Donderdag 08/06/2023

Anoniem achter stapel random sites

Bent u het beu om gepersonaliseerde advertenties te krijgen op uw computer of smartphone, alsof uw identiteit te grabbel ligt? Stuur de zogenaamde onlinetrackers dan in de war. Of u daarmee ook uw privacy beter beschermt, is wel maar de vraag.

Dan Schultz vertelde in techmagazine Wired dat hij de website Internet Noise uit pure verbijstering bouwde. Hij kan niet geloven dat internetproviders in de Verenigde Staten data mogen verkopen aan derden zonder dat klanten daar toestemming voor moeten geven.

Schultz' programmaatje neemt Google van u over in een aantal tabbladen. Voor u het weet ziet u als vegetariër op de website van Bacon Freak verleidelijke afbeeldingen van spek met een blinkende vetrand of belandt u op de website Made in China, waar u tegen scherpe prijzen tuinmateriaal kunt kopen om in de tuin te werken die u niet hebt.

Met een druk op de 'make some noise'-knop van de Internet Noise-website begint uw browser willekeurige websites te bezoeken. De cookies, die op basis van uw surfgedrag achterhalen wat uw interesses zijn om zo gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, raken door Internet Noise hopeloos in de war. U misleidt de onlinetrackers door een vals pad te construeren. Databases van marketeers raken gevuld met rommel.

Voor alle duidelijkheid: in Europa mogen internetproviders zulke gegevens niet verkopen. Dat neemt niet weg dat allerlei andere geïnteresseerden over uw schouder meekijken om te zien wat u op het net uitsteekt.

Gewiekst internetactivisme

Internet Noise is niet de eerste in zijn soort. Ook klassieke adblockers, die advertenties op websites verbergen, worden soms verrijkt met een gelijkaardige vertroebelingsstrategie. Toepassingen zoals Track Me Not of Adnauseam voeren op de achtergrond massa's zoekopdrachten uit of klikken elke mogelijke online advertentie aan die ze tegenkomen. De zoekopdrachten of clicks waar marketeers voor betalen zijn op die manier geen sikkepit waard.

"Zulke initiatieven maken mensen in de eerste plaats bewust van het kluwen dat het internet is", weet Rob Heyman (VUB), die zich verdiept in verhouding tussen marketing, data en privacy. Hoewel dat volgens hem zeker zin heeft, trekt hij de effectiviteit in twijfel. "Google en Facebook vinden er meestal snel een antwoord op. Het zijn meestal kleinere partijen, zoals uitgevers, die er de echte gevolgen van zullen dragen."

"Op het internet zit het vol met kleine partijen die een stukje van het reclamebudget willen meepikken", weet Dennis Peeters van The House of Marketing. "Algoritmes bepalen waar advertenties getoond worden, maar diegene die betaalt, heeft soms geen idee wie de reclame gezien heeft en wie een stukje van de taart opeiste." Er zijn met andere woorden andere katten te geselen dan wat gewiekst internetactivisme.

Meer dan internetactivisme is het volgens cyber experts dan ook niet. "Het is niet alleen vervelend als gebruiker dat er constant vreemde tabbladen draaien op uw computer of smartphone, het slorpt ook nog eens sloten data op", weet Koen De Bosschere (UGent). Bovendien is het niet eens zo moeilijk voor een algoritme om het valse internetverkeer weg te filteren. "De kans is groot dat Google u zelfs blokkeert als het er achter komt dat u de boel saboteert", vult Bart Preneel (KU Leuven) aan.

Wie echt om zijn privacy geeft, kan bijvoorbeeld beter via een virtual private network (VPN) surfen. "Met een alternatieve provider versleutel u alle informatie over uw surfgedrag", zegt Preneel, "al is het niet altijd eenvoudig om te achterhalen of die alternatieve providers te vertrouwen zijn." De efficiëntste weg is volgens beide experts online tracking juridisch verbieden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234