Anna Gavalda
Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte
Vertaald debuut
Uitgeverij Bert Bakker
ISBN 90 3512 276.3
139 pagina's * 525 frank (13 euro)
Hoe meer het laatste jaar van het millennium vordert, hoe mooier de boekenoogst. Een boek dat mij vorige week van mijn sokken blies was Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, het debuut van de Franse Anna Gavalda (°1970). In volwassenenliteratuur valt het onderscheid tussen 'jongens-' en 'meisjesboeken' om onbegrijpelijke redenen weg, maar bij het lezen van deze verhalenbundel wist ik weer dat meisjesboeken intrigerender zijn; voor jongens ouder dan 18 tenminste. De Parijse verhalen in deze bundel gaan over mannen of vrouwen die wachten op de liefde: ze popelen en ze houden zich allemaal kloek om niet volledig omver geblazen te worden door de Allesverslindende Liefde. Een broer die met z'n zusjes in een appartement woont, weet dat hij alleen moet gaan wonen indien hij zijn collega voor zich wil winnen. Een soldaat met verlof aarzelt om een relatie te starten, omdat hij zondagavond weer naar de kazerne moet. Een gelukkig getrouwde man krijgt telefoon van zijn oude vlam die niet lang meer te leven heeft. Het lijkt allemaal hoogst sentimenteel en dat is het ook. Maar nog veel meer dan dat.
Vertaalde roman
Jostein Gaarder
Maya
Uitgeverij Houtekiet
ISBN 90 6801 686 5
382 pagina's * 914 frank (22,65 euro)
Jostein Gaarder liet niet echt meer van zich horen sinds zijn bestseller De wereld van Sofie in '95 het best verkochte literaire boek van de wereld was. Maya is opnieuw een boek dat zich het best laat omschrijven met de term conte philosophique: een roman waarin niet zozeer de personages en de plot centraal staan, wel de filosofische redeneringen die de lezer van een probleemstelling naar een soort van antwoord moeten voeren. Dit keer is het thema de eeuwigheid. De schrijver John Spooke krijgt geen letter meer op papier sinds zijn vrouw overleden is. Op de Fiji-eilanden ontmoet hij de bioloog Frank Andersen. Hij vertelt er hoe zijn vrouw, een paleontologe, op de eilanden zocht naar prehistorische fossielen. De kennis van het eeuwige (erfelijk materiaal) dat schuilgaat in zoiets sterfelijks als het aardse leven, fascineerde haar. John en Frank zetten de speurtocht verder en wanneer ze op een congres Anna en José ontmoeten ontstaat een spinsel van verhalen dat de theorieën over het ontstaan en de zin van het leven op een begrijpelijke en boeiende manier naast elkaar zet.
Non-fictie
Robert I. Friedman
Russische maffia
Uitgeverij Anthos / Manteau
ISBN 90 7634 192 3
279 pagina's * 779 frank (19,3 euro)
Terwijl Robert I. Friedman - journalist voor onder meer Vanity Fair en The New Yorker - aan dit boek werkte, vernam hij van de FBI dat de machtigste Russische maffiaorganisatie een prijs van 100.000 dollar op zijn hoofd had gezet. Dat toont aan dat Friedman de gevoelige plek van de georganiseerde misdaad geraakt heeft. Friedman reisde naar groezelige striptenten in Miami Beach, bezocht poepchique huizen in Denver, interviewde huurmoordenaars en peetvaders in Amerikaanse gevangenissen en reisde de wereld af in een poging te begrijpen hoe de criminele netwerken met elkaar verweven zijn. Daarbij werd het hem al snel duidelijk dat de Russische maffia erin geslaagd is door te dringen tot de hoogste regionen van de overheid van diverse landen. Drugssmokkel, wapentrafiek, afpersingen, casino's: allemaal zijn ze goed voor een constante stroom van massaal veel geld. Het boek is wel met een Amerikaanse bril geschreven ("De Russen komen de Amerikaanse droom stelen") maar het bevat genoeg bloedstollende feiten om ook ons de stuipen op het lijf te jagen.
Kunstboek
Francesco Tiradritti / Araldo de Luca
Kunstschatten uit Egypte
Uitgeverij Davidsfonds
ISBN 90 5826 072 0
416 pagina's * 2980 frank (73,8 euro)
Op zoek naar een kerstgeschenk voor iemand die evenveel van tekst als van plaatjes houdt: kies dan voor Kunstschatten uit Egypte, een monumentaal werk waaraan de beste egyptologen ter wereld hebben meegewerkt. Elk van hen belicht een periode uit de Egyptische beschaving en geeft de recentste stand van het onderzoek. Fotograaf Araldo de Luca kreeg de toestemming om zes maand lang in het museum van Caïro de belangrijkste kunstvoorwerpen te fotograferen. Het boek (groot formaat, luxepapier, met stofkaft) is een luxueus voorwerp, maar het is evenzeer een naslagwerk voor jong en oud. Zowel leken als wetenschappers kunnen er hun gading in vinden. Het uitgebreide notenapparaat is handig voor wie elders nog meer wil vinden. Maar wie alleen naar de prentjes wil kijken, mag dat dit keer. Toetanchamon, Ramses, Hatsjepsoet, de grote piramiden, de necropolis van Thebe en de tempel van Karnak: allemaal geven ze hun stralende geheimen prijs. De Vlaamse egyptologe Marleen Reynders (KU Leuven) vertaalde en bewerkte het boek.