Woensdag 21/08/2019

Ann Verreth (41) wordt kabinetschef van Hilde Crevits (CD&V)

De vrouw die de hervorming van het onderwijs erdoor kreeg

"Ik wil nu gaan voor engagement op langere termijn, in tegenstelling tot een politiek engagement, dat per definitie van kortere duur is." Dat zei Ann Verreth toen ze begin dit jaar secretaris-generaal, zeg maar de nummer twee, van de katholieke onderwijskoepel VSKO werd. Ze zou uiteindelijk slechts zeven maanden blijven, alvorens terug te keren naar haar oude liefde: het kabinet.

"Ze zou nooit zijn weggegaan als ze had geweten dat CD&V onderwijs zou krijgen", zegt een goede bekende. "Want haar liefde is niet alleen het onderwijs, maar ook de politiek."

Zo was Verreth, die politieke wetenschappen heeft gestudeerd, tussen 2009 en december 2013 al adjunct-kabinetschef van minister-president Kris Peeters (CD&V). Ze nam Onderwijs, Wetenschapsbeleid en Gelijke Kansen voor haar rekening. In die eerste portefeuille was Peeters matig geïnteresseerd, totdat hét probleemdossier van de vorige Vlaamse regering zich aandiende: de hervorming van het secundair onderwijs.

"Ze heeft tussen sp.a, CD&V en N-VA gependeld en heeft zwaar onderhandeld", zegt een bron. "Ze heeft ervoor gezorgd dat er überhaupt een akkoord is bereikt." Eenzelfde geluid klinkt bij een onderwijstopper. "Verreth gaf Peeters alle informatie en bracht de deskundigheid in. Wat Peeters zei, had zij hem ingefluisterd."

Verreth, in een wat verder verleden nog voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad VLHORA, staat vooral bekend als bruggenbouwer. Argumenten, niet de schone schijn, staan voorop. "Ze kan de gevolgen van een standpunt of besluit goed inschatten, kan goed luisteren en gaat altijd op zoek naar een gulden middenweg."

Karaktereigenschappen die zij en haar minister Hilde Crevits hard nodig gaan hebben. De lerarenopleidingen moeten hervormd worden, het hoger onderwijs krijgt te maken met besparingen en de precieze uitvoering van het masterplan secundair onderwijs blijft voor verdeling zorgen tussen de regeringspartijen CD&V en N-VA. "Ze weet goed wat ze wil en is vanwege haar expertise een logische keuze. Daarenboven heeft ze al bewezen dat ze tot een compromis kan komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden