Maandag 12/04/2021

InterviewDany Verstraeten

Anker in woelige nieuwstijden Dany Verstraeten (VTM): ‘Saai is het nog niet, anders zou ik stoppen’

Dany Verstraeten enkele decennia geleden. Beeld VTM
Dany Verstraeten enkele decennia geleden.Beeld VTM

Te midden van het hijgerige verkiezingscircus is er altijd een baken van rust. Voor de VTM-kijker is dat nieuwsanker Dany Verstraeten (63), en dat al dertig jaar lang. ‘De dagen dat ik vrouwenslipjes in de post kreeg zijn gelukkig voorbij.”

Het stapeltje witte servetjes midden op tafel slinkt zienderogen. Dany Verstraeten dept het koortszweet van zijn gezicht. “Sorry, ik ben nogal verkouden. Op verkiezingsdag stond ik twaalf uur lang buiten in de wind. Dat heeft zijn tol geëist.”

Het nieuwsanker verruilde zondag zijn vaste stek in de VTM-studio voor een gesprekstafeltje aan het Vlaams Parlement. “Een uitputtingsslag”, noemt hij het. “Frustrerend ook. We hebben daar lang staan koekeloeren. Normaal is die locatie het hart van het gebeuren, maar door de slechte resultaten kwam niemand naar buiten. De stilte tussen vijf en acht uur ’s avonds was veelzeggend.”

Had u de verkiezingsuitslag zien aankomen?

Verstraeten: “Dat is een groot woord. Uit onze eigen peiling, in de week voor 26 mei, konden we al drie conclusies trekken: Groen was toen al over zijn piek heen, Vlaams Belang (VB) zou fors vooruitgaan en N-VA zou geen 30 procent meer halen. Wat me wel verbaasde: de groei van Groen was veel kleiner dan gedacht en de groei van VB was immens. En wat de peiling evenmin toonde: de krimp bij CD&V.”

Met peilingen moet je toch altijd voorzichtig zijn?

“Ik ben zelf geen grote fan van peilingen. Die zijn altijd relatief. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober werd al duidelijk dat VB in het stemhokje beter scoort. Achter een gesloten gordijntje is het voor de bevolking blijkbaar gemakkelijker om naar die partij te stappen. Al merk ik dat die schroom afneemt. Vroeger was het ondenkbaar dat Vlaams Belang-stemmers daarvoor uitkwamen in de media. Nu durven ze met foto in de krant hun stem verdedigen.”

De RTBF bevestigde deze week haar cordon rond Vlaams Belang: de partij komt nooit live in beeld.

“In Wallonië is de slinger misschien doorgeslagen. Uit de berichtgeving daar lijkt het alsof de helft van Vlaanderen opeens racistisch en fascistisch is geworden.

“Ik vind het een merkwaardige keuze dat de RTBF dat cordon blijft handhaven. VB zetelt in het Vlaams en federaal parlement en de parlementsleden zijn democratisch verkozen. Wie zijn wij dan om hen anders te behandelen dan andere partijen? Het is niet van deze tijd hoe de RTBF die partij volledig uitsluit. Je eigen journalisten moeten maar kritisch en sterk genoeg zijn om te reageren op boodschappen die niet door de beugel kunnen.”

Hoe hebt u dat de voorbije dagen aangepakt?

“Toen de eerste tendensen zondagnamiddag bovenkwamen, stond Dries Van Langenhove (VB) bij mij. Op zo’n moment confronteer je hem met zijn uitspraken of gedrag. In de week voor de verkiezingen deed hij nog zo’n opmerkelijke uitspraak: fysiek sterke mensen zouden vaker rechts stemmen dan de zwakkeren. Dan is het mijn taak om te vragen wat hij daar juist mee bedoelt. Gaat hij mensen indelen op uiterlijke kenmerken? Blijkt dat hij zich verschuilt achter bedenkelijke wetenschappelijke studies.”

