Dinsdag 21/05/2019

Ankie Vandekerckhove 'Dit is tegelijk warm en koud blazen'

De plannen van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) om het systeem van jeugdbescherming in ons land aan te passen kunnen niet op de steun rekenen van kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove. "De onduidelijkheid die we al 30 jaar kennen, blijft behouden. Men slaagt er niet in de keuze te maken tussen juridisch bestraffen of heropvoeden en beschermen."

Minister Onkelinx kiest ervoor de wet op de jeugdbescherming te behouden en bij te spijkeren. De juiste keuze?

Ankie Vandekerckhove: "Er zijn positieve en negatieve punten aan de plannen van minister Onkelinx. Het is bijvoorbeeld een goede zaak dat er een wettelijke basis wordt gegeven aan zaken die nu al in de praktijk bestaan, zoals de herstelbemiddeling. Maar ik heb wel problemen met het feit dat er weer geen fundamentele keuze wordt gemaakt. Het voorstel van Verwilghen werd indertijd afgeschoten wegens te repressief, nu kiest men voor het behoud van het concept 'bescherming', maar sleutelt men er zodanig aan dat het repressieve luik dik in de verf wordt gezet. Dat is tegelijk warm en koud blazen. Men maakt geen keuze."

Men kiest toch fundamenteel voor het behoud van de 'beschermingsgedachte'?

"Ja, maar men versoepelt tegelijk wel het concept van de 'uithandengeving' van zwaar criminele jongeren aan de correctionele rechtbank. België is daarvoor al herhaaldelijk veroordeeld door het internationaal kinderrechtencommissariaat in Genève. Als het om kleine criminaliteit gaat, beschermt men, maar als het om ernstige jeugdcriminaliteit gaat, schuift men het probleem door in plaats van een eigen systeem op poten te zetten, specifiek voor jongeren."

(ToC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.