Vrijdag 25/06/2021

Ans Van den Eede (actrice) 'De vrijheid van theater is heerlijk'

Peter Van den Eede zendt zijn dochters uit. Actrice Ans (25) en dramaturge Louise (27) richtten het gezelschap Hof van Eede op en schreven het stuk Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe, naar het 18de-eeuwse Jacques le fataliste et son maîtrevan Diderot.

Toen ze nog aan het Rits studeerde, nodigde ze haar vader bewust niet uit op toonmomenten en na haar studies klopte ze niet, zoals iedereen verwacht had, aan bij De Koe, de compagnie van haar vader. Ans Van den Eede (25, rechts op de foto) wilde haar eigen weg gaan. "En dat wilde mijn vader ook", zegt ze beslist. Vanavond staat Van der Eede samen met Greg Timmermans, onder meer bekend van Ben X, op het podium van het kunstencentrum Nona in Mechelen.

Toch vroeg je je vader voor de voorstelling als coach en outside eye.

Van den Eede: "De laatste repetitieweken heeft hij ons inderdaad gevolgd. Als je al maanden aan een stuk bezig bent, dat je bovendien zelf hebt geschreven, heb je iemand nodig die met de blik van een buitenstaander structuur brengt. En met een vader als de onze was het vreemd geweest hem niet te vragen.

"We willen onze roots ook niet verloochenen. Wij zijn opgegroeid met de manier van spelen en denken over theater van De Koe. Dus willen we vanuit die basis vertrekken om ons eigen verhaal te vertellen."

De keuze voor de naam Hof van Eede suggereert ook dat jullie weigeren flauw te doen over jullie familienaam. Bedoeld?

"Niet echt. We wilden eigenlijk vooral naar ons ouderlijk huis in Hofstade verwijzen. We zijn een bijzonder hecht gezin en voelen er niks voor om dat te ontkennen. Maar ze waren vroeger wel eens frustrerend, hoor, die verwijzingen naar onze vader. Vooral omdat wij zelf nauwelijks bij onze familienaam stilstonden. Anderzijds is mijn vader wel de reden waarom ik het theater ben ingegaan. Toen ik hem en zijn collega's op het podium bezig zag, leek het me heerlijk zo vrij te kunnen zijn."

Waarom wilden jullie een eigen gezelschap?

"Omdat we professioneel wilden meedraaien en omdat Waar het met de wereld naartoe gaat heel erg ons project is, echt iets van Louise en ik. Het leek de meest eerlijke manier. Het lijkt een grote stap, maar we wilden ons er niet door laten afschrikken. In september vragen we opnieuw subsidies en hopen we aan een nieuwe voorstelling te kunnen beginnen."

Twee zussen in één gezelschap: is dat niet zegen en vloek tegelijk?

"'s Ochtends is het wel vloeken, ja. (lacht) Het is inderdaad beide. Opeens word je naast zussen ook collega's. Dat was vooral in het begin niet evident. Als zussen is je band ook onvoorwaardelijk, waardoor je strenger bent voor elkaar. Er is geen filter. Maar we hebben een heel groot respect voor elkaar en vullen elkaar ook aan. Louise is filosofischer en literairder, terwijl ik schrijf als speler: dat houdt elkaar mooi in evenwicht."

Waarom grijpen jullie terug naar Jacques le fataliste?

"Omdat we er boeiende ideeën in terugvonden over thema's als de grilligheid van een gesprek. Eén vreemde associatie of één opvallende voorbijganger en een gesprek tussen twee mensen kan een totaal andere richting uitgaan. De personages die Greg en ik vertolken, willen het publiek het verhaal vanJacques le fatalistevertellen en in hun onvermogen dat te doen, worden ook de contouren van hun relatie zichtbaar.

"We hebben een lang parcours afgelegd om het stuk te schrijven. We deden zoveel research - over vrijheid, ontvoogding, fatalisme en noem maar op - dat we op den duur ver weg van het boek leken te zijn beland. Dat bleek niet zo. Met alle vergaarde kennis blijven we uiteindelijk dicht bij het boek."

Zat zoveel research niet in de weg bij het spelen?

"Dat had gekund, maar het was niet zo. Jacques le fataliste gaat ook over nieuwsgierigheid, over de durf om de dingen in vraag te stellen. Over het mogen afdwalen ook. En blijkbaar is dat in onze werkmethode geslopen."

Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe, vanavond om 20.30 uur in kc Nona Mechelen en op 10 maart in De Werf in Brugge.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234