Maandag 18/11/2019

Interview

Anthony Vanden Borre haalt uit naar Anderlecht: "Kleedkamer zit vol janetten"

Anthony Vandenborre. Beeld PHOTO_NEWS

Mocht de perschef van Anderlecht de uitspraken van Anthony Vanden Borre (27) nagelezen hebben, dan was dit artikel de helft korter. Maar na zijn verbanning naar de B-kern besliste de rechtsback op eigen houtje om een interview te geven.

Mensen kijken even om als Anthony Vanden Borre passeert. In het Westland Shopping Center, op wandelafstand van het Constant Vanden Stockstadion, is het niet anders. Stevige baard, zonnebril, duur trainingspak: het is een attractie. Eén keer wil de rechtsback zijn verhaal doen. Zonder dat het Anderlecht-bestuur er van weet. "Ik zou toch niet mogen praten, maar iedereen heeft recht op de waarheid."

Waarom heeft Anderlecht je naar de B-kern verwezen?
"Bij de analyse na de nederlaag op KV Oostende zei Besnik Hasi zo goed als niets. Hij speelde een dvd van de wedstrijd af: 'Kijk zelf maar eens, en zeg me nadien wat jullie ervan vinden.' Na een gesprek met Silvio Proto zei hij plots: 'Wie nog iets te melden heeft, doe het nu.' Ik heb het woord genomen: 'Coach, in plaats van naar de spelers te wijzen, zou de staf beter eens naar zichzelf kijken.' De T2, T3, T5, ik weet niet meer wie allemaal, sprongen recht. Vreemd. Mocht ik niet praten omdat ik niet in topvorm ben?"

Heeft Hasi je daarop weggestuurd?
"Neen, niemand heeft iets gezegd, ze hebben simpelweg mijn spullen uit mijn kastje beneden gezet. Meneer Van Holsbeeck maakte me duidelijk dat ik beter even met de B-kern kon trainen. Wel, ik heb het nergens meegemaakt dat je gestraft wordt als je je gevoelens uit. En ik heb bij grote clubs gespeeld. Dit incident kwam sommigen goed uit om me weg te krijgen."

Nochtans heeft hij destijds bij coach John van den Brom geijverd voor je komst.
"Ik heb gelezen dat ik veel aan Hasi te danken heb. Misschien heeft hij een goed woordje gedaan, maar dat geloof ik niet. Hasi heeft geen aandeel gehad in mijn wederopstanding. Toen ik diep zat, wilde maar één man me helpen: meneer Van Holsbeeck. Maar het is niet zo dat Anderlecht me de hand gereikt heeft, want ik ben die hand zelf gaan zoeken. Ik heb keihard gewerkt om terug te komen. Ik moet Anderlecht niet eeuwig dankbaar zijn."

Heb je steun gevoeld in de kleedkamer?
"Neen, er zitten enkel janetten. De meerderheid heeft schrik. De jongeren verwijt ik niets. Wat konden zij doen? Ik heb geen vrienden in de vestiaire. Ik heb daar ook geen nood aan, we moeten in de eerste plaats een goed team vormen. Op Anderlecht is het ieder voor zich."

Wat vind je van Hasi?
"Ik respecteer hem als trainer van Anderlecht. Ik ben een van de enigen die hem 'coach' noemt op training. Maar voor het overige... Hasi heeft een probleem met mij, maar zal me dat nooit in het gezicht zeggen. Hij wilde me bij het huisvuil gooien. Alles heeft hij gedaan om me uit de ploeg te krijgen. Hij heeft me rechtsmidden gezet. Hij heeft me de bekerfinale tegen Club Brugge afgenomen, terwijl hij wist hoe belangrijk die voor me was."

"En heb je de match in Oostende gezien? Zo ken ik Hasi. Hij houdt ervan om de show te verzorgen langs de zijlijn of zijn spelers te bekritiseren. Hoe hij reageerde na die mislukte voorzet van Acheampong. Wou hij hem helemaal breken? En we spelen zonder vleugels! Ach, Hasi hangt graag de king uit."

Beeld Photo News

Zoals met dat verhaal over de ramadan?
"Ik heb met niemand over de ramadan gesproken. Als ze op training vroegen waarom ik niet dronk, zei ik dat ik geen dorst had. Hasi verklaarde tijdens de voorbereiding in de media dat ik de ramadan volgde. Dat deed hij om polemiek te zaaien. Er kwamen zelfs verhalen dat ik het deed voor mijn vriendin. Schrijf op: ik heb geen vriendin."

Heb je al geprobeerd om de dialoog aan te gaan met Hasi?
"Dat is onmogelijk. En eerlijk gezegd interesseert het me ook niet."

Hoe verklaar je je matige play-offs en seizoenstart?
"Ik geef toe: ik heb fouten gemaakt. Ik had een zwaar jaar achter de rug. Mijn terugkeer, de titel, het WK... Fysiek en mentaal was ik even op."

Hoe zie je de toekomst?
"Het is simpel: ik train met de B-kern. En zolang Hasi coach is, blijf ik daar wellicht. Eén maand, één jaar of drie jaar, het maakt me niet uit. Ik zal elke dag met plezier naar de training gaan, hard werken en de jongeren met raad bijstaan. Denken ze nu echt dat ik het ga laten hangen? Ik zal nooit opgeven."

Met dit interview toon je toch aan dat Anderlecht een afgesloten hoofdstuk is?
"Neen, ik wil niet vertrekken. Ik ben al langer bij Anderlecht dan meneer Van Holsbeeck en Besnik Hasi en zal er ook langer blijven dan hen. Dat is het lot."

Doet deze situatie je pijn?
"Toch wel, ja. In de eerste plaats is dit jammer voor de supporters. Zelfs als ik op de tribune zat, scandeerden ze mijn naam. Uit respect voor hen zal ik de club enkel door de grote poort verlaten, maar ik herhaal: ik wil niet weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234