Zondag 28/11/2021

Strijd tegen IS

Anti-IS-coalitie in Washington focust zich op tijdperk ná IS

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van meer dan dertig landen komen vandaag voor de tweede dag bijeen om de strategie tegen terreurgroep IS te bespreken. De focus ligt op de wederopbouw van Irak en Syrië als het kalifaat eenmaal uiteen valt.

Het is de vierde keer dat de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, de anti-IS coalitie bij elkaar roept. Terwijl de vorige bijeenkomsten zich vooral focusten op het verslaan van IS, gaat deze bijeenkomst vooral over het tijdperk ná IS. Volgens de laatste berichten bereidt de terreurgroep zijn aanhangers in stilte voor op de val van het kalifaat.

IS verloor vorige maand zijn bolwerk Fallujah in Irak. Vorige week kwam daar nog het verlies van een grote luchtmachtbasis en enkele dorpen ten zuiden van Mosoel bij. De VS en Irak willen de tweede stad van Irak dit jaar nog veroveren. Ter voorbereiding hebben de Amerikanen alvast 560 extra militaire adviseurs naar Irak gestuurd. Ook rondom het Syrische Raqqa, de door IS uitgeroepen hoofdstad van het kalifaat, worden de terroristen steeds meer in het nauw gedreven.

Carter benadrukte gisteren tijdens de bijeenkomst in Washington dat de twee landen mogelijk in een moeras wegzinken als de terreurgroep eenmaal is verslagen. Daarom moet er vooraf een goed uitgewerkt plan klaarliggen om een rampscenario te voorkomen.

Neem Mosoel, de tweede stad van Irak. Mocht de strijd hier losbarsten, dan zullen volgens een schatting van de Verenigde Naties meer dan een miljoen mensen op de vlucht slaan. Daarbovenop komen nog eens 830.000 mensen die ten zuiden van de stad wonen. Sinds 2014, toen IS grote successen boekte in Irak, zijn 3,5 miljoen Irakezen al op de vlucht geslagen. Als de inwoners van Mosoel en omstreken zich hierbij aansluiten, dan is de humanitaire catastrofe enorm.

De VN bereiden zich voor op wat zij de grootste humanitaire hulpoperatie van dit jaar noemen. Inwoners hebben volgens de hulporganisatie onderdak, voedsel, water en sanitair nodig voor een periode van drie tot twaalf maanden, afhankelijk van de verwoesting van de stad.

Terugbrengen van stabiliteit

Naast het verlenen van humanitaire hulp wordt in Washington ook gesproken over het terugbrengen van stabiliteit als de terreurgroep in zijn laatste bolwerken is verslagen. In Mosoel woont een mix van voornamelijk soennieten, Koerden en Turkmenen. Zij wantrouwen de vanuit Bagdad aangestuurde sjiitische regering, die bij monde van premier al-Abadi al heeft aangekondigd dat er een militaire gouverneur in de stad wordt aangesteld als IS is verdreven.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon zei dat na de val van Mosoel alles gedaan moet worden om inwoners terug naar huis te laten gaan. De coalitie, zo zei Fallon, moet verzekeren dat "het de regering van Irak de steun kan bieden die nodig is op de dag dat Mosoel uiteindelijk wordt bevrijd". Praktisch gezien betekent dit dat de basisvoorzieningen in de stad zo snel mogelijk moeten worden hersteld. Ook moet een team beschikbaar worden gesteld om verborgen bommen in de stad onschadelijk te maken.

1,9 miljard euro

Om dit allemaal mogelijk te maken, is geld nodig. En daarom hamerde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gisteren in een aparte bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken op financiële steun. De VS gaven alvast het goede voorbeeld door 310 miljoen dollar (280 miljoen euro) toe te zeggen. Daarna ging het snel: Duitsland trok 160 miljoen uit, Nederland kwam met 65 miljoen euro over de brug. In totaal is er 1,9 miljard euro toegezegd, iets meer dan het bedrag waar Kerry naar streefde.

"Als we niet slagen in Irak, dan zal geen van onze landen veiliger worden", zei Kerry. "Irak is verbonden met Syrië en IS spant tegen ons allen samen. Het heeft zich al bewezen door ons op verschillende manieren aan te vallen. Nu vechten we terug."

Kerry zal vandaag de gezamenlijke bijeenkomst van ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken voorzitten. De gesprekken zullen naar verwachting gaan over het coördineren van politieke en militaire inspanningen tegen IS, de financiering van anti-terreurmaatregelen, de inperking van buitenlandse strijders die naar het kalifaat afreizen en het stabiliseren van steden die bevrijd zijn uit handen van IS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234