Donderdag 21/01/2021

Update

Annan spreekt "zware bezorgdheid" uit tegenover president Assad

Beeld REUTERS

VN-gezant Kofi Annan heeft deze ochtend zijn bezorgdheid geuit tegenover de Syrische president Assad nadat het voorbije weekend zeker honderd doden vielen bij een massaslachting in Houla. De VN-gezant hoopt dat zijn invloed het geweld kan temperen. Hij wil ook kijken wat er praktisch nog overblijft van het vredesbestand, waarin Assad beloofde zijn troepen terug te trekken uit de steden en te praten met zijn tegenstanders, wat tot dusver nog niet gebeurde.

Tijdens zijn gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad heeft de internationale gezant Kofi Annan gezegd dat Damascus "doortastende stappen" moet zetten. zo moet het vechten stoppen om het vredesplan te laten slagen en moeten gevangenen worden vrijgelaten.

"Hij maakte in vranke bewoordingen zijn standpunt duidelijk tegenover president al-Assad dat zijn zespuntenplan niet kan slagen zonder 'doortastende stappen' te zetten om een einde te maken aan het geweld en om gevangenen vrij te laten. Hij beklemtoonde het belang van de volledige implementatie van het plan", zei de woordvoerder van Assad in Genève, Ahman Fawzi.

Het Syrische staatshoofd kreeg van Annan ook te horen dat de internationale gemeenschap diep bezorgd is omtrent het recente bloedbad in Houla.

Ongeveer een derde van de slachtoffers in Houla is kind. Annan noemde het vandaag "een afgrijselijk moment met grote gevolgen". Hij beklemtoonde dat "zijn boodschap voor vrede niet alleen gericht is tot de regering maar iedereen met een vuurwapen".

Bij zijn aankomst in Damascus gisterenavond verklaarde Annan al dat hij "ernstige en openhartige besprekingen" wil voeren met Assad. Hij riep de Syrische regering op "moedige" stappen te zetten om zo haar bereidheid te tonen om tot een vreedzame oplossing te komen van de crisis in het Arabische land.

VN acht regime verantwoordelijk
De vijftien lidstaten van de VN-Veiligheidsraad beslisten gisterenavond unaniem dat het Syrische regime verantwoordelijk wordt gehouden voor het bloedbad in Houla. Ze deden dat tijdens een spoedzitting over de toestand in het land. Volgens de Raad bombardeerden regeringstroepen met tanks en artillerie een woonwijk. Daarbij vielen zeker 108 doden, aldus Robert Mood, die de VN-waarnemersmissie in Syrië leidt.

De Raad bevestigt in de verklaring van gisterenavond nogmaals dat alle partijen het geweld moeten staken. "De verantwoordelijken van gewelddaden moeten gestraft worden", klonk het. De vijftien lidstaten steunen ook de bemiddelingspogingen van Kofi Annan en vragen hem om de eisen van de Raad in zo duidelijk mogelijke bewoordingen over te brengen aan het Syrische regime.

Regering én oppositie
Ook Rusland, de trouwste bondgenoot van Assad, steunde de uitspraak van de raad. Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zijn echter ook de extremistische leden van de oppositie verantwoordelijk voor het bloedbad in Houla. "Het is duidelijk dat de twee partijen eraan hebben deelgenomen", verklaarde hij na afloop van een onderhoud met zijn Britse collega William Hague. "Het is belangrijk dat het geweld in Syrië wordt gestopt, net als het vernietigen van mensenlevens. De Syriërs moeten daarover zelf de dialoog aangaan, zonder externe beïnvloeding", verklaarde hij nog.

China veroordeelde eveneens het geweld in Houla. "Ons land is diep geschokt over het grote aantal burgerslachtoffers, en veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de wrede moorden op gewone burgers, vooral op vrouwen en kinderen", aldus Liu Weimin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Staakt-het-vuren
Annan, die ook namens de Arabische Liga optreedt, kwam eerder met het Syrische regime en opstandelingen een staakt-het-vuren overeen. Dat ging van start in april, maar wordt tot op de dag van vandaag voortdurend geschonden.

Zo vielen in Hama, ten noorden van Damascus, nog minstens 33 doden in een offensief van Syrische regeringstroepen. Zo verklaarde het Syrische observatorium van de mensenrechten. Militanten in Hama meldden dat er gevechten plaatsvonden tussen soldaten en deserteurs. Volgens hen nam het leger woonzones in het vizier. Volgens het observatorium werd de stad met zware machinegeweren en raketten aangevallen. Een eerdere balans had het over negen burgerslachtoffers en meer dan 150 gewonden.

De Syrische buitenlandminister Walid Mouallem.Beeld REUTERS
Robert Mood leidt de VN-waarnemersmissie in Syrië. Hij zegt dat er in Houla 108 mensen omkwamen.Beeld EPA
Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.Beeld AFP
Het geweld blijft intussen aanhouden en slachtoffers eisen.Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234