Zondag 27/09/2020

Cannes

Animatiefilm van Belgisch koppel gaat naar Cannes: "Ja, we hielden regelmatig vergaderingen in bed"

Emma De Swaef en Marc James Roels.Beeld Francis Vanhee

Het opgefokte stressmannetje van De Lijn mag dan hun bekendste creatie zijn, zelf beschikken animatiefilmers Emma De Swaef en Marc James Roels over engelengeduld. Meer dan zes jaar lang werkten ze dag in dag uit aan hun middellange stop-motionfilm Ce magnifique gâteau! Die gaat binnenkort in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, dat vandaag zijn deuren opent.

We ontmoeten De Swaef en Roels in de Mechelse studio’s van Beast Animation. Hier sloot het regisseursduo – ook een koppel in het dagelijkse leven – zich maar liefst acht maanden lang op om Ce magnifique gâteau! te draaien. Of liever: te fotograferen, want De Swaef en Roels maken stop-motionfilms, bevolkt door wollige poppen. Om één seconde bewegend beeld te verkrijgen, moeten ze 24 afzonderlijke foto’s nemen, waarop ze de poppen telkens een iets andere houding doen aannemen.

Slakkengangetje

Een prachtige techniek, maar wel eentje die engelengeduld vergt. “Wij werken eigenlijk in slow motion”, lacht Roels. Terwijl op een 'normale' filmset een paar minuten per dag opgenomen worden, moeten Roels en De Swaef zich tevreden stellen met 5 à 10 seconden per dag. Maar dat slakkengangetje heeft ook zijn voordelen, vindt Roels: “Doordat alles zo traag vooruit gaat, heb je tijd om onderweg nog na te denken en bij te sturen. Aan het eind van de rit levert dat een betere film op.”

Ce magnifique gâteau! – een bundeling van 5 lichtjes surrealistische verhalen die zich afspelen in een Afrikaanse kolonie – klokt af op 44 minuten, maar daarachter schuilt wel 6 jaar hard labeur. “We hebben 4 jaar aan het scenario geschreven," zegt De Swaef, “en de productie zelf nam 2 jaar in beslag. Dat betekende 6 dagen op 7 aan de film werken, van 8 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds.” Of dat geen serieuze relatietest is? “Integendeel, ik denk dat het juist heel moeilijk zou zijn om zo intensief met een project bezig te zijn als je partner er níét bij betrokken was. Dan zie je mekaar gewoon niet meer. Terwijl wij net voortdurend samen aan het overleggen waren over de film. Ja, zelfs in bed." (lacht)

De Swaef en Roels hebben ook een duidelijke taakverdeling: hij de camera, het licht en de decoupage, zij de poppen. Die knutselt De Swaef voor een groot stuk zelf in mekaar met wol en vilt. “De liefde voor handwerk en wol zit bij ons in de familie: mijn ouders hebben een eigen boerderij, en met de wol van hun schapen maken ze zelf tapijten. Die wol gebruiken wij trouwens ook in onze films: we maken er wolken mee.”

Marc James Roels en Emma De Swaef met de hoofdrolspelers uit hun stop-motionfilm 'Ce magnifique gâteau'. Beeld Francis Vanhee

Prijsbeesten

De filmcarrière van Roels en De Swaef schoot in 2012 meteen uitstekend uit de startblokken: hun eerste kortfilm Oh Willy... reisde de hele wereld rond, en groeide met 80 bekroningen uit tot een van de grootste prijsbeesten uit de vaderlandse geschiedenis. Het hoeft dus nauwelijks te verrassen dat het regisseurskoppel met Ce magnifique gâteau! nu ook wordt uitgenodigd voor het belangrijkste filmfestival ter wereld, dat van Cannes – of om precies te zijn: de prestigieuze nevensectie Quinzaine des Réalisateurs. 

Beeld Francis Vanhee

“Zo’n selectie kan nieuwe deuren openen voor ons”, zegt Roels. “We gaan in Cannes heel veel mensen ontmoeten. We weten bijvoorbeeld al dat iemand van een belangrijk streamingplatform de film wil zien. Dan is het best dat wij als regisseurs ook zelf eens een babbeltje gaan slaan met die persoon. Al moet ik er wel bij zeggen dat we heel slecht zijn in netwerken." (lacht) De vele festivalselecties zorgen trouwens voor een gekke paradox, vindt De Swaef. “We reizen de wereld rond en worden voortdurend op chique diners uitgenodigd, maar tegelijk staat er 0 euro op onze rekening. We steken al ons geld in onze films...”

Omdat er af en toe toch brood op de plank moet komen, werkt het duo af en toe ook mee aan reclamecampagnes. Zo zijn het alom bekende 'stressmannetje' van De Lijn – “Hier, nen euro!” – en de T-man van Tiense Suiker allebei van hun hand. “Maar we willen liefst niet te veel commercials doen”, zegt Roels. “Liefst van al steken we onze creatieve energie in onze eigen projecten, in plaats van in een product dat niets voor ons betekent.”

Ce magnifique gâteau! gaat op 14 mei in wereldpremière in Cannes, en komt later dit jaar in de bioscoop.

Emma De Swaef, Marc James Roels,Ce Magnifique Gateau ,Cannes ,Mechelen, Lieven Trio, Francis VanheeBeeld Francis Vanhee
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234