Dinsdag 19/10/2021

Anja Hermans riskeert 2 jaar cel omdat ze 12 keer in kerncentrale Doel binnendrong

'Zwaarst mogelijke straf' geëist

De openbare aanklager in Dendermonde eist de 'zwaarst mogelijke straf' tegen ex-ALF-terroriste Anja Hermans. Zij drong twaalf keer binnen op het domein van de kerncentrale van Doel en riskeert nu twee jaar cel.

door Douglas De Coninck

DENDERMONDE l Hermans (29) kreeg voor de correctionele rechtbank niet vaak genoeg gezegd dat ze het deed om de aandacht te vestigen op 'het totale gebrek aan beveiliging die naam waardig van de grootste kerncentrale van het land'. Volgens het parket gebruikte ze niet de goede methode.

Twaalf keer drong Anja Hermans sinds medio 2007 de site in Doel binnen. Soms werd ze opgemerkt door de bewaking, soms niet. Eén keer moest ze een uur lang bekken trekken voor een bewakingscamera voor iemand iets zag op de monitor. "Ik wilde gearresteerd worden, om achteraf het bewijs te hebben dat ik binnen was geraakt", zegt Hermans. "De bewaking is gewoon een lachertje. Ik zag geen betere manier om dat aan te tonen."

Exploitant Electrabel betwist dat er iets zou schorten aan de beveiliging. "De voortdurende bezoeken van Hermans zorgen voor extra overlast voor het personeel", zegt Electrabel. "Dit moet stoppen. We vragen een verbod voor Hermans om nog in de buurt van de kerncentrale te komen."

Huisvredebreuk?

Substituut Jan Kerkhofs schaarde zich gisteren voluit achter de claim van Electrabel. Hij veegde de ex-ALF-terroriste in zijn requisitoir de mantel uit en betichtte haar van "koppigheid en deviant gedrag".

"Anja Hermans heeft geen lessen getrokken uit haar verleden", aldus Kerkhofs. "Ze plaatst zich buiten de maatschappij om haar idealen te verkondigen. In een rechtsstaat zijn er nog altijd regels en die moeten worden nageleefd. Hermans kan zich misschien een Robin Hood voelen, maar haar middelen zijn verkeerd." De aanklager eiste daarom "de zwaarst mogelijke straf".

In theorie kan de straf oplopen tot twee jaar cel, want Hermans staat in eerste instantie terecht op betichting van huisvredebreuk, met als verzwarende omstandigheid dat dit gebeurde bij nacht. Haar advocaat, Luc Denys, noemt de aanklacht op dat punt ongeldig. Een kerncentrale past volgens hem niet in het door het strafwetboek genoemde categorie van "bewoond huis, appartement of verblijf".

"In het strafdossier zitten mails die ik stuurde naar het hoofd van de beveiliging van de kerncentrale", zegt Anja Hermans. "Daaraan kan iedereen zien dat zij wisten waarom ik het deed. In die mails legde ik uit langs welke openingen in de omheining ik was binnengeraakt. Men heeft me eind 2007 zelfs uitgenodigd voor een vergadering over de veiligheid van de centrale. Men moet nu niet doen alsof ik daar de veiligheid in het gedrang bracht. Dat doen zij zelf, 24 uur per dag."

Volgens Kerkhofs maakt het niet uit waarom Hermans het deed. Hij had ook bedenkingen bij het feit dat ze vorige vrijdag een diploma als opvoedster kon behalen: "Ik mag hopen dat u uw extremistische opvattingen niet overdraagt op de kinderen."

Gaten in omheining

Hermans wordt ook beticht van het beschadigen van de omheining rond de kerncentrale. "Volslagen absurd", vindt ze. "Ik hoefde geen gaten te maken, er waren er in overvloed. Voor deze rechtbank zijn actievoerders van Greenpeace veroordeeld voor het maken van een gat in 2002. Ik heb Electrabel mails gestuurd om erop te wijzen dat dit gat nooit is hersteld, en ben uiteindelijk langs dat gat naar binnen gaan. En nu gaan ze beweren dat ik dat gat heb gemaakt?"

De rechtbank doet uitspraak op 2 maart.

Substituut Jan Kerkhofs:

Hermans heeft geen lessen getrokken uit haar verleden

n Anja Hermans werd door de correctionele rechtbank van Dendermonde beschuldigd van 'koppigheid en deviant gedrag'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234