De media kreeg veel kritiek: we hadden de afgelopen weken alleen oog voor de klimaatmarsen en linkse initiatieven.

“Als je de resultaten nu ziet, kan je je inderdaad afvragen waarom de klimaatmarsen zo aanwezig waren in het nieuws. De kiezer is ons in dat thema niet gevolgd. Iedereen – ook de groenen – hebben zich daarop verkeken.”

Moest de andere kant van het spectrum meer aandacht krijgen om een genuanceerder beeld te schetsen?

“Sommigen vinden dat VB of N-VA al te veel media-aandacht kregen. Ik kan nu alleen voor mijn eigen medium spreken, maar wij rollen hier geen rode loper uit voor hen. Iedereen komt mondjesmaat en in verhouding tot het vorige kiesresultaat aan bod.”

En iemand als Dries Van Langenhove?

“Enerzijds dankt hij zijn bekendheid aan de media, anderzijds doet hij niets anders dan schieten op de media. Dat zei ik hem ook. Zonder die Pano-reportage wist waarschijnlijk niemand wie hij was. Hij wuift dat weg en denkt dat hij er op eigen kracht ook zou zijn gekomen. Dat durf ik sterk te betwijfelen.”

Tijdens de verkiezingsuitzending zondag zorgde nieuwsanker Martine Tanghe (VRT) voor wat commotie. Na een live-interventie met Theo Francken (N-VA) slaakte ze zichtbaar een zucht.

(stellig) “Ik heb dat fragment niet gezien. Ik spreek me er dus niet over uit. Misschien kreeg ze net instructies door in haar oortje? Martine heeft al wel bewezen dat ze een professional is.”

Bent u ooit betrapt op partijdigheid?

“Nee, dat is nog niet gebeurd. Uiteraard heb ik de ene politicus liever dan de andere. Ik ben ook maar een mens. Maar het zou uitermate onprofessioneel zijn om dat te laten merken.”

Vindt u het erg dat u niet langer de centrale presentatie in de studio bekleedt op verkiezingsdag?

“Nee, ik doe dat graag, die interviews aan het Vlaams Parlement. Zo eens buiten het keurslijf van de studio. Ik denk dat ik op mijn manier een moment van rust inbouw tijdens het dolle circus die dag.”

‘Pruljournalistiek’, noemde onze columnist de verslagjes van Bart De Wever bij de slager en van Jambon op de hometrainer.

“Een rechtstreekse uitzending duurt twaalf uur. Je moet een spanningsboog creëren, want de kijker mag zich niet vervelen. Boven de basislaag met de interventies en livebeelden komen de specialisten en analyses. De bovenste laag zijn mijn diepgravende interviews met de partijvoorzitters. Dat moet een rustgevend gesprek zijn, waarin je terugblikt op de resultaten en het verloop van de dag.”

“We weten ook dat we heel ver zijn gegaan. Maar politici tonen hun leven ook al op sociale media. We hebben niemand de arm omgewrongen om mee te mogen naar de slager.”

Het mag ook allemaal wat losser dan vroeger. Nu stond u te dollen met Stef Wauters, omdat u uw volgende gast niet had gezien.

“Ik wou terugschakelen naar de studio, maar de volgende partijvoorzitter stond al klaar. Nu mag ik antwoorden: ‘Ik heb geen ogen op mijn rug.’

“De resultaten en conclusies worden nog altijd met de nodige serieux benaderd, maar de rest van de uitzending krijgt een vrolijkere toon. Ongeveer drie miljoen Vlamingen keken zondag naar onze verkiezingsuitzending. Onze waarderingscijfers waren nog nooit zo hoog. Mensen kunnen onze stijl wel appreciëren.”

Is de concurrentiestrijd met de VRT daardoor weer heviger?

