Zondag 25/08/2019

Pro Vita

Anti-abortus op school

Op de folders die de kinderen kregen, worden ze aangespoord om geen seks te hebben voor het huwelijk. Beeld © TIM DIRVEN

Een onschuldig lessenpakket over seksuele opvoeding. Zo komt Wonder van het Leven over, maar in werkelijkheid zit de anti-abortusbeweging Pro Vita erachter. Een Gentse basisschool trapte in de val en nodigde hen uit. 'Zij zijn op slinkse wijze in deze school geïnfiltreerd.'

Het moest een professionele les over zwangerschap en bevalling worden, van de onschuldig ogende organisatie Wonder van het Leven. Maar een Gentse stedelijke basisschool, die anoniem wenst te blijven, kwam van een koude kermis thuis. Waar de les zelf nog enigszins normaal verliep, kregen de tienjarigen na afloop folders mee naar huis. Een van de leerlingen gaf het aan zijn ouders, die meteen surften naar de links die stonden vermeld. Opeens werden zij geconfronteerd met de anti-abortusbeweging Pro Vita (zie kader), zo meldt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) aan deze krant.

Op het eerste gezicht hebben Pro Vita en Wonder van het Leven niets met elkaar te maken. Die laatste biedt een gratis seksueel voorlichtingsprogramma aan. Zij richten zich vooral op het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool. "Hierbij stellen wij een gezonde mentaliteit in verband met seksualiteit centraal", klinkt het. Ook vermeldt de site talloze anonieme getuigenissen van tevreden kinderen, ouders en leerkrachten. Nergens staat Pro Vita vermeld of wordt er gesproken over abortus.

Pro Vita prijkt dus wel op de folders die de tien- en elfjarigen mee naar huis kregen. Op hun website zien zij slogans als 'Echte liefde wacht', waarbij jongeren worden aangespoord om geen seks te hebben voor het huwelijk. Daarnaast worden anticonceptie en abortus in felle bewoordingen weggezet als onverantwoord: "Zoals er ooit een einde is gekomen aan slavernij, omdat deze praktijk indruiste tegen objectieve morele normen, zo zal er ooit ook een einde komen aan de praktijk van abortus."

Ondergedoken

In de zomer van 2013 ontstond al eens ophef over Wonder van het Leven en Pro Vita, die toen duidelijker aan elkaar waren verbonden. Een school uit Kuurne ging zelfs bewust in op het voorstel van beide ultrakatholieke organisaties, wat aan het licht kwam na een getuigenis van een bezorgde ouder. Al snel werd duidelijk dat meerdere scholen gebruik hadden gemaakt van de gratis voorlichtingslessen.

"Wonder van het Leven is na alle ophef in het verleden ondergedoken en heeft de website veranderd", zegt Decruynaere. "Je kunt het de leerkracht in kwestie nu niet kwalijk nemen. Pro Vita is heel bewust en op slinkse wijze in deze school geïnfiltreerd. Ik wil scholen en leerkrachten waarschuwen en hen meegeven dat hun overtuiging geen plaats heeft in ons onderwijs. Vooral omdat ik mij niet kan voorstellen dat het bij deze ene school is gebleven."

Vooralsnog hebben de verschillende onderwijsverstrekkers geen meldingen ontvangen van bijkomende incidenten, al geven zij aan dat scholen hen niet noodzakelijk op de hoogte brengen. Wel keuren zowel het Gemeenschapsonderwijs (GO!) als Katholiek Onderwijs Vlaanderen de praktijken af.

"Pro Vita heeft ons al eens gecontacteerd", zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. "Maar wij zijn niet bereid tot dialoog. Wij zijn natuurlijk niet meteen de grootste voorstanders van abortus en euthanasie, maar jongeren moeten vooral zelf een bewuste keuze maken. Op basis van genuanceerde en veelzijdige teksten, die niet in lijn liggen met Pro Vita, moeten we hen zelf laten en leren denken."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept scholen op om kritisch na te gaan met welke externe partners ze samenwerken. "Als leerkrachten zich onvoldoende gewapend voelen, dan kunnen ze aankloppen bij organisaties die worden ondersteund door de Vlaamse overheid, zoals Sensoa."

Pro Vita en Wonder van het Leven, die een adres delen, wilden gisteren niet reageren.

Wat is Pro Vita?

Een ultrakatholieke vzw die voorhuwelijkse seks afkeurt en abortus wil bannen. Zo kan Pro Vita het best worden omschreven. De organisatie werd in 1971 opgericht, na de eerste wetsvoorstellen om abortus te legaliseren. In de jaren 90 stapte Pro Vita naar de rechtbank om de wet te laten vernietigen en werd er actie gevoerd aan abortuscentra.

Vandaag gaat het er enigszins kalmer aan toe. Zo staan er lezingen op het programma en bestaat er een hulplijn voor zwangere vrouwen die een abortus overwegen. Het nummer is "dag en nacht bereikbaar".

Wonder van het Leven was in het verleden een gratis lessenpakket van Pro Vita voor basisscholen en kwam in juli 2013 in opspraak na een melding van een bezorgde ouder. Vandaag is de band tussen de lessen en de vzw een stuk minder duidelijk. Zo oogt de site van Wonder van het Leven onschuldig en wordt er met geen woord over abortus gerept. Alleen Gezin en Leven, toevallig ook de naam van het maandblad van de anti-abortusorganisatie, staat bij het contactformulier vermeld. Ook delen Pro Vita en Wonder van het Leven eenzelfde adres en rekeningnummer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden