Vrijdag 18/10/2019

animatieserie introduceert het homohuwelijk

Het karakter van de serie om taboes te doorbreken is nu deel geworden van het culturele huisraad

Er zit een Simpson in de kast

In het nieuwe seizoen van The Simpsons is er een homohuwelijk op til.. De animatieserie, die door sommige fans haast als religie wordt aanbeden, zal nu ook dit huisje omver schoppen. Bij ons zal de aflevering ten vroegste in het najaar van 2005 op VT4 te zien zijn, maar dat neemt niet weg dat de fans nu al druk speculeren over welk personage de Griekse beginselen is toegedaan.

The Independent

Andrew Gumbel

Toen de Amerikaanse actrice Ellen Degeneres enkele jaren geleden haar homoseksualiteit in haar eigen prime-timesitcom bekendmaakte, was dit in Hollywood en over heel Amerika een grote gebeurtenis.

Eenzelfde culturele betekenis zal er waarschijnlijk niet gehecht worden aan de outing van een van de hoofdpersonages van The Simpsons, die pas volgend seizoen zal gebeuren. Dat betekent echter niet dat fans van de succesrijke tekenfilmserie nu al geen plezier beleven aan de speculatiekoorts.

Eerder deze week onthulden de producers dat ze een verhaallijn met een homohuwelijk hadden geschreven en dat die aflevering waarschijnlijk in januari in de VS op de buis komt (op voldoende afstand van de presidentsverkiezingen, om elk politiek risico te minimaliseren). Een van de hoofdpersonages zal eindelijk uit de kast komen.

Homer wordt priester door een formulier op het internet in te vullen. Springfield legaliseert tegelijkertijd het homohuwelijk, om op die manier geld in het laatje te brengen. Waar deze scenario's toe zullen leiden heeft men niet willen onthullen. Dat heeft evenwel niet kunnen tegenhouden dat de talloze forums op internet een gok kunnen wagen.

Zal de beruchte homofobe Homer verplicht worden om een huwelijk in te zegenen van een van zijn vrienden? Zal de sluimerende passie van Will Smithers, de kwaadaardige sidekick op de kerncentrale, de liefde voor zijn baas Mr. Burns eindelijk beantwoord zien? Kan Moe de barman het homopersonage zijn, aangezien hij nooit echt kans maakte bij de vrouwen? Of Carl en Lenny, Homers makkers op de kerncentrale? Tot vandaag zijn er evenveel mogelijkheden opgeworpen als er personages zijn in de reeks.

Een lesbische versie wordt ook niet uitgesloten. Daar voeren Patty en Selma, de liefdeloze tweelingzussen van Marge, de ranglijstjes aan.

Dat bewijst niet zozeer hoe gevoelig het homohuwelijk ligt in de Verenigde Staten dan wel de culturele levendigheid van The Simpsons, dat zich nu in een onwaarschijnlijk zestiende seizoen werpt.

Verrassingen zijn een kenmerk van de show, die zichzelf voortdurend hernieuwt om fris te blijven. Vorig seizoen werd verteld dat een van de oorspronkelijke personages zou worden vermoord. Na een gelijkaardige golf van speculaties bleek het Maude te zijn, de vrouw van Homers buurman Ned Flanders. Uiteraard is Ned nu ook bij de kandidaten om de Griekse beginselen eer aan te doen.

Er was ooit een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat deze verhaallijn de kracht zou hebben om het puriteinse Amerika te shockeren. Niet alleen zijn de tijden en houdingen ook in de VS veranderd, dankzij onder meer Ellen Degeneres, maar daarnaast is ook The Simpsons geëvolueerd. Van een rebelse show, die de wrevel opwekte van cultureel conservatieven (zoals Dan Quayle tijdens de presidentsverkiezingen van 1992), naar iets wat veel meer wordt geaccepteerd. Het karakter van de serie om taboes te doorbreken is nu deel geworden van het culturele huisraad.

Bovendien is homoseksualiteit al lange tijd een onderliggend thema bij The Simpsons. Hardnekkige fans, die het enige Simpsons-archief on line beheren, hebben negentig homoverwijzingen gevonden. Van 'homerseksuele' woordspelingen en verwijzingen tot een lesbische bar met gastrollen van Harvey Fierstein en Elton John.

In Homer's Phobia, een aflevering uit 1997, verwatert een vriendschap tussen Homer en kitsch-verzamelaar John, nadat hij heeft ontdekt dat hij homoseksueel is. Hij maakt zich zorgen over zijn invloed op Bart. Wanneer John op heldhaftige wijze te hulp snelt, wordt Homer echter gedwongen zijn vooroordeel bij te sturen. "Wel Homer", zegt John, "ik heb je respect gewonnen, en alles wat ik moest doen was je leven redden. Als elke homoseksuele man nu maar hetzelfde kon doen."

Waylon Smithers vormt met zijn overdreven toewijding een categorie op zichzelf. Officieel zijn hij en Mr. Burns slechts 'goede vrienden', maar geen enkele fan gelooft dat. Wanneer Burns hem vraagt, om zijn afgrijzen tegenover honden te tonen, "zou jij graag iets aan je kruis hebben snuffelen?", antwoordt Smithers: "Als u het zou doen, mijnheer".

Paranoia over de seksualiteit van Bart is een vaak voorkomend thema. In een aflevering betrapt Homer zijn zoon en diens vriendje Milhouse terwijl ze zich aan het verkleden zijn met de inhoud van Marges kleerkast. "Wat is hier aan het gebeuren?", gilt Homer. "En ik wil een niet-homoverklaring!"

In 1999 werden homohuwelijken in Hawaï beschouwd als een toeristische attractie. Onlangs nog trok Homer in bij enkele flamboyante huisgenoten in het gay district van Springfield en verloor hij zichzelf in een kus met iemand van hetzelfde geslacht.

Het creatieve brein achter de serie, Matt Groening, suggereerde eerder deze week dat Homer het homoseksuele personage zou worden. Iedereen dacht dat hij een grapje maakte, maar wie weet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234