“Er is een gezonde rivaliteit om elkaar alert te houden. Maar je slaat wel een praatje als je samen staat te wachten. Pas op: als er een politicus verschijnt, is het wel de bedoeling dat die eerst bij mij komt. En dat is gelukt. (lacht)

In september was er ook even sprake van een interne strijd op de VTM-nieuwsredactie, na een gelekte e-mail met bezorgdheden over redactionele keuzes. Hoofdredacteur Nicholas Lataire werd – kort – op straat gezet. De redactie kwam in opstand.

“De rust is weergekeerd. Elke redactie kent wel een woelige periode. We zijn nu eenmaal journalisten met een sterk ego. Maar vorige zondag bewees dat de rangen weer gesloten zijn. Voor zover ik weet is er geen bloed gevloeid.”

Ondertussen zit u hier dertig jaar. In die tijd werden vele vrouwelijke collega’s al bedankt voor bewezen diensten.

“Ik denk dat de houdbaarheidsdatum van mannen op televisie iets langer is dan die van vrouwen. Daar zijn jammer genoeg bewijzen van. Langs de andere kant zit Martine Tanghe toch ook nog altijd op haar stoel bij de VRT.

“Voor vrouwen is het blijkbaar moeilijker om ouder te worden op het scherm. Nochtans zei CEO Christian Van Thillo een aantal jaren geleden dat hij graag grijs haar ziet in het nieuws. Wat dat betreft, willig ik zijn wensen in.”

Bent u zelf ijdel?

“Iedereen die op het scherm komt, moet een dosis ijdelheid hebben. Je toont respect voor de kijker door er goed uit te zien. Maar ik bekijk mezelf niet in elke spiegel en herbekijk ook nooit mijn eigen live-uitzendingen.”

Maar uw ooglidcorrectie was wel een nieuwsitem.

“Ik had nooit verwacht dat er zo veel gesproken zou worden over twee kleine sneetjes van drie centimeter. Zware bovenste oogleden zijn een familietrekje.

“Van de mensen in de schmink hoorde ik dat er echt nog veel collega’s dezelfde ingreep lieten doen. Neen, ik ga geen namen noemen.”

Krijgt u na dertig jaar nog complimenten of vrouwenslipjes in de post?

“In de begindagen van VTM kreeg ik wel eens een vrouwenslipje, ja. We werden gebombardeerd tot idool, moesten stapels gesigneerde foto’s uitdelen. Dat soort bewondering van de beginjaren is er gelukkig niet meer bij. Nu ben ik een vast onderdeel van de familie geworden.”

Is het moeilijk evenwicht bewaren in deze tijden van burn-out?

“Vertoon ik daar tekenen van? Relativeren zit in mijn aard. De vrienden met wie ik op café ga, zijn jeugdvrienden die niets met televisie te maken hebben. Ik woon ook op tien minuutjes van de taalgrens. In Waver is er niemand die me kent. Dan zit ik op mijn gemak.

“Het blijft natuurlijk wel livetelevisie. Saai wordt het nooit. Ik zou stoppen, mocht ik me vervelen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Ik heb de website mypension.be zelfs nog nooit bekeken.”

Uw pensioengerechtigde leeftijd komt nochtans aan de horizon piepen.

“Ik werk nog te graag. Al groeit het besef dat dit op termijn eindig is. Als het politiek normaal loopt, dan was zondag mijn laatste verkiezingsuitzending. Maar ik zal wel een manier vinden om zijdelings in de media te blijven.”

In de politiek gaan, bijvoorbeeld: u bent al meermaals door verschillende partijen gepolst.

“Tien jaar geleden werden die plannen zelfs vrij concreet (Verstraeten sprak toen met Open Vld, red.). Maar ik heb de wijze beslissing genomen om te blijven waar ik was. Ik denk niet dat ik gelukkig zou zijn in de politieke wereld. Bovendien zou ik me er niet goed bij voelen om – bij wijze van prepensioen – op een lijst te staan en zo de plaats van een jarenlange getrouwe in te pikken. Dat leek me iets te opportunistisch. Laat me hier maar ouder worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234