandse Zaken Annemie Neyts (VLD). Vraag is of dat gesprek veel zal opleveren. De betogers dringen er bij de vijftien EU-lidstaten op aan om andere prioriteiten te stellen voor de komende onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in november in Qatar. "In het huidige handelsbeleid, zoals de WHO dat bepaalt, krijgen de zwakkere spelers geen enkele kans. Zolang er niets fundamenteels verandert aan deze verhoudingen blijft ontwikkelingssamenwerking een druppel op een hete plaat", zeggen de organisatoren van het Manifeest.

Voor een heroriëntering van het handelsbeleid is een ander mandaat nodig voor de Europese Commissie, die namens de vijftien lidstaten onderhandelt. Maar daarvan wil de Belgische regering niets weten. "Wij zijn bereid om vragen te beantwoorden, maar de Europese Commissie noch het Belgische voorzitterschap is van plan om het mandaat te wijzigen", zegt Hubert Cooreman, woordvoerder van Neyts.

'We verwachten niet dat de Brugse politie optreedt als de Italiaanse'